با خواص سین های خوراکی سفره هفت سین آشنا شوید

هفت سین، سفره‌ای متشکل از هفت چیزِ نمادین است که نام آن‌ها با حرف «سین» شروع می‌شود و به‌طور سنتی در نوروز، سال نوی ایرانی، گسترانده می‌شود. هفت سین از مشهورترین مراسم نوروز است که روی زمین، میز یا سفره گذاشته می‌شود و معمولاً اعضای خانواده در زمان گردش سال، در کنار آن می‌نشینند.
پنجشنبه، 23 فروردين 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
با خواص سین های خوراکی سفره هفت سین آشنا شوید
تاریخچه هفت سین به دوران باستان باز می‌گردد. در آن زمان، مردم ایران باستان در آغاز سال جدید، هفت دانه را در هفت ظرف می‌کاشتند و از رشد آن‌ها به عنوان نمادی از نوزایی و تولد مجدد سال جدید استقبال می‌کردند. این دانه‌ها معمولاً گندم، جو، ذرت، برنج، عدس، نخود و سنجد بودند. در دوران اسلامی، هفت سین به شکل امروزی خود درآمد. در این دوران، به هفت دانه نمادین، سمنو، سیب، سرکه، سیر، سماق و سکه نیز اضافه شد. هفت سین یکی از نمادهای مهم فرهنگی ایران است. این سفره نمادی از امید، شادمانی و آرزوهای نیک برای سال جدید است.
 

آشنایی با خاصیت سفره هفت سین 

از خواص سفره هفت سین این است که وجود این خوراکی در لحظه ی سال تحویل و جمع شدن اعضای خانواده دور آن باعث می شود که از ویژگی های مواد غذایی در سفره هفت سین در طول سال پیش رو بهره ببرید. البته تا زمانی که آن خوراکی ها مصرف نشوند از خواص درمانی آن بهره نمی برید.
 

سبزه؛ نماد خرمی و شادابی

سبزه را می توان به انواع مختلفی تقسیم کرد که نشانه ای از طرافت و سرسبزی سر سفره هفت سین قرار داده می شود، سبزه دارای ویتامین C، فولیک اسید و بتاکاروتن می باشد.
  

سیب؛ نماد سلامت

همانطور که می دانید سیب یکی از میوه هایی که سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر و تانن است. یکی از میوه های پرخاصیت سیب است. این میوه دارای ویتامین A و C، آهن، فسفر، منیزیم، کلسیم و پتاسیم است. به علاوه سیب در پیشگیری یا درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. سعی کنید همیشه سیب را مصرف کنید.

سیب به واسطه وجود ویتامین B فراوان یک خوراکی آرامش بخش است. دم کرده پوست سیب به همراه عسل یک نوشیدنی موثر برای رفع استرس های عصبی است. وجود فیبر فراوان در میوه و پوست سیب ، سبب می شود تا مصرف آن موجب تنظیم فعالیت گوارشی و نیز اثر پیشگیری کننده در مقابل سرطان های روده بزرگ داشته باشد.
 

سیر؛ نماد تندرستی و زندگی

سیر یکی از اجزاء سفره هفت سین است، همانطور که می دانید، سیر بیشترین خواص درمانی را دارد و به دلیل طبع گرمی که دارد در اکثر غذاها می توان استفاده کرد. اما باید دقت کنید که در مصرف آن نباید زیاده روی کنید. افرادی که داروهای ضد انعقاد مصرف می کنند باید در مصرف سیر احتیاط کنند.  از دیدگاه پزشکی مدرن نیز سیر سرشار از ریزمغذی های مهم برای حفظ تندرستی نظیر آهن، کلسیم، منیزیوم، اسیدفولیک و ویتامین ث است.

همچنین مقادیری از روی و ویتامین های گروه ب نیز در ترکیب آن یافت می شود. سیر، حاوی ترکیبی با عنوان آلیسین است که اثر گندزدایی و ضد میکروبی دارد. همچنین میزان قابل توجهی از آنتی اکسیدان ها را در ترکیب خود دارد. وجود این ترکیبات باعث می شود تا سیر تبدیل به یک خوراکی پرخاصیت شود و گنجاندن آن در سبد خوردنی ها مورد تاکید متخصصان تغذیه قرار گیرد. برای از بین بردن بوی سیر از دهان می توان بعد از آن سیب درختی میل کرد و یا چند تا نخود خام شسته شده را داخل دهان قرار داده و بعد که نرم شد به آرامی بخورید.

با خواص سین های خوراکی سفره هفت سین آشنا شوید
  

سنجد؛ مظهر زایش

از زمان های قدیم سنجد جزء خوراکی های ایرانیان بوده که در اعیاد سنتی به آن توجه خاصی می شد، همچنین در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارد. تمام قسمت های سنجد از ریشه، چوب، هسته، پوست و .. دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است. سنجد برای درمان معده، برای لاغری، همچنین برای درمان تب و لرز و بیماری های تنفسی و زخم ریه، زردی و بیماری های کبدی موثر است.

اگر سنجد را گیاهی صرفا دارویی بنامیم، سخنی به گزاف نگفته ایم زیرا خواص این درخت در تمام اندام های آن از ریشه و چوب گرفته تا پوست و میوه آن منتشر است و استفاده گسترده ای در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی، عطر سازی و چوب دارد. قسمت میان بر یا آردی شکل میوه سنجد حاوی 2 نوع قند و هفت نوع چربی اشباع شده و نشده است که در طب سنتی به عنوان قابض و در درمان بیماری های دندان، لثه، اسهال و زخم معده کاربرد دارد.
 

سرکه؛ نماد پذیرش ناملایمات

سرکه حاوی ویتامین و املاح زیادی است. رقیق کننده ی خون و همچنین هضم گوشت را سرعت می بخشد. به سم زدایی کبد کمک می کند. سرکه تنظیم کننده ی قند خون می باشد. البته از سرکه خانگی استفاده کنید.سرکه همچنین در رفع بوی بد دهان موثر است و نیز بخور رقیق شده آن برای رفع علایم ناشی از سرماخوردگی مفید است.

باید در نظر داشته باشید مصرف سرکه در مبتلایان به زخم معده و ضعف اعصاب می تواند زیان بخش باشد. باور غلطی که در مورد سرکه رایج است اثر چربی سوزی آن است ، باید بدانید که چنانچه فرد از رژیم غذایی درستی پیروی نکند، سرکه نقشی در کاهش وزن وی ندارد.
 

سمنو؛ مظهر قدرت و مقاومت

سمنو یکی از دسرهای سنتی ایرانی است. سمنو با عصاره جوانه گندم تازه و یا آرد سبوس دار جوانه گندم تهیه می شود. در تهیه ی سمنو بادام اضافه می کنند که نشانه ی برکت است. سمنو حاوی ویتامین های A و E و B11 و B3 و B5 و B8 و B12 است. سمنو دارای فسفر، روی، سلنیوم، آهن و مس است که برای بدن الزامی است.

سمنو حاوی پروتئین بالا و چربی کم است، همچنین حاوی ویتامین های A ، E ، K و گروه B در کنار کلسیم، پتاسیم و فسفر است. مزه شیرین آن حاصل قند طبیعی است اما باید در نظر داشت که هر صد گرم آن حاوی 300 کیلوکالری است. لذا مصرف بیش از اندازه آن مانند هر خوراکی دیگری می تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود.
 

سماق؛ نشانه ی صبر است

طبع سماق، سرد و خشک است. افرادی که سرد مزاج نباید سماق مصرف کنند یا با خوراکی های طبع گرم استفاده کنند. سماق دارای آنتی اکسیدان است که خاصیت ضد سرطانی دارد. همچنین دارای خاصیت ضد میکروبی دارد و تصفیه کننده ی خون است. سماق برای بیماران دیابتی مفید است. سماق خونریزی بین قاعدگی را کاهش می دهد. سماق حالت تهوع را از بین می برد و بی اشتهایی را از بین می برد و محرک اشتها است.

این چاشنی تحریک کننده اشتها است و به سبب وجود تانن در ترکیب آن، قابض نیز هست. همچنین می تواند در مقابله با التهابات لثه مفید باشد. بد نیست بدانید غرغره کردن دم کرده آن برای ورم گلو و دهان موثر است. در مورد مصرف سماق باید خاطر نشان کرد که مصرف میوه تازه آن می تواند مسمومیت زا باشد و افراد بایستی صرفاً از نوع خشک آن استفاده کنند.

با خواص سین های خوراکی سفره هفت سین آشنا شوید
 

در پایان

تمام خوردنی های هفت سین خواص بسیاری دارند و برای بدن مفید می باشند. البته ناگفته نماند که به غیر از این خوراکی های هفت سین خوردنی های دیگری نیز مانند شیرینی، آجیل، میوه و ... نیز وجود دارد.


منابع
https://fararasane.com
https://www.beytoote.com
https://www.asriran.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.