مزاياي بهداشتي رژيم‌هاي غذايي حاوي فيبر

رژيم‌هاي‌غذايي كه داراي مواد فيبري بيشتري هستند داراي چند مزيت بهداشتي مانند مدت زمان طولاني‌تر سيري، افزايش حجم مواد دفعي و جذب انرژي هستند. با توجه به سبد غذايي خانوار در ‌ايران كه ميزان فيبر آن در حد كافي است اهتمام به افزايش كيفيت آن مي‌تواند مورد توجه قرار گيرد. با مصرف انواع غذاهاي داراي فيبر محلول، سطح كلسترول و گلوكز كمتري در خون مشاهده مي‌شود. شاخص گلايسيميك، ميزان كربوهيدرات قابل دسترسي است كه باعث افزايش قند خون مي‌شود. داده‌هاي
سه‌شنبه، 18 اسفند 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مزاياي بهداشتي رژيم‌هاي غذايي حاوي فيبر
مزاياي بهداشتي رژيم‌هاي غذايي حاوي فيبر
مزاياي بهداشتي رژيم‌هاي غذايي حاوي فيبر

نويسنده: احمد يوسفي





رژيم‌هاي‌غذايي كه داراي مواد فيبري بيشتري هستند داراي چند مزيت بهداشتي مانند مدت زمان طولاني‌تر سيري، افزايش حجم مواد دفعي و جذب انرژي هستند. با توجه به سبد غذايي خانوار در ‌ايران كه ميزان فيبر آن در حد كافي است اهتمام به افزايش كيفيت آن مي‌تواند مورد توجه قرار گيرد. با مصرف انواع غذاهاي داراي فيبر محلول، سطح كلسترول و گلوكز كمتري در خون مشاهده مي‌شود. شاخص گلايسيميك، ميزان كربوهيدرات قابل دسترسي است كه باعث افزايش قند خون مي‌شود. داده‌هاي اپيدميولوژي نشان مي‌دهد كه يك رژيم غذايي مشخص با شاخص گلايسيميك پايين با اثر روي انسولين سوخت و ساز بدن را بهبود داده و نقش بالقوه‌اي در مقابل توسعه ديابت‌هاي غيرانسوليني نوع2 و بيماري‌هاي قلبي دارد. نتايج يك مطالعه بلند مدت ميداني در اتحاديه اروپا نشان داده است در كساني كه در تغذيه آنها غذاهاي فيبردار بيشتري استفاده شده است، خطر ابتلا به ديابت نوع 2 به ميزان 30 درصد كمتر از آنهايي بوده است كه حداقل جذب فيبر را داشته‌اند. در ارتباط با‌ اين موضوع مزيت استفاده از غذاهايي كه داراي GI كمتري هستند در مقابل بسياري از محصولات غذايي نشاسته‌اي از قبيل توليدات نان و غلات صبحانه‌اي كه داراي GI بيشتري مي‌باشند روشن مي‌شود.‌اين مساله موجب علاقه محققان به استفاده از غلات با فيبر بالا گرديده و نظر به محصولاتي مانند جو و يولاف كه داراي GI پايين‌تري هستند معطوف شده است.
براي كاهش GI غذاهاي غله‏اي، جو و يولاف يك پتانسيل محسوب مي‌شوند كه مربوط به اثر كاهش‌دهنده گلوكز خون و سطح انسولين بعد از تغذيه توسط اثر پلي‌ساكاريدي به نام بتاگلوکان است كه بخش عمده سلول‌هاي ديواره ‌اندوسپرم جو را تشكيل مي‌دهد. اثر بتاگلوكان روي گلوكز خون و سطح انسولين در تعدادي از توليدات سنتي نان، پوره، كورن فلكس و غيره كه در ساخت آنها هم از ارقامي ‌داراي فيبر نرمال جو و يولاف و هم از ارقامي ‌داراي فيبر بالا استفاده شده مطالعه گرديده و گزارش مي‌شود در محصولات حاصل از يولاف نرمال واكنش متابوليكي آن مانند نان سفيد است. با مطالعه در توليدات آردي و پوره حاصل از جوي نرمال و جوي داراي بتاگلوكان بالا، در محصولات جوي نرمال نيز واكنش‌هاي آن مشابه نان سفيد بوده، در حالي كه در محصولات داراي فيبر بالا به طور معني‌داري واكنش‌هاي GI پايين‌تر است. انواع آرد جو كه بتاگلوكان آنها زياد بوده و اكنون در دسترس است و يا با فرآيند‌هاي خاصي افزايش يافته، را مي‌توان در اختلاط با آرد ماكاروني و گندم براي توليد محصولات ناني و پاستا با خواص كيفي قابل قبول و نيز با GI پايين‌تر نسبت به گندم ماكاروني كه در بردارنده همان ميزان از هيدروكربورهاي قابل دسترسي باشد استفاده کرد. تكنيك‌هاي جديد غني‌سازي، محتوي بتاگلوكان آرد جو را افزايش داده و‌اين امر فرصتي را فراهم کرده تا افزايش معني‌داري در ميزان بتاگلوكان غذاهايي كه در تهيه آنها از قسمتي آرد جو استفاده مي‌شود،‌ ايجاد کرد.
منبع:http://salamat.com




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط