ويتامين ها از واقعيت تا دروغ

روزي روزگاري شما به قصه دختر شاه پريون معتقد بوديد. زماني شما تثبيت قيمت هاي خانه ها را قبول داشتيد و دير زماني هم شما بانکدارها را آدمهاي قابل حسابي مي شناختيد و سرانجام هم روزگاري تصور مي کرديد که ويتامين ها براي شما و سلامتي شما خوب و موثر مي باشند. اما واقعيت اين است که چگونه به ديگر افسانه هاي پيرامون
شنبه، 10 مهر 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ويتامين ها از واقعيت تا دروغ

ويتامين ها از واقعيت تا دروغ
ويتامين ها از واقعيت تا دروغ


 






 

روزي روزگاري
 

روزي روزگاري شما به قصه دختر شاه پريون معتقد بوديد. زماني شما تثبيت قيمت هاي خانه ها را قبول داشتيد و دير زماني هم شما بانکدارها را آدمهاي قابل حسابي مي شناختيد و سرانجام هم روزگاري تصور مي کرديد که ويتامين ها براي شما و سلامتي شما خوب و موثر مي باشند. اما واقعيت اين است که چگونه به ديگر افسانه هاي پيرامون خود پايان دهيم؟!
تحقيقات و پژوهش هاي تازه نشان داده که استفاده از مولتي ويتامين ها (ويتامين هاي مختلف به صورت جمع شده) تنها يک اتلاف هزينه براي اغلب مردم است و شواهد و قرائن تازه حتي مبتني بر آن است که استفاده از ويتامين ها حتي ممکن است براي سلامت شما زيان آور باشد. براي تشريح بهتر به اين مقاله توجه کنيد.

افسانه:
 

مولتي ويتامين، مي تواند جانشيني براي يک تغذيه نادرست و ناکافي باشد.
 

اين افسانه در واقع به نوعي بيمه سلامتي است که درون يک کپسول باشد. اما اي کاش مي توانست حقيقت داشته باشد. سال گذشته پژوهشگران يافته هاي تازه اي را پس از مطالعه و پژوهش روي يکصد و شصت هزار زن در سنين مياني (30 تا 50ساله) به دست آوردند و آمار و ارقام به دست آمده نشان داده بانواني که از مولتي ويتامين ها استفاده کردند تحت هيچ عنوان سالم تر ازآن دسته زناني که از مولتي ويتامين ها بهره نمي گيرند نيستند. حتي زماني که صحبت از بيماريهاي مهلک و سرنوشت ساز مي شود. مانندسرطان، نارسايي هاي قلبي و سکته. زناني که از مولتي ويتامين استفاده کرده بودند.حتي اگر آنها داراي عادات تغذيه اي ضعيفي هم بودند. مولتي ويتامين ها کمکي به آنها نکرده است. پروفسور ماريان نيوهاوزر که نويسنده اطلاعات و نتايج پيرامون پژوهش ياد شده مي باشد از نتيجه گيري بالا ياد کرده است.
مجموعه هاي ويتامينه، در سالهاي آغازين قرن بيستم در دسترس قرار گرفت چرا که درآن زمانها براي بيشتر مردم بسيار مشکل و حتي غير ممکن بود که انواع مختلف ميوه ها و سبزيجات تازه را در طول سال به دست آورند. در آن زمان بيماريهايي که به خاطر کمبود ويتامين در آدمي به وجود مي آمد. کم تعداد نبود. پاهاي کج شده و يا دنده هاي خارج از شکل و کج و معوج که با کمبود بالا در ويتامين D به وجود مي آيد با مشکلات پوستي که به خاطر فقدان ويتامين B در آدمي به وجود مي آيد. از جمله اين بيماريها بودند. اما دراين روزها، بسيار نادر است که شخصي به طور جدي از نظر ويتامين هاي دريافتي تا آنجا دچار کمبود باشد که به شکل گيري بيماري جدي در او منجر شود. امروزه اگر شما حتي از مواد غذايي از پيش ساخته شده دربسته ها استفاده کنيد. هم به طور روزانه ويتامين هاي لازم را براي بدن خود به دست مي آوريد. در واقع يک مولتي ويتامين حداکثر داراي يک تا دو جنس از مواد مختلف مي باشد. اما يک گياه يا يک ميوه داراي صدها مواد غذايي مختلف در درون آن است.
پروفسور نيوهاوزر دراين مورد مي گويد: «اگر شما تنها روي مولتي ويتامين حساب مي کنيد. بسياري از مجموعه هاي لازم را از نظر مواد غذايي مهم در اختيار نخواهيد داشت. حال عليرغم آنچه که درباره مولتي ويتامين و تبليغات بي جهت درباره آن گفته شد، يک گروه وجود دارد که بايد به استفاده از مولتي ويتامين ادامه دهند وآن بانوايي هستند که در سنين بارداري به سر مي برند چرا که مولتي ويتامين براي اين دسته از زنان خود به معناي بيمه اي براي دوران بارداري است .زني که به اندازه کافي ويتامين B را در روز به دست مي آورد، احتمال بسيار کمتري وجود دارد که او صاحب نوزادي شود که داراي نقصي در نخاع آن هم در بدوتولد شود. چرا که نخاع در نوزاد بسيار زود شکل مي گيرد. حتي قبل از اينکه زن از باردار بودن خود مطلع شده باشد. بنابراين ايمن ترين راه اين است که زن به صورت روزانه چهار صد ميکروگرم از اسيد فوليک را حتي قبل از دوران بارداري به دست آورد و يک راه آسان براي به دست آوردن اين مقدار، استفاده از مولتي ويتامين است.

افسانه:
 

ويتامين ث يک مبارزه بر عليه سرماخوردگي است.
 

در دهه هفتاد ميلادي (1970 تا 1980) پروفسور کنسوس بالينگ که جايزه نوبل را تصاحب کرده بود، باعث اشتهار اين نظريه شد که ويتامين ث از سرماخوردگي جلوگيري مي کند و امروز در هر داروخانه اي قفسه ويتامين ث مملو از انواع و اقسام توليدات مي باشد. اما پژوهش تازه به ما مي گويد که بايد مراقب باشيم.
در سال 2007 پژوهشگران روي روندي به تحقيق پرداختند که تا چند دهه به گذشته باز مي گشت و در حدود يازده هزار مرد مختلف را در بر گرفت. اما پس از انجام پژوهش ها، پژوهشگران به يک نتيجه مايوس کننده رسيدند. ويتامين ث، سرماخوردگي را نابود نمي کند ، مگر آنکه ما کساني را داشته باشيم که درگير دويدن در دوي ماراتن باشند و يا کساني که به ورزش اسکي مشغول شده اند ويا کساني که با حرکات جسماني سخت به صورت روزانه درگير مي شوند. حال به غير از اين پژوهشگران به دنبال پاسخ به اين پرسش هم بودند که آيا ويتامين ث مي تواند از ادامه دوران سرما خوردگي وطولاني شدن آن جلوگيري کند؟ پاسخ اين بود که بله ونه. استفاده از ويتامين ث به صورت روزانه به نظر مي رسد که مي تواند دوران روان شدن آب بيني را کوتاه تر سازد. اما نه به آن اندازه که شما را کاملاً متوجه سازد، بزرگسالان معمولا براي دوازده روز در سال علائم سرماخوردگي را در خود حمل مي کنند حال اگر به صورت روزانه از قرص ويتامين ث استفاده شود ، اين ميزان به يازده روز کاهش پيدا مي کند. در بچه ها استفاده از ويتامين ث ممکن است ميزان 38 روز در سال را به 34 روز کاهش دهد. پژوهشگران نتيجه گيري کرده اند که درمانهاي محدود مانند آنچه که ذکر شد عذر موجهي براي صرف هزينه هاي فراوان و تحمل زحمات زياد براي استفاده از ويتامين C در طول سال نيست.

افسانه:
 

قرصهاي ويتامين از بيماريهاي قلبي جلوگيري مي کنند
 

اگر اين واقعيت است به واقع يک ايده بزرگ و تاثير گذار را در علم پزشکي در اختيار مي داشتيم اينکه استفاده از ويتامين ها ممکن است کمک کند که يکي از بيشترين آسيب ها و خطرناک ترين بيماريها در ماه کاهش يابد. اين اميد و انگيزه از آنجا ناشي شد که يک پژوهش پيش تر از اين ها گفته بود که آنان که از ويتامين ها بهره مي گيرند، احتمال کمتري وجود دارد که دچار نارسايي و بيماري قلبي شوند، اما پس از تحقيقات، پژوهشگران متوجه شدند که اين نتيجه گيري ناشي از يک واقعيت بوده که آنان که از ويتامين ها استفاده مي کردند، در واقع سعي مي کردند تا تغذيه بهتري داشته باشند، از ورزش استفاده کنند و اعمال زيان آور به قلب را انجام ندهند (براي مثال از قند فراوان استفاده نکنند) و در برابر وسوسه استفاده از سيگار و تنباکو ايستادگي کنند و خلاصه در برابر عادتهاي منفي مقاومت داشته باشند، اما از نظر علمي متاسفانه اينکه استفاده از ويتامين ها مستقيماً روي سلامت قلب تاثير گذارد، واقعيت پيدا نکرد و در حقيقت اين يک واکنش رواني در انسان بود که زماني که از ويتامين استفاده مي کرد، سعي مي کرد تا ساير رفتارهاي جسماني خود را هم براساس آن تطبيق دهد، اما اينک ويتامين تاثير مستقيم روي قلب داشته و در برابر نارسايي قلبي مقاومت داشته باشد، واقعيت نيافته است. در پايان پژوهشگران يک اندرز براي کساني که هراس از مشکلات قلبي دارند، ارائه کرده اند و آن هم اين است:
از ويتامين ها استفاده نکنيد، بلکه مقدار زيادي از ميوه هاي مختلف را مورد استفاده قرار دهيد، از سبزيجات استفاده کنيد و از نانهاي پخته شده از جو استفاده کنيد. اگر اينها را انجام دهيد، به مراتب بهتر از قرصهاي ويتامين نتيجه مي گيريد.

افسانه:
 

ويتامين ها شما را در برابر سرطان حمايت مي کنند
 

طي سه دهه گذشته بسياري بر اين تصور بوده اند که استفاده از ويتامين هاي C و ,B و يا بتاکاروتن، جسم آدمي را در برابر سرطان حمايت مي کند و بعد هم به سرعت اين پرسش را در ذهن خود مطرح ساختند که ميزان کافي از ويتامين هاي ياد شده را چگونه مي توانند به دست آورند و سپس به اين پاسخ و نتيجه طبيعي دست يافتند که مولتي ويتامين حاوي تمامي ويتامين هاي ياد شده است که در نتيجه در برابر سرطان شخص را حمايت مي کند. اما در پژوهش پروفسور نيوهاوزر، هيچکدام از ويتامين هاي ياد شده به عنوان يک حمايت خاص در برابر سرطان نتيجه نداد. در واقع در طي هفت سال نيوهاوزر هفت هزار زني را که از مولتي ويتامين استفاده کرده بودند، در برابر هفت هزار زني را که از مولتي ويتامين استفاده نکرده بودند، مورد بررسي قرار داد و در پايان در صد تعداد کساني را که از دسته اول مبتلا به سرطان شده بودند، تقريبا برابر با تعدادي بود که از دسته دوم مبتلا به سرطان شده بودند، بنابراين مولتي ويتامين ها هيچگونه حمايت اضافي در برابر سرطان ايجاد نکرده بودند.

افسانه:
 

ويتامين ها زياني ندارند:
 

سرانجام طرفداران ويتامين ها اين پرسش را مطرح ساخته اند که از آنجا که ويتامين ها زياني براي آدمي ندارند، پس چرا از آنها استفاده نکنيم و شايد که نفعي هم از آنها مترتب باشد؟!
اما يکسري پژوهش بسيار دقيق و سنگين در اين مقوله متاسفانه چنين نتيجه گيري را که ويتامين زياني ندارند را با سر بر زمين زده است! در واقع از استفاده کنندگان از بتاکاروتن که خود نوعي ويتامين است علائمي به دست آمد که پژوهشگران ناگهان پي به اين نکته بردند که مصرف کنندگان چنين ويتاميني اگر در ميان مردان استفاده کننده از سيگار و تنباکو باشند، به طور جدي خطر ابتلا به سرطان ريه را در خود افزايش مي دهند. همچنين استفاده از قرصهاي آنتي اکسيدان که از ويتامين ها است در بانوان احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزايش داده است. حال جالب اين است که اگر ويتامين ها را ما از داخل مواد غذايي به دست آوريم، زياني نخواهند داشت، اما زماني اين ضرر و زيان مشهود مي شود که ويتامين ها متمرکز و به شلکل دارو و قرص مورد مصرف قرار گيرند.

واقعيت:
 

يک قرص که ارزش مصرف کردن را دارد
 

حال تمامي افسانه ها و باورهاي اشتباه درباره ويتامين ها را مورد بررسي قرار داديم، اما درميان همه ويتامين ها يک ويتامين وجود دارد که مصرف آن يعني به صورت قرص و متمرکز يافته هم نه تنها زياني ندارد، بلکه بسيار مفيد است وآن ويتامين D است.در واقع فهرست امراض و بيماريهايي که ويتامين D آدمي را در برابر آنها مورد حمايت قرار مي دهد، به واقع طولاني است، يک مثال بارز در مورد عارضه هاي قلبي است. در حقيقت مرداني که داراي ميزان کافي ويتامين D در خود هستند احتمال ابتلا به مشکل قلبي در آنها، 50 درصد کمتر از مرداني است که از نظر ويتامين D با کمبود مواجه مي باشند. با اينکه يک پژوهش جدي در اين باره مي گويد که تنها در امريکا اگر مردم از ميزان کافي ويتامينD برخوردار باشند، در طي سال از تعداد موارد سرطان روده، تا پنجاه هزار مورد کاسته مي شود. اما نکته جالب درباره ويتامين D اين است که حتي بدون قرص هم انسان مي تواند آن را از اشعه آفتاب به دست آورد، يعني تابش آفتاب به پوست انسان به صورت اتوماتيک تبديل به ويتامين D مي شود که به همين دليل هم اصطلاحا به ويتامين D ، ويتامين نور آفتاب هم گفته مي شود.

تغذيه درست
 

حال که حقايق را پيرامون ويتامين دريافته ايم بايد سرانجام روي يک نکته بسيار مهم پافشاري داشته باشيم و آن تغذيه درست است. هيچ پديده ديگري اعم از دارو و يا غير از آن مانند تغذيه صحيح نمي تواند ميزان دقيق کنترل شده و لازم ويتامين را به بدن انسان برساند. حال براي تکميل اين گفته يک جدول کلي در مورد رابطه مواد غذايي با ويتامين هاي لازم براي انسان را درج مي کنيم که پيروي از اين جدول، به راستي سلامت جسم و روح شما را تضمين مي کند.ناگفته نماند که ويتامين هاي موجود در مواد غذايي ذکر شده در جدول در ميزان بسيار بالايي است.
نوع ويتامين مواد غذايي که منبعي ثروتمند از ويتامين ذکر شده هستند
ويتامين C براکولي، فلفل قرمز، جوانه گندم - انبه
ويتامي E بادام، تخمه آفتابگردان ، فندق، روغن آفتابگردان، کره بادام زميني
ويتامين B6 سيب زميني ، موز، لوبياي چشم بلبلي، مرغ
ويتامين B12 ماهي قزل آلا، ماهي سفيد، گوشت گاو و صدف دريايي
فولايت (اسيد فوليک) عدس ، لوبياي چشم بلبلي، لوبياي سياه، آب پرتقال، آسپارا گوس
بتاکاروتن يا ويتامين Bكاروني هويج، آب هويج، اسفناج منجمد، سيب زميني شيرين، کدوحلوايي
کاروني
منبع:نشريه اطلاعات هفتگي شماره 19



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط