فوت و فن‌هایی که دانش آموزان برای انتخاب رشته باید بدانند

انتخاب رشته اشتباه، آینده علمی و شغلی فرد را به کلی تحت تاثیرات مخرب قرار می‌دهد و برعکس، یک انتخاب رشته اصولی، می‌تواند تضمین‌کننده موفقیت‌های آتی فرد باشد.
سه‌شنبه، 3 بهمن 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
فوت و فن‌هایی که دانش آموزان برای انتخاب رشته باید بدانند
دانش‌آموزان در انتخاب رشته ابتدا باید رشته و دانشگاه‌هایی که مورد علاقه و ترجیح شخصی خودشان است را از میان دفترچه انتخاب کنند. باید توجه داشت که انتخاب مبتنی بر علاقه و دانش فرد عامل تعیین‌کننده در یک انتخاب رشته صحیح است. در انتخاب رشته باید ابتدا به علاقه‌مندی در رشته تحصیلی توجه کرد و در وهله بعد مسائلی نظیر امکان اقامت و سازگاری در شهرهای مختلف را نیز در نظر گرفت.

عوامل موثر بر انتخاب رشته تحصیلی دانش‌آموزان شامل دو محور کلی است: عوامل بیرونی و عوامل درونی؛ از مهمترین عوامل بیرونی تاثیرگذار می‌توانیم به مواردی چون خانواده، محیط آموزشی، افراد تاثیرگذار در زندگی فرد، گروه‌های همسالان، رسانه‌ها و ... اشاره کرد. عوامل درونی موثر نیز عبارتند از علاقه، ارزش‌های فرد، اعتقادات، توانمندی‌ها و مهارت‌ها، ویژگی‌های شخصیتی و اهداف و تجربیات.
 

عوامل تاثیرگذار و نکات مهم بر روی انتخاب رشته تحصیلی در دبیرستان

هنگام انتخاب رشته تحصیلی دانش آموزان و فراگیران، عواملی بر روی این فرایند تحصیلی مهم تاثیرگذار هستند. این عوامل عبارتند از:

شخصیت فرد:

بر روی رفتار و نگرش هر فرد شخصیت تاثیر زیادی دارد. تیپ شخصیتی یکی از عواملی است که بر روی انتخاب رشته دبیرستان تاثیرگذار است. دانش آموز با فن بیان خوب و حافظه عالی می‌تواند در آینده وکیل خوبی باشد. ناگفته نماند با پرورش ویژگی شخصیتی در دانش آموزان و فراگیران در صورت علاقه، می‌توان آن‌ها را برای شغل دوم آماده کرد.
 

علاقه:

اصولا برای انجام هر کاری یکی از عوامل تاثیرگذار، علاقه فردی است. در امر انتخاب رشته دبیرستان علاقه فردی دانش آموزان تاثیرگذار و مهم است و بر روی کیفیت تحصیل دانش آموزان و به تبع آینده شغلی آن‌ها تاثیر خواهد داشت.
 

هدف و شرایط روحی و جسمی:

یکی از عوامل موفقیت در هر فرد داشتن هدف است. انتخاب هدف توسط دانش آموزان به آن‌ها در رسیدن به جایگاه اجتماعی خوب کمک می‌کند و باعث می‌شود تلاش مضاعف داشته باشند. عامل مهم دیگر در انتخاب رشته تحصیلی شرایط روحی و جسمی هر دانش آموز است. دانش آموزی که ترس از خون دارد؛ مطمئناً نمی‌تواند در رشته‌های پزشکی موفق باشد. دانش آموزان و فراگیران باید با شغل‌ها و شرایط آن‌ها آشنا باشند; تا در نهایت انتخاب درستی کنند.
 

استعداد:

از عوامل تاثیرگذار در انتخاب رشته دبیرستان، استعداد هر دانش آموز است. نتایج آزمون هدایت تحصیلی که تعیین کننده توانایی‌های هر دانش آموز است و ضریب هوشی آن ها، اهمیت زیادی دارد. در انتخاب رشته بین علاقه و استعداد باید تعادل برقرار باشد؛ تا موفقیت حاصل شود.

در کنار عوامل گفته شده بازارکار هر رشته و نمرات دوران تحصیل هم بر روی فرایند انتخاب رشته تاثیرگذار هستند. همچنین عوامل محیطی هم بر روی فرایند انتخاب رشته تاثیر می‌گذارند.

فوت و فن‌هایی که دانش آموزان برای انتخاب رشته باید بدانند
 

چالش‌ها در انتخاب رشته تحصیلی

عدم آگاهی کامل:

• برخی از افراد به دلیل کمبود اطلاعات، با گستره رشته‌های تحصیلی مختلف آشنایی کافی ندارند. این امر می‌تواند باعث ایجاد تردید و سختی در انتخاب رشته شود.
 

تعارض علایق:

• بسیاری از افراد علاقه‌مند به چندین حوزه مختلف هستند و انتخاب یک رشته تحصیلی خاص می‌تواند مشکلاتی را به وجود آورد. تعیین علاقه‌ها و اولویت‌بندی آن‌ها چالشی است که بسیاری از افراد با آن مواجه می‌شوند.
 

فشار اجتماعی:

• برخی از افراد تحت فشار خانواده، دوستان یا جامعه قرار می‌گیرند و ممکن است تصمیم‌گیری مستقل درباره رشته تحصیلی خود را دشوار یا غیرممکن بدانند.
 

نکات و عوامل تاثیرگذار در انتخاب رشته

انجام مشاوره و کمک گرفتن از مشاوره تحصیلی:

یکی از فاکتورهایی که می‌تواند دانش آموزان و فراگیران را از سردرگمی، شک و تردید خارج کند; کمک گرفتن از مشاور با تجربه و با مهارت بالا است که می‌تواند به شما در انتخاب رشته تحصیلی درست کمک کند.
 

داشتن اطلاعات نسبت به دروس رشته موردنظر:

یک نکته که شاید خیلی پیش پا افتاده باشد؛ توجه به دروس هر رشته در مقطع دبیرستان است. با توجه به قوی بودن دانش آموزان در یک سری دروس یا ضعف در درسی، می‌تواند به داشتن بهترین انتخاب رشته کمک کند.
 

داشتن حد نصاب لازم برای ورود به رشته موردنظر:

برای اینکه دانش آموزان بتوانند در فرایند انتخاب رشته موفق باشند؛ باید حدنصاب لازم را برای هر رشته بدانند. حد نصاب رشته ریاضی، رشته تجربی، رشته علوم انسانی و معارف باید یکدیگر متفاوت است. دانش آموزان باید به این نکته مهم توجه داشته باشند.
 

نسبت به انتخاب دوستان و همکلاسی‌ها بی تفاوت و الگوسازی نکنند:

در شرایط انتخاب رشته دبیرستان، پایه نهم دانش آموزان باید نسبت به انتخاب دوستان و همکلاسی‌های خود بی تفاوت باشند و بر اساس میزان علاقه، استعداد و توانایی‌های خود تصمیم گیری کنند. همچنین موفقیت اقوام یا دوستان در هر رشته ای نباید ملاک شما برای انتخاب رشته باشد. الگوسازی تنها بر اساس موفق بودن شخصی در آن رشته درست نیست.
 

حذف تحمیل نظر والدین:

برای اینکه دانش آموزان بتوانند در پایه نهم انتخاب رشته درستی داشته باشند; والدین باید اجازه دهند; تا فرزندشان بدون هیچ گونه فشاری; بر اساس نتیجه هدایت تحصیلی، آزمون ها، تست هوش ریون و علاقه خود تصمیم بگیرد. تحمیل نظر والدین باعث وارد شدن ضربه روحی به دانش آموزان می‌شود.
 

بازار کار معیار دیگری برای انتخاب رشته در پایه نهم تحصیلی:

یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب رشته نهم که به هیچ وجه نباید مورد بی توجهی  غفلت قرار بگیرد بحث بازار کار است. البته در این میان به موضوع مهم دیگری نیز توجه داشته باشید و آن هم این که تنها توجه به بازار کار کافی نیست.

یعنی اگر دانش آموز بدون توجه به تیپ شخصیتی، علاقه و استعداد و تنها براساس بازار کار رشته مورد نظر دست به انتخاب رشته بزند مسلماً سرنوشت خوبی در انتظار وی نیست.

به طور مثال، از آن جایی که بسیاری از دانش آموزان شنیده اند که رشته های پیراپزشکی و همین طور پزشکی از بازار کار خوبی در جامعه ایران برخوردار است می خواهند این رشته های تحصیلی را بدون توجه به علاقه و استعداد خود انتخاب کنند.
 

به ارزش های فردی خود در زمان انتخاب رشته توجه کنید:

به فرض مثال اگر رشته پزشکی را انتخاب کرده اید اما تنها به ارزش های مادی در این انتخاب توجه کرده ای انتخابتان به شدت اشتباه بوده است.
 

اطلاعاتی را در رابطه با لیست دروس رشته مورد نظر بدست آورید:

قبل از انتخاب رشته مورد نظر از لیست دروس گنجانده شده در این رشته مطمئن شوید.
 

از کمک مشاوری خبره برای این انتخاب مهم غافل نشوید:

توجه داشته باشید که کمک گرفتن از یک مشاور می تواند کمک ارزنده ای به شما برای داشتن انتخاب رشته ای مؤفق در پایه نهم باشد.
 

نتیجه‌گیری

انتخاب رشته تحصیلی امری حیاتی است که نیازمند آگاهی کامل از خود و تحقیق دقیق درباره رشته‌های مختلف است. این مقاله به بررسی چالش‌ها و راهنمایی‌های مهم در این فرآیند پرداخت و امیدواریم که به شما در انتخاب رشته تحصیلی مناسب کمک کند.

به خاطر داشته باشید که انتخاب رشته تحصیلی یک مسیر پیشرونده است و امکان تغییر رشته در آینده نیز وجود دارد. اهمیت بالقوه برای موفقیت در هر رشته، علاقه، تلاش و پشتکار شماست.
 

منابع

https://www.farsnews.ir
https://www.baladyab.com
https://irantahsil.org
https://www.maghzak.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط