ویژگیها
پیرانا عبارت است از وحشی ترین خون خوار تیرین خطرناک ترین ماهی آکواریومی کل جهان.هر ساله عده زیادی در سواحل دریاچه های آب شیرین آمریکا توسط این ماهی ها خورده و متلاشی میشوند.این ماهی در همه جا به درندگی و وحشی بودن معروف است.تقریبا میتوان گفت که هیچ ماهی آکواریومی جرعت کل انداختن با این ماهی را ندارد حتی زندانی حتی پرت حتی اسکار و حتی فلاورهورن که از وحشی ترین ماهیان اکواریومی است جرعت مقابله با پیرانا را ندارد. آنها در بعضی مواقع حتی به همنوعان خود نیز رحم نمیکنند.رفتار
آنها وحشی ترین ماهی اکواریومی محسوب میشوند و ماهی کوچکتر از پیرانا در اکواریوم زنده نمی ماند. در اکواریوم آنها هرگز از گیاهان طبیعی استفاده نکنید. آنها با ریسدن خون به مشامشان هیجان زده شده و هر چیز را حتی سنگ هم به درون اکواریوم بیندازید قورت میدهند .سعی کنید که تا جایی که امکان دارد فقط یک جفت از این ماهی یا یک دسته ی 7 الی 10 تایی نگهداری کنید ولی میتوانید انها را با سیچیلاد های بزرگ مانند اسکار پرت زندانی و سیچیلاد های بزرگ غیر از فلاورهورن نگهداری کنید ولی توصیه نمیکنم.نحوه مراقبت از ماهی پیرانا
پیرانا به علت خطر ناک بودن، صادراتش به بسیاری از کشور ها ممنوع است در ایران پیراناهای خطرناک معروف وارد نمی شود و پیراناهای موجود درایران حتی بیش از 4 یا5 دندان بسیار کوچک ندارند که البته ماهیان خشنی هستند ودیگر ماهی ها را بخصوص ماهیان جدید را اذیت می کنند. رشد پیرانا در میان ماهیان آکواریمی بسیارقابل توجه است به طوری که رشدپیرانای موجود دربازار، بعد ازیک هفته قابل رویت می باشد. این ماهی خوراک کمی داشته و نیاز به هوای زیادی ندارد و نسبت به رشد وخوراک و هوای مورد نیازش ماهی ایده آلی است اما باصرفه نیست زیرا واقعا ماهی بی ارزشی دربازارمحسوب می شود.به این ماهی برای غذا بهتر است از دل گاو وغذاهای گوشتی استفاده کرد و نیز این ماهی شکارچی است و می توان ماهی های کوچک را به عنوان خوراک زنده به آن داد و اگر ماهی به مرور هنگام غذا دادن به طرف دست شما بالا آید، می توان بالوفاگ ماهی را تغذیه کرد.
به افرادی که به آکواریوم و ماهی برای لذت بردن و آرامش علاقه دارند توصیه میکنم از این نوع ماهی خریداری نکنید و اگر واقعا به این ماهی علاقه دارید بیشتر از 2 عدد از آن نخرید ودر ضمن پیرانایی بخرید که بر روی شکمش اصلا خال نداشته باشد(حتی کمرنگ) هرچند دربچگی گونه خالدارش زیباتر است ورشد بیشتری دارد اما در بزرگسالی رنگش تیره و زشت می شود ولی نوع اول همیشه نقره ای روشن می ماند.
شرایط نگهداری پیرانا
غذا : پیرانا ها همه چیز خوارند و ماهی های زنده، باقیمانده جانداران، سبزیجات و حتی قسمت هایی از بدن انسان را می خورند.نکته: تغذیه ماهی ها با ماهیان زنده ممکن است سبب انتقال بیماری به تانک یا ماهی شود. در صورتی که پیراناها گرسنه باشند ، بسیار مضطرب و پرخاشگرند و حتی ممکن است همنوعان و جفت خود را ببلعند.
سازگاری : چون پیراناها پرخاشگرند نباید با ماهی های کوچکتر نگهداری شوند و بهتر است با سیکلیده ها ( اسکار، پرت، سورم و ... ) و همنوعان خود نگهداری شوند.
پیراناها در زمان غذاخوردن ممکن است مقادیر زیادی از غذا را هدر دهند که همین عامل سبب کثیف شدن آب تانک شده و باید برای رفع آن آب تانک را هفتگی سیفون کرده و از فیلتر قوی در تانک استفاده کنید. آنها دسته جمعی زندگی کرده و بهتر است در آکواریوم هم به صورت گروهی نگهداری شوند.
تشخیص جنسیت : باله ی پشتی نر کمی تیزتر و باله ی زیرین آن لبه دار است . بدن پیرانای نر ضخیم تر از بدن ماده است .
نکته: ماهیهای پیرانا برخلاف دیگر اعضای خانواده ی خود یعنی کاراسین ها، تخمهای خود را نمی خورند بلکه از آنها مراقبت می کنند.
والدین به شدت از تخم ها مراقبت می کنند تا پس از 2 تا 3 روز تخم ها هچ شوند. ( بچه ها از تخم خارج شوند. )
می توانید پس از تخم ریزی و بارور شدن تخم ها یک تانک 10 تا 15 گالنی ( حدود 38 تا 57 لیتری ) را با وسایلی چون بخاری و فیلتر زیر شنی ( برای پنهان شدن بچه ها ) از آب تانک پر کرده و تخم ها را به آنجا منتقل کنید . البته جابجایی تخم ها باید خیلی با دقت انجام شود و تخم ها را توسط ظرفی از تانک خارج کرد که تخم ها با هوا تماس نداشته باشند.
پس از هچ شدن تخم ها بچه ها خیلی سریع کیسه ی چربی خود را مصرف کرده و شما باید آنها را با آرتمیا تغذیه کنید.
توجه: در بیش تر مراجع آکواریومی تکثیر پیرانا درآکواریوم را کاری بسیار مشکل و حتی غیر ممکن معرفی کرده اند ، ولی وبلاگ ما توانسته از تکثیر پیرانا اطلاعات اندکی به دست آورد که در اختیار شما قرار گرفته و ما معتقدیم شما می توانید جزء اندک کسانی باشید که پیرانا را در اسارت تکثیر کرده اند.
این ماهیان دارای دندان های تیزی هستند که ممکن است با گاز گرفتن دست انسان، پوست آن را بکنند. آنها به محض احساس بوی خون در آب به آن قسمت حمله کرده و هر چه سر راهشان باشد را می خورند .
نکات مهم و تکمیلی در مورد پیراناها
500 گونه از پیرانا وجود دارد که بیشتر آنها گیاهخوار هستند و بیشتر ترجیح می دهند از میوه به عنوان غذا استفاده نمایند.در حالت عادی پیرانا به انسان یا هر نوع جانوری که زخمی شده و در آب قرار گرفته باشد نیز حمله ور میشود.
مثلا" اگر گاو زخمی از روی پل به درون رودخانه ای که پیرانا در آن است پرت شود در حدود 15 دقیقه بعد استخوانهای گاو بر روی آب مشاهده میشود و این کار معمولاً توسط یک گروه از پیراناهای بالغ قابل انجام است.
ماهی پیرانا یکی از درنده خوترین ماهیان شناخته شده در آمریکای غربی میباشد.
یکی از محققان در جریان بررسیهای خود در مورد گستره ی زندگی ماهیهای پیرانا، به جنوب آمریکا سفر میکند.
در آنجا در میابد که شمار کثیری از این ماهی در رودخانه های آمریکای جنوبی وجود دارند و تعداد آنها بسیار بیشتر از مقداری است که پیش از این محققان تصور میکردند.
همچنین در رودخانه ونزوئلا و پرو بیشتر گونه های بی خطر این ماهی یافت میشوند ولی در آبهای این مناطق نیز انواع درنده این جانور وجود دارند که ماهیگیران محلی با قرار دادن طعمه هایی از انواع گوشت آنها را شکار میکنند .
باید گفت این کار به مهارت زیاد احتیاج دارد زیرا اگر ماهی پیرانـای بزرگـی بطرف طعمه جذب شود آنگاه صیاد در خطر خواهد بود.
همان طور که میدانید ماهیها خونسرد هستند و تا کنون به طور تخمینی 20000 گونه ماهی شناخته شده است که بعضی از گونه های آنها تنها محدوده کوچکی از تغییـرات محیط را تحمل میکنند.
در میان ماهیها ماهی پیرانا به خانواده کاراسین تعلق دارد که 1100 گونه دیگر علاوه بر پیرانا در این خانواده قرار دارند و بدین ترتیب این خانواده بزرگترین گروه از ماهیها را در میان خانواده های ماهیان آبهای شیرین تشکیل میدهد.
همه ماهیهای خانواده کاراسین دارای بدنی رنگی با رنگهای روشن و درخشان هستند.
با این که پیرانا به درنده خویی مشهور است، کودکان هندی بدون هیچ درنگی به درون رودخانه هایی میپرند که پر از پیراناهاست.
افراد محلی میدانند که پیرانا هیچگاه در رودخانه ای که پر از انواع ماهیهای ریز است به انسان حمله نمیکند زیرا در آنـجا غذای کافـی برای او وجـود دارد.
پیرانـاها در صورتـی خطرناک میشوند که بدون غذای کافی در مرداب های خشک اسیر شوند و شدیدا به حال گرسنگی بیافتند.
با این همه پیرانا ماهی مهاجم و درنده ای است که باید با احترام قابل ملاحظه ای در آکواریومها نگه داشته شود زیرا ممکن است با دندانهایش صاحبان آکواریوم را گاز بگیرد!
منابع
https://petzip.ir
http://98fish.rozblog.com
http://www.catman.blogfa.com
http://my-animals.blogfa.com