عزت نفس چیست؟
عزت نفس یعنی اینکه خودتان را چگونه میبینید و چه تصوری از خودتان دارید یا بهتر بگوییم: عزت نفس یعنی اینکه خودتان را چقدر دوست میدارید و چقدر به خودتان روی خوش نشان میدهید. کلمهی «esteem» در انگلیسی، که در فارسی «عزت و اَرجوقُرب» معادلیابی شده است، از کلمهی لاتین «aestimare» بهمعنی «سنجش، ارزشگذاری، تخمین یا ارزیابی» ریشه میگیرد. بنابراین، عزت نفس یعنی اینکه چقدر خودتان را ارزشمند میشمارید. افزونبراینها، عزت نفس بنیانی احساسی است که بهطرز فکر، احساسات و نوع برخورد افراد در ارتباط با خودشان و دیگران شکل میدهد و بهعبارتی، مستقیما بر مناسبات فردی و اجتماعی اثر میگذارد. عزت نفس از تجارب زندگی، بهویژه در سنین پایین، نشئت میگیرد. این تجاربِ حساس، تعیینکنندهی احساس خودارزشی فرد در درازمدت بهشمار میروند.افرادی که از عزت نفس بالایی برخوردارند، از آنچه هستند، راضی و خشنودند. این افراد برای اینکه حسوحال بهتری پیدا کنند، هیچ نیازی به مصرف مواد مخدر یا رویآوردن به رفتارهای پرخطر نمیبینند. چنین افرادی برای اینکه حس خوبی دربارهی خودشان پیدا کنند، به عوامل خارجی مانند پُستومقام یا درآمد بالا وابسته نیستند. افراد دارای عزت نفس به خودشان، دیگران و محیط اطرافشان احترام میگذارند. انعطافپذیری ازجمله خصوصیات بارز این افراد است، به این معنی که بهآسانی قادرند خودشان را از ناامیدیها و شکستها بیرون بکشند. چنین افرادی از پیشرفت و تحول استقبال میکنند، اهل مدارا هستند و بهراحتی خشنود میشوند. عزت نفس بالا موجب میشود فرد راحتتر بتواند ببخشد و پذیرای خود و دیگران باشد.1
اعتماد بنفس چیست؟
اعتماد بنفس یعنی اینکه شما با توجه به مهارتهایتان در حوزه های خاص به توانمندیهای خودتان باور و اطمینان داشته باشید. در بسیاری موارد، افرادی که در حوزهی خاصی به مهارت و تخصص دست مییابند، در همان حوزه از اعتماد بنفس بالاتری برخوردار میشوند. اعتماد بنفس کلیِ فرد نیز بهموجب موفقیتش بهبود پیدا میکند. گاهی ممکن است فرد در حوزهای خاص احساس اعتماد بنفس کند، اما در حوزهای دیگر اعتماد به نفس نداشته باشد . مثلاً فردی یک فروشنده قابل است و هنگام صحبت با مشتری با اعتماد به نفس بالا صحبت می کند و در این کار مهارت بالا دارد ، اما ممکن است همین فرد وقتی بخواهد مقابل یک جمع بزرگتر صحبت کند مهارت لازم را نداشته باشد و حتی استرس زیادی بگیرد. حال فردی که اعتماد به نفس دارد موارد زیر در مورد او صدق می کند:
شخصی که به خود اطمینان دارد .
در برقراری ارتباط با دیگران توانمند است
به خودش متکی است
توانایی پذیرش اشتباهاتش را دارد
می تواند کمک دیگران را بپذیرد
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس در چیست؟
برای بسیاری از افراد سوال است که عزت نفس و اعتماد به نفس چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که این دو مفهوم و کلمه را بجای همدیگر و بدون توجه به معنی مجزای آن ها به کار می برید. آشنایی با عزت نفس و اعتماد به نفس به شما کمک می کند در مسیر زندگی تان موفقیت های بیشتری کسب کنید اما اینکه بدانید این دو مفهوم چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند شما را با درک بیشتری از این دو موضوع روبرو می کند و می تواند در راستای کسب آن ها تلاش مفیدتری کنید.اگر بخواهیم به طور ساده مفهوم اعتماد به نفس را تعریف کنیم، باید بگوییم اعتماد به نفس حالتی است که در آن فرد به خود و توان مندی هایش اعتماد داشته باشد. عزت نفس نیز حالتی است که شخص برای خود و هرآنچه در وجودش دارد احترام و ارزش قائل است. حال تفاوت این دو مفهوم در چیست؟
همانطور که در بخش بالا به تعریف این دو کلمه پرداختیم، اعتماد به نفس و عزت نفس مفاهیمی هستند که با یکدیگر همپوشانی دارند. یعنی اکثر کسانی که اعتماد به نفس دارند، از عزت نفس نیز برخوردارند و بالعکس. اما در این بین نکاتی وجود دارد که به شما نشان می دهد همیشه هم این دو مفهوم معانی یکسانی نداشته و در تکمیل یکدیگر بکار نمی روند. برای نمونه ممکن است فردی دارای اعتماد به نفس باشد اما از عزت نفس برخوردار نباشد.
مثال برای تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس
مثال این موضوع فردی است که مهارت بالایی در فوتبال دارد و از اعتماد به نفس بسیار خوبی برخوردار است اما به دلیل عدم وجود عزت نفس در وی، مدام سعی دارد با خطاها و حرکات ناجوانمردانه روی بازیکن شاخص تیم مقابل وی را تخریب یا با مصدومیت روبرو کند. فردی که عزت نفس دارد زندگی خوب و سالم را در کنار احترام و ارزش برای تمام آفریده های خدا می خواهد و اگر شخصی برخلاف این موضوع عمل کند دارای عزت نفس نیست. در واقع عزت نفس همانند یک فوندانسیون، پایه های شخصیتی شما را شکل می دهد و اگر عزت نفس نداشته باشید حتی اگر در کارها موفق شوید احساس خوبی نخواهید داشت.
خلاصه مطلب تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس
در این مطلب با تعریف عزت نفس و اعتماد به نفس آشنا شدیم و فهمیدیم که این دو مفهوم تفاوت هایی با یکدیگر دارند که بسیاری از مردم از آن ها بی اطلاع اند. امیدواریم با مطالعه این مطلب به خوبی تفاوت های بین عزت نفس و اعتماد به نفس را درک کرده باشد. فراموش نکنید دو مفهومی که گفتیم اگر با یکدیگر در یک شخص وجود داشته باشد ثمر بخش است و اگر قرار باشد یکی از این دو ویژگی در شخصی وجود نداشته باشد، نمی توان امیدی به زندگی خوب و خوشبختی در وی داشت.در هر صورت زندگی خود را بر پایه امید و عشق و علاقه به خود و دیگران بنا کنید تا کائنات هم خوبی های عالم را به سوی شما روانه کند.3
پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.sokhanesabz.com
3.www.netiko.ir