امروزه سوءتغذیه به معضل جهانی تبدیل شده است که می تواند ناشی از شرایط محیطی، اقتصادی و پزشکی باشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که ممکن است بیش از 460 میلیون بزرگسال و 150 میلیون کودک دچار فقر تغذیهای باشند، این در حالی است که بیش از دو میلیارد بزرگسال و کودک دارای اضافه وزن یا چاقی در جهان میباشند. سوءتغذیه اگر درمان نشود میتواند با بیماریهای متعددی در ارتباط باشد. سوء تغذیه با ضعف و بیحالی شروع شده و کمکم با تضعیف و تحلیل عضلات نشان داده میشود. رنگ پریدگی و بیحسی اعضای بدن هم میتواند دیگر علت شایع سوءتغذیه باشد. سوئ تغذیه اگر درمان نشود خطرات مهلکی مانند مرگ برای فرد دارد.
سوء تغذیه سالانه میلیاردها نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. برخی از جوامع بر حسب محیط، سبک زندگی و منابع غذایی در دسترس به نوع خاصی از سوء تغذیه دچار میشوند.
سوء تغذیه چیست؟
سوء تغذیه عارضهای است که بر اثر کمبود مواد مغذی و یا مصرف بیش از حد آنها ایجاد میشود. انواع سوء تغذیه عبارتند از:تغذیه کمتر از حد (Undernutrition): این نوع از سوء تغذیه ناشی از دریافت نکردن مقدار کافی پروتئین، کالری و یا ریز مغذی هاست. این عارضه منجر به لاغری، کوتاه شدن قد بر اساس سن یا کوتولگی و کاهش وزن بر اساس سن میشود.
تغذیه بیش از حد (Overnutrition): مصرف بیش از حد گروهی از مواد مغذی مانند پروتئین، کالری یا چربی هم میتواند منجر به سوء تغذیه شود. این عارضه معمولاً منجر به اضافه وزن یا چاقی میشود.
افراد مبتلا به تغذیه کمتر از حد معمولاً دچار کمبود ویتامینها و مواد معدنی به خصوص آهن، روی، ویتامین آ و ید هستند. از طرفی دیگر کمبود ریزمغذیها هم در تغذیه بیشتر از حد رخ خواهد داد.
امکان دارد که فرد بر اثر مصرف بیش از حد مواد مغذی دچار چاقی و یا اضافه وزن شود ولی در عین حال ویتامینها و مواد مغذی کافی را دریافت نکند. علت این امر این است که مواد غذایی که منجر به اضافه وزن و چاقی میشوند، مانند غذاهای سرخ کردنی و شیرین، کالری و چربی بالایی داشته و از نظر داشتن دیگر مواد مغذی دچار کمبود است.
علائم سوء تغذیه
علائم و نشانههای سوء تغذیه به نوع آن بستگی دارد. تشخیص اثرات سوء تغذیه به افراد و پزشکان کمک میکند که تشخیص و درمان مسائل و مشکلات مرتبط با کم یا زیاد خوردن مواد مغذی را راحتتر انجام دهند.تغذیه کمتر از حد
تغذیه کمتر از حد معمولاً ناشی از دریافت ناکافی مواد مغذی از طریق رژیم غذایی است. این عارضه میتواند منجر به:* کاهش وزن
* از دست دادن حجم چربی و عضله
* گونههای تو خالی و گودی چشم
* شکم باد کرده
* خشکی پوست و مو
* تاخیر در بهبود زخمها
* خستگی
* سختی تمرکز
* بیقراری
* افسردگی و اضطراب
افراد مبتلا به این نوع از سوء تغذیه، ممکن است یک و یا چند نشانهی گفته شده را داشته باشند. برخی از انواع تغذیه کمتر از حد مواد غذایی اثرات شاخص و شدیدی روی بدن میگذارند.
کواشیورکور (Kwashiorkor) یا کمبود شدید پروتئین موجب باعث احتباس مایعات و شکم متورم می شود. از طرفی دیگر ماراسموس (marasmus) که ناشی از کمبود شدید کالری است، منجر به تحلیل و کاهش چشمگیر چربی و ماهیچه های بدن می شود.
علاوه بر این تغذیه کمتر از حد میتواند منجر به کمبود ریز مغذی ها شود. برخی از رایجترین کمبودها و علائم آنها شامل:
* ویتامین آ: خشکی چشم، شب کوری، بالا رفتن خط عفونت
* روی: از دست رفتن اشتها، کوتولگی، تاخیر در بهبود زخمها، ریزش مو، اسهال
* آهن: نقص عملکرد مغزی، مشکلات تنظیم دمای بدن، مشکلات معده
* ید: بزرگ شدن غدهی تیروئید (گواتر)، کاهش تولید هورمون تیروئید، مشکلات رشد و تکامل
اگر تغذیه کمتر از حد منجر به مشکلات فیزیکی و بیماریهای دیگر شود، خطر مرگ هم وجود خواهد داشت. گفته میشود که کوتولگی و فقر روی و ویتامین آ در سال ۲۰۱۱ مسئول مرگ بیش از ۴۵ درصد مرگ و میر کودکان بوده است.
علائم کمبود آهن
فقر آهن مسئله تغذیهای است که بیشتر از همه مواد غذایی مطرح می شود. باید توجه داشته باشیم که کمبود آهن گرچه سلامت زنان را تحت تأثیر قرار می دهد، اما می تواند به طور کل برای سلامتی مردان نیز بسیار ضروری باشد. فقر آهن در ورزشکاران و دوندگان نیز به مسئله روز تبدیل شده است. ضربات متعدد پاشنه پا به زمین به تعداد گلبول های قرمز خون آسیب می رساند. دوندگان می توانند مستعد این امر باشند ، بنابراین باید مراقب سطح آهن خود باشند.علائم کمبود آهن: خستگی، رنگ پریدگی، تنگی نفس ، شکستگی مو، سردی دست و پا و تغییر خلقیات، اختلال در عملکرد مغز، مشکلات معدوی
علائم کمبود ویتامین B12
ویتامین B12 از غذاهای حیوانی بدست میآید، گوشت قرمز از بهترین منابع غذایی جهت ,ویتامین B12 است. بنابراین این نکته برای دونده هایی که گیاهخوار یا وگان هستند نیز باید قابل توجه باشد. اگر به اندازه کافی این ویتامین را دریافت نمیکنید که ممکن است با به علت رژیم های گیاهی باشد، کمبود علائم این ویتامین می تواند همان علائمی باشد که با کمبود آهن دیده میشود. احساس خستگی ، ضعف بدنی و ضعف عمومی میتواند از علائم کمبود این ویتامین باشد.علائم کمبود ویتامین B12: اگر کمبود B12 شدید شود ، ممکن است تغییرات عصبی مانند سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دستها و پاها دیده شود.
علائم کمبود ویتامین D
منبع اصلی ویتامین D خورشید بوده و بنابراین همه کسانی که در مناطقی زندگی میکنند که روزهای ابری زیادی دارد مستعد کمبود این ویتامین هستند. این ویتامین به ویژه برای کسانی که پوکی استخوان دارند بسیار مهم است زیرا برای ساختن استخوان های سالم ضروری میباشد.علائم کمبود ویتامین D: درد استخوان ، به ویژه درد در ناحیه کمر یا از ناحیه پشت. نرم شدن استخوان ها مخصوصا استخوان جناغ، درد عضلانی و ضعف.
منبع اصلی ویتامین D خورشید بوده و بنابراین همه کسانی که در مناطقی زندگی میکنند که روزهای ابری زیادی دارد مستعد کمبود این ویتامین هستند.
علائم کمبود منیزیم
منیزیم بیشتر از غذاهای غنی از مواد مغذی مانند آجیل ، دانه ها و غلات بدست میآید. افراد برای داشتن یک رژیم غذایی با کیفیت باید منیزیم را در برنامه روزانه خود اضافه کنند. کمبود منیزیم زمانی اتفاق می افتد که افراد غذاهای بسیار فرآوری شده یا غذاهای آماده مصرف کنند. در واقع، حدود 25 درصد از جمعیت جهان از کمبود منیزیم در سبد غذایی خود رنج میبرند.علائم کمبود منیزیم: یبوست، دردهای عضلانی، گرفتگی عضلات، خواب نامنظم و بی خوابی.
علائم کمبود کربوهیدرات
در حالی که کربوهیدرات ویتامین یا ماده معدنی نیست اما یک عنصر مغذی بوده و اگر در مورد دریافت کامل و کافی کربوهیدرات دقت نشود کسانی که از رژیم های غذایی بیش از حد استفاده می کنند خود را در معرض عوارض آن شامل بیحالی، سردرد، کاهش تنفس و گرفتگی عضلات قرار میدهند. آنها که از کمبود کربوهیدرات رنج میبرند میل شدید خوردن به چیزهای شیرین دارند چون که بدن آنها به اندازه کافی کربوهیدرات دریافت نمرده و سپس این اشتیاق در آنها ایجاد می شود.علائم کمبود کربوهیدرات: اشتیاق به خوردن قند، انرژی کم، یبوست. رنگ پریدگی و ضعف و بیحالی، سرگیجه، کم آبی، کاهش اشتها.
کولیت زخمی
یک بیماری مزمن نسبتا شایع است که باعث التهابات رودهی بزرگ میشود. وقتی که التهاب تنها در راستروده (رکتوم) باشد، بیماری «پروکتیت» نامیده میشود. ممکن است التهابات به قسمتهای فوقانی رودهی بزرگ نیز گسترش یابد. پانکولیت (کولیت جهانی) زمانی اتفاق میافتد که تمام رودهی بزرگ تحت تأثیر قرار گیرد.بیماران مبتلا به کولیت زخمی معمولا وزن کم میکنند، زیرا بدنشان قادر نیست مواد مغذی موردنیازشان را جذب کند. مصرف زیاد مایعات و تغذیهی منظم (۵ یا ۶ وعدهی کوچک در روز) و مصرف مکملهای تغذیهای به پیشگیری از کولیت زخمی کمک میکنند.
بیماری کرون
یک بیماری پیشرونده است که باعث بروز التهابات در دستگاه گوارشی میشود. این بیماری میتواند هر بخشی (از دهان گرفته تا مقعد) را تحت تأثیر قرار بدهد.در بیشتر بیماران قسمت پایینی رودهی باریک (ایلئوم) تحت تأثیر قرار میگیرد. ممکن است بیماران مبتلا به کرون احساس درد داشته باشند. در اثر این بیماری و اسهال ناشی از آن، روده بهطور مداوم خالی میشود. احتمال پیشگیری از بیماری کرون بعید است، ولی دنبال کردن دقیق روند درمان در پیشگیری از سوء تغذیه ناشی از این بیماری مؤثر است.
بیماری سلیاک
سلیاک (یا عدم تحمل گلوتن) در اثر یک اختلال ژنتیکی رخ میدهد که باعث میشود فرد قادر به تحمل گلوتن نباشد. این بیماری در اثر واکنش بدن به گلیادین (پروتئین گلوتن موجود در گندم) ایجاد میشود و میتواند همهی افراد را تحت تأثیر قرار بدهد. شیوع این بیماری در اروپای شمالی بیشتر است. مبتلایان به سلیاک اگر یک رژیم متوازن، سالم و بدون گلوتن را دنبال کنند، کمتر در معرض ابتلا به سوء تغذیه قرار میگیرند.اعتیاد به الکل
ممکن است سوء تغذیه در افرادی که به الکل اعتیاد دارند یا زیاد آن را مصرف میکنند، بروز کند. مؤثرترین روش برای حل این مشکل، درمان اعتیاد به الکل است. راههای مختلفی برای درمان اعتیاد به الکل وجود دارد. اولین قدم در این مسیر این است که فرد مشکلش را قبول کند. قدم بعدی اقدام برای حل این مشکل است.تغذیه بیش از حد
نشانه اصلی تغذیه بیش از حد چاقی و اضافه وزن است. اما این عارضه همچنین میتواند منجر به کمبود مواد مغذی هم شود.تحقیقات نشان می دهد که در خون افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، در مقایسه با افرادی که وزن طبیعی دارند، مقدار کمتری ویتامین ها و مواد معدنی وجود داشته و این افراد مقدار کمتری از این مواد را دریافت میکنند.
در یک مطالعه در ۲۸۵ نوجوان، مشخص شد که سطح ویتامینهای آ و ای خون در افراد چاق ۲ تا ۱۰٪ کمتر از افراد با وزن طبیعی است. دلیل اضافه وزن و چاقی به احتمال زیاد می تواند ناشی از مصرف بیش از حد غذاهای آماده و فراوری شده باشد که دارای کالری زیاد و چربی هستند.
یک مطالعه در بیش از ۱۷۰۰۰ بزرگسال و کودک نشان داد که افرادی که فست فود می خورند به نسبت دیگران، ویتامین های آ و سی کمتری دریافت کرده و در عوض کالری، چربی و سدیم بیشتری دریافت میکنند.
تشخیص سوء تغذیه
پزشک با معاینه بیمار و مشاهده علائم و نشانهها به راحتی میتواند سوء تغذیه را تشخیص دهد. ابزارهایی که برای شناسایی سوء تغذیه به کار می روند شامل نمودارهای کاهش وزن و شاخص توده بدنی (BMI)، آزمایش خون برای وضعیت ریزمغذیها و معاینات فیزیکی هستند.اگر سابقه کاهش وزن و سایر علائم مرتبط با سوء تغذیه را دارید، پزشک ممکن است آزمایش های دیگری را برای تشخیص کمبود ریز مغذی ها تجویز نماید.
از طرف دیگر، شناسایی کمبودهای مواد مغذی که ناشی از تغذیه بیش از حد است، می تواند مشکل باشد. اگر دچار اضافه وزن یا چاقی هستید و غذاهای فرآوری شده و فست فود زیادی می خورید، ممکن است ویتامین یا مواد معدنی کافی دریافت نکنید.
برای مشخص شدن کمبود مواد مغذی و همچنین در خصوص عادت های غذایی خود با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از روش های تشخیصی که به طور معمول اتخاذ می شوند، عبارتند از:
اندازه گیری قطر بازو
پزشک قطر بازو کودک را اندازه گیری می کند. اگر زیر 110 میلی متر باشد، به وضوح وضعیت سوء تغذیه را نشان می دهد.
تست های خونی
تست های خون معمولی، سوء تغذیه در کودک خود را تشخیص می دهند. برخی از تست های خونی خاص، شمارش گلبول های خون، گلوکز ، پروتئین خون یا پروتئین آلبومین است، همچنین این تست عفونت های دیگر و اچ آی وی را تشخیص می دهد.
آزمایش های پزشکی دیگر
پزشکان توصیه می کنند که برخی از تست های پزشکی اضافی را انجام دید تا سوء تغذیه در کودک را تشخیص دهند. برخی از این تست ها، تست های عملکرد تیروئید، سطوح کلسیم، روی، و ویتامین هستند.اثرات بلند مدت سوء تغذیه بر روی کودکان
سوء تغذیه میتواند منجر به بیماریهای تکاملی و بیماریهای مزمن شود. اثرات بلند مدت تغذیه کمتر از حد شامل، افزایش خطر بروز چاقی، مشکلات قلبی و دیابت است.نتایج یک پژوهش که در میان ۵۰ کودک در سن بلوغ انجام شد، نشان میدهد که پسرانی که به دلیل تغذیه کمتر از حد در سالهای اولیه زندگی با تاخیر رشد و یا کوتولگی مواجه شدهاند، در مقایسه با کودکانی که روند رشد خود را به خوبی طی کردهاند، در طی سه سال ۵ درصد بیشتر توده چربی ایجاد میکنند.
تحقیقات تکمیلی نشان داد که ۲۱ درصد از افراد بالغ دچار تاخیر رشد، در مقایسه با کمتر از ۱۰ درصد افراد طبیعی بیشتر به فشار خون بالا مبتلا هستند.
پژوهشگران احتمال میدهند که کمبود بیش از حد مواد مغذی در کودکی منجر به تغییراتی در متابولیسم شده و در نهایت احتمال ایجاد بیماریهای مزمن در زندگی را افزایش خواهد داد.
تغذیه بیش از حد هم منجر به بروز گروه خاصی از بیماریها خواهد شد.به صورت خاص کودکان دچار چاقی یا اضافه وزن، بیشتر از سایرین در معرض خطر بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو قرار دارند.
نتایج یک مطالعه در میان کودکان نشان داد که احتمال ابتلا به دیابت نوع دو در میان کودکان چاق چهار برابر بیشتر از سایر همسالان با BMI معمولی است.
از آنجایی که اثرات طولانی مدت سوء تغذیه می تواند خطر ابتلا به برخی بیماریها را افزایش دهد، جلوگیری و درمان ممکن است به کاهش شیوع بیماریهای مزمن ناشی از سوء تغذیه کمک کند.
علل سوء تغذیه
سوء تغذیه یک مشکل جهانی است که میتواند ناشی از شرایط اقتصادی، محیطی و یا پزشکی باشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که بالای ۴۶۰ میلیون فرد بالغ و ۱۵۰ میلیون کودک دچار کمبود تغذیه هستند و از طرفی دیگر بیشتر از ۲ میلیارد کودک و بزرگسال از اضافه وزن و چاقی رنج میبرند.دلایل رایج سوء تغذیه عبارتند از:
عدم امنیت غذایی یا عدم دسترسی به مواد غذایی مناسب و مقرون به صرفه: تحقیقات عدم امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته را به سوء تغذیه نسبت میدهندمشکلات گوارشی و بیماریهای مربوط به جذب مواد مغذی: بیماریهایی که باعث سو جذب مواد مغذی میشود؛ مانند بیماری کرون سلیاک و رشد بیش از حد باکتریها در روده میتواند منجر به سوء تغذیه شود.
مصرف بیش از حد الکل: مصرف زیاد الکل، منجر میشود که بدن قادر به دریافت مقدار کافی و مناسبی از پروتئین، کالری و ریز مغذیها نباشد.
اختلالات روانی: افسردگی و سایر مشکلات روحی روانی میتواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سوء تغذیه شود. یک تحقیق نشان میدهد که شیوع سوء تغذیه در افراد مبتلا به افسردگی ۴ برابر بیشتر از سایر افراد است.
ناتوانی در تامین و آماده سازی مواد غذایی: تحقیقات نشان میدهد که ضعف، مشکلات حرکتی و کم بودن توان عضلانی عامل خطری برای بروز سوء تغذیه هستند. این مشکلات مهارتهای آماده سازی مواد غذایی برای خوردن را هم تحت تأثیر قرار میدهد.
جوامع در معرض خطر سوء تغذیه
سوء تغذیه مردم همه نقاط جهان را تحت تأثیر قرار میدهد، اما برخی از جوامع در معرض خطر بالاتری قرار دارند. جوامعی که مستعد ابتلا به سوء تغذیه هستند، شامل:ساکنین کشورهای در حال توسعه و یا ساکنین مناطقی که منابع غذایی محدودی در اختیار دارند: کمبود مواد غذایی و فقر ریز مغذیها به صورت خاص در میان جوامع ساکن در جنوب صحرای آفریقا و جنوب آسیا شایع است.
افرادی با نیاز بالا به مواد مغذی، به خصوص کودکان و زنان باردار و شیرده: در برخی از کشورهای در حال توسعه، ۲۴ تا ۳۱ درصد از زنان باردار و شیرده از کمبود مواد غذایی رنج میبرند.
افرادی که در شرایط فقر زندگی کرده و درآمد کمی دارند: وضعیت اجتماعی – اقتصادی پایین رابطه مستقیمی با سوء تغذیه دارد.
افراد مسن، به خصوص افرادی که تنها زندگی میکنند یا دچار ناتوانی فیزیکی هستند: تحقیقات نشان داده است که بالای ۲۲ درصد افراد بالغ مسنتر به سوء تغذیه مبتلا هستند و بالای ۴۵ درصد این افراد هم در معرض خطر ابتلا به این عارضه قرار دارند.
افراد مبتلا به بیماریهایی که جذب مواد مغذی را تحت تاثیر قرار میدهد: افراد مبتلا به بیماری کرون یا کولیت زخمی ممکن است تا ۴ برابر بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سوء تغذیه باشند.
پیشگیری و درمان سوء تغذیه
پیشگیری و درمان سوء تغذیه مستلزم رسیدگی به عوامل زمینهای است. سازمانهای حکومتی، سازمانهای مستقل و مدارس نقش بسیار مهمی در جلوگیری از سوء تغذیه ایفا میکنند.تحقیقات نشان می دهد که برخی از موثرترین روشهای پیشگیری از سوء تغذیه شامل تهیه و توزیع قرص آهن، روی، ید، مکمل های غذایی و آموزش تغذیه به جمعیتهای در معرض خطر کمبود تغذیه است.
علاوه بر این، برنامههای تشویقی که باعث روی آوردن افراد به انتخاب غذای سالم و بیشتر کردن فعالیت بدنی کودکان و بزرگسالان در معرض خطر کمبود تغذیه می شود هم تا حدود زیادی منجر به پیشگیری از اضافه وزن و چاقی خواهد شد.
شما همچنین می توانید با خوردن رژیم غذایی مناسب حاوی مقادیر کافی از کربوهیدرات، پروتئین، چربیها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب در جلوگیری از سوء تغذیه کمک کنید.
از طرف دیگر درمان سوء تغذیه به وضعیت فرد بستگی دارد. اگر خود و یکی از نزدیکان مشکوک به کمبود مواد مغذی هستید، برای شروع فرایند درمان حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
پزشک علائم و نشانههای سوء تغذیه را بررسی کرده و برای درمان عارضه تغییراتی را در سبک زندگی فرد پیشنهاد میکند. این تغییرات شامل داشتن یک برنامه غذایی مناسب و استفاده از مکملهای غذایی است.
تغذیهی غیرخوراکی
دو روش عمده برای رساندن مواد مغذی بهصورت غیرخوراکی به بیماران مبتلا به سوء تغذیهی حاد وجود دارد:تغذیهی انترال (تغذیه با لوله): در این روش لولهای در بینی، معده یا رودهی باریک بیمار قرار داده میشود. اگر لوله در بینی بیمار قرار داده شود، نازوگاستریک؛ اگر در معدهی بیمار قرار داده شود، گاستروستومی و اگر در رودهی باریک بیمار قرار داده شود، ژژنوستومی نام دارد.
تغذیهی پارنترال: در این روش یک مایع استریل بهطور مستقیم به جریان خون بیمار تزریق میشود. این روش زمانی استفاده میشود که بیمار نتواند مواد مغذی را بهطور مسقیم از معده یا رودهی باریک دریافت کند.
بهترین روش های جلوگیری از سوء تغذیه در کودکان
کودک خود را از خوردن رژیم غذایی ناسالم دور کنیدکودک را از داشتن غذاهای چرب و تند تغذیه نکنید. چنین غذاهایی شرایط سلامتی کودک رو به رشد شما را کاهش می دهند و همچنین او را چاق و بی حال می کنند.
در فواصل زمانی منظمی غذا بخورید
این یکی از بهترین عادات غذایی است که کودک خود را به خوبی تغذیه می کند. بگذارید که کودک شما هر 3 تا 4 ساعت مقدار کمی غذا بخورد و همانطور که گفته شد این کار می تواند اشتها را کامل نگه دارد و از رسوبات چربی غیر ضروری روی بدن جلوگیری کند.
انجام ورزش منظم جسمانی
جدا از خوردن غذای سالم و مغذی، کودک شما باید ورزش منظمی داشته باشد. ورزش کردن، فعالیت متابولیک او را نرمال نگه می دارد و سموم را از بدن دفع می کند.اگر کودک نسبت به انجام تمرین های بدنی علاقه مند نیست، می توانید یک فعالیت روزانه پر از سرگرمی را به او بدهید. می توانید یک دوچرخه بخرید یا او را به کلاس های شنا ببرید.
راهنمای حرفه ای پزشک اطفالتان را در نظر بگیرید
اگر فرشته کوچک شما به طور مداوم وزنش را از دست بدهد، سریعا با پزشک مشورت کنید. پزشک کودک شما را معاینه می کند و در مورد هر دقیقه تغییر و یا مشکل سلامتی تحقیق می کند.سوء تغذیه می تواند به دلیل عوامل متعددی بوجود آید. این بیماری می تواند به خاطر داروها، بیماری های خاص و یا مواد مغذی ناکافی باشد. پزشک اطفال برای هر یک از این عوامل، روش های درمانی مناسب را پیشنهاد می دهد. در برخی شرایط، کودک باید به مدت معینی مکمل های غذایی یا ویتامین مصرف کند.
کودک خود را تشویق کنید تا غذاهایی که غنی از مواد مغذی ضروری هستند را بخورد
کودک رو به رشد باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشد. چنین غذاهایی شامل مواد مغذی ضروری، مواد معدنی و کالری است. اینها فرآیندهای رشد او را بهبود می بخشد و سیستم ایمنی را تقویت می کند.
سخن پایانی
سوء تغذیه به تغذیه کمتر از حد و یا دریافت بیشتر از حد مواد غذایی اشاره دارد. افراد مبتلا به کمبود مواد مغذی کاهش وزن، خستگی، تغییر خلق و خو و یا فقر ویتامین و مواد معدنی را تجربه میکنند. اضافه وزن، چاقی و کمبود ریز مغذی ها هم از جمله نتایج اصلی دریافت بیش از حد مواد مغذی است.هر دوی انواع سوء تغذیه در صورت عدم درمان به مشکلات جدیتری منجر خواهند شد. در صورتی که احتمال میدهید که به یکی از انواع سوء تغذیه مبتلا هستید، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
منبع: سایت دکتردکتر
سایت وقایع روز
سایت نمناک