دانستنيهاي دارويي براي جوانان (2)
وصيههاي غذايي براي دختران نوجوان:
• براي پيشگيري از پوكي استخوان در دوران سالمندي، افراد بايد در دوران كودكي نوجواني كلسيم كافي دريافت كنند. با مصرف روزانه شير و لبنيات كلسيم مورد نياز بدن تامين ميشود. در دوران نوجواني با مصرف يك ليوان شير و يك ليوان ماست و مقداري پنير (يك قوطي كبريت) كلسيم بدن تامين ميشود. در دوران بارداري و شيردهي به علت افزايش نياز بدن به كلسيم بايد روزانه به عنوان مثال يك ليوان شير، دو ليوان ماست، مقداري پنير مصرف شود. توجه به اين نكته نيز حائز اهميت است كه پيروي از رژيمهاي غذايي سخت براي لاغري در اغلب موارد منجر به كمبود دريافت ويتامين ها و املاح از جمله كلسيم ميشود و اگر كلسيم دريافتي روزانه كم باشد ممكن است سرعت تخريب استخواني افزايش يابد. براي پيشگيري از پوكي استخوان علاوه بر توجه به رژيم غذايي و مصرف شير و لبنيات، فعاليتهاي ورزشي نيز مهم است. پياده روي روزانه حتي به ميزان كم سبب كاهش سرعت تخريب استخوان ميشود. انجام فعاليتهاي ورزشي مثل پيادهروي تند و دوچرخه سواري نه تنها براي سلامت استخوانها بلكه براي قلب و ماهيچهها نيز مفيد است.
• نوجوانان بايد بدانند كه رژيمهاي سخت غذايي و استفاده از روش هاي غلط كنترل وزن موجب مي شود كه بدن آنها كه در اين دوران جهش رشد را طي ميكند، از مواد مغذي مورد نياز محروم شود و در نهايت سوء تغذيه به صورت اختلال در رشد قدي، كاهش يادگيري، كاهش تمركز حواس، كمبودهاي ويتاميني و املاح به ويژه آهن، روي و كلسيم بروز ميكند. رژيم هاي غذايي بايد به كمك متخصص تغذيه تنظيم شود. با كاهش مصرف مواد چرب، سرخكردنيها، مواد قندي مثل كيك، انواع شيرينيهاي خامهاي، شكلات و نوشابههاي گازدار كه حاوي مقادير زياد قند هستند، مي توان از افزايش وزن و چاقي جلوگيري كرد. در ضمن مصرف انواع متنوع سبزي و ميوه و همچنين انجام ورزش هايي مانند: پياده روي تند، دويدن، دوچرخهسواري و شنا نيز به كاهش وزن كمك ميكند. به طور كلي افرادي كه در كودكي و نوجواني تغذيه صحيح داشتهاند، پدران و مادران سالمتر و قويتري خواهند بود و فرزندان سالمتري خواهند داشت و نسل سالمتري را به وجود خواهند آورد. به اين دليل، توجه به تغذيه صحيح از دوران كودكي حائز اهميت است.
• به طور كلي نيازهاي غذايي در دوران مختلف زندگي يعني كودكي، نوجواني، جواني، بزرگسالي و سالمندي قدري متفاوت است. در واقع نياز به انرژي و مواد معدني براي حفظ سلامت بدن بر حسب سن، جنس، ميزان فعاليت بدن و شرايط فيزيولويكي متفاوت است. نيازهاي تغذيهاي در سنين بلوغ به علت جهش رشد افزايش مييابد. در اين دوران بدن براي رشد استخوانها به كلسيم بيشتري نياز دارد. همچنين براي افزايش توده بدن و ساخته شدن سلولها پروتئين بيشتري مورد نياز است. همينطور براي خونسازي نيز نياز به آهن افزايش مييابد. ويتامين ها، مواد معدني و پروتئينها در رشد قدي و افزايش توده بدني نقش عمدهاي دارند و هرگونه اختلال در برنامه غذايي كه منجر به كمبود اين مواد مغذي در بدن بشود، در نهايت اختلال در رشد به صورت كم وزني، لاغري و كوتاه قدي و علاوه بر آن كاهش توامنديهاي ذهني و افت تحصيلي را به دنبال دارد. كه در اين ميان دختران نوجوان بيشتر از پسران در معرض اين كمبودها قرار دارند.
اكستازي چيست؟
چگونگي تاثير MDMA بر مغز:
اين تركيب موجب مهار بازجذب سروتونين و تحريك آزادسازي سروتونين و دوپامين ميشود. اثرات MDMA 20 تا 40 دقيقه پس از مصرف ظاهر ميشود و 3 تا 4 ساعت ادامه مييابد.
عوارض جانبي MDMA:
درمان عوارض:
اشكال دارويي رايج:
چند هشدار:
• مصرف اكستازي با ايجاد بيپروايي، رفتارهاي جنسي محافظت نشده و مكرر به دنبال خواهد داشت. در نتيجه ارتباط نزديكي ميان مصرف اكستازي و ابتلا به ايدز يافت شده است.
• مصرف همزمان الكل و اكستازي سبب كاهش شديد آب بدن و افزايش خطر مرگ ناشي از كمبود آب بدن ميشود.
• مصرف بيش از حد و مداوم اكستازي سبب نارسايي حاد كبدي و كليوي و صدمات مغزي ميگردد كه گاهاً جبرانناپذير ميباشند.
• اگر در مصرف مواد مخدري مانند هروئين به ازاء هر 10 مصرف كننده مرد 1 مصرف كننده زن وجود داشته باشد، اين نسبت در مورد اكستازي 2 به 1 است.
• اكستازي ممكن است به لحاظ جسماني اعتيادآور نباشد، ولي به لحاظ رواني وابستگي و اعتياد ايجاد ميكند و به دنبال مصرف طولاني مدت مرتباً مقادير بيشتري براي دست يافتن به سرخوشي نياز است.
منبع:http://img.tebyan.net
/ن