نحوه کاشت و نگهداری از گل سرخس بوستون: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

سرخس بوستون یک گیاه تصفیه کننده هواست. نگهداری ساده و کم دردسر بودن آن باعث شده که انتخابی بسیار مناسب برای فضای داخلی منازل و ادارات باشد. این گیاه که در اصل متعلق به مناطق گرمسیری جنوب آمریکاست، با برگ های سبز رنگ خود، آرامشی وصف نشدنی به محیط می‌بخشد که نظیر آن را در کمتر گیاهی میبینیم.
چهارشنبه، 12 ارديبهشت 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
نحوه کاشت و نگهداری از گل سرخس بوستون: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

معرفی سرخس بوستون

سرخس بوستون که در زبان انگلیسی با نام سرخس شمشیری غربی (Western Swordfern) شناخته می‌شود بومی نواحی غربی آمریکای شمالی می‌باشد. در منطقه یاد شده این گیاه یکی از گیاهان غالب در جنگل‌های آلاسکا و جنوب کالیفرنیا محسوب می‌شود. در برخی ایالات کشور کانادا نیز این گیاه به صورت بومی رشد می‌کند.

سرخس بوستون در علم گیاه شناسی با نام علمی Polystichum munitum شناخته می‌شود که متعلق به خانواده گیاهی Dryopteridaceae  می‌باشد. برگ‌های این گیاه به فرم ساقه‌ای رشد می‌کنند که اندازه آن‌ها می‌تواند بین 50 تا 180 سانتی‌متر متغییر باشد. این برگ‌ها از به صورت توده متراکم از پایه گرد منشا می‌گیرند.

هر برگچه در برگ سرخس بوستون طولی معادل 1 تا 15 سانتی‌متر دارد. در سرخس بوستون برگچه‌های این گیاه به صورت متناوب روی یک ساقه قرار گرفته‌اند که تراکمی متوسط دارند. برگ‌ها ظاهری چرمی، براق و  ایستاده دارند و در پشت این برگ‌ها می‌توان اندام‌های تولید اسپور این گیاه را دید. این اندام‌ها به صورت یک شکل روی یک ردیف در پشت برگ قرار می‌گیرند.
 

نیازهای سرخس بوستون

این گیاه برای اینکه بتواند رشد مناسبی داشته باشد و همچنین شادابی و ظاهر زیبای خود را حفظ کند باید به نیازهای محیطی و تغذیه‌ای آن به شکل ایده‌آلی پاسخ داده شود. در این بخش به معرفی این نیازها و نحوه رفع صحیح آن خواهیم پرداخت:

• نیاز نوری:

تمامی گیاهان اعم از گیاهان زینتی آپارتمانی و گیاهانی که در محیط باز از آن‌ها نگهداری می‌کنید برای رشد مناسب خود و انجام فرایند فتوسنتز به نور خورشید نیاز دارند اگرچه می‌توان این نور را به صورت مصنوعی تامین نمود اما در شرایط عادی نور مورد نیاز گیاه توسط خورشید برطرف خواهد شد. شما برای اینکه سرخس بوستون شاداب و خوش رنگ داشته باشید باید این گیاه را در شرایط نوری غیر مستقیم قرار دهید. قرار دادن این گیاه در شرایط نور مستقیم احتمال آسیب به برگ‌ها و سوختگی آن‌ها را درپی خواهد داشت.
 

• نیاز آبی:

تامین آب مورد نیاز برای هر گیاهی یکی از کلیدی‌ترین نکات در افزایش شادابی و رشد محسوب می‌شود. همواره تامین آب مورد نیاز با آبیاری زیاد در بین علاقمندان به گیاهان زینتی اشتباه گرفته می‌شود. آبیاری بیش از اندازه در طول یک فصل سبب بروز آسیب به ریشه‌های گیاه و بروز علائم پژمردگی خواهد شد. آبیاری صحیح باید در زمان خشک شدن خاک گیاه انجام شود و در هر نوبت به اندازه‌ای آب به گیاه داده شود که رطوبت خاک تامین شود و حالت غرقابی و ماندابی ایجاد نشود.

داشتن نظم در آبیاری و برهم نخوردن تاریخ آبیاری نیز در بهبود رشد کمک زیادی خواهد کرد. برهم خوردن نظم و شدت آبیاری نیز می‌تواند گیاه را از رشد بازدارد و شادابی آن را تحت تاثیر قرار دهد. بهتر است سرخس بوستون را براساس شرایط دمایی منطقه به دفعات 2 بار در ماه آبیاری کنید.
 

• نیاز دمایی:

دمای مورد نیاز برای هر گیاه تعیین کننده زیستگاه آن گیاه خواهد بود و بر همین اساس گیاهان در مناطق مختلف تنوع زیادی از خود نشان می‌دهند. اگر قصد نگهداری از گیاهی ناسازگار با اقلیم خود دارید باید نیاز دمایی آن را برطرف کنید تا از آسیب به آن جلوگیری کنید. سرخس بوستون در دماهای بالای 15 درجه سلسیوس رشد مناسبی دارد ولی در پایین تر از دمای 15 درجه سلسیوس ممکن است دچار آسیب شود.

شوک ناشی از تغییرات ناگهانی دما نیز یکی از عوامل آسیب‌زای مهم در گیاهان زینتی می‌باشد. سعی کنید همواره شرایط محیطی بخصوص شرایط دمایی گیاه خود را ثابت نگهدارید و از ایجاد تغییرات ناگهانی در شرایط دمایی محل نگهداری آن‌ها پرهیز کنید.
 

• نیاز تغذیه‌ای:

سرخس بوستون برای رشد به مواد آلی موجود در خاک نیاز دارد بنابراین پیش از کاشت گیاه در هر مکانی جه گلدان و چه باغچه محل یا خاکی را انتخاب کنید که ماده آلی مناسبی داشته باشد. استفاده از کودهای شیمیایی نظیر کودهای کامل 20 20 20 و یا کود جلبک دریایی می‌تواند در افزایش رشد گیاه تاثیر خوبی داشته باشد.

توجه کنید که استفاده بیش از حد از کودهای با درصد نیتروژن بالا سبب ایجاد حساسیت گیاه به آفات و بیماری‌ها خواهد شد و همچنین استحکام بافت گیاه را نیز کاهش خواهد داد. برای جلوگیری از این موضوع باید در تناوب با کودهای یاد شده از کودهای با درصد پتاسیم و فسفر بالا مثل کود 36 12 12 و یا کود 10 52 10 استفاده کنید.
 

نحوه تکثیر گیاه سرخس بوستون

این گیاه را می توان به دو روش تکثیر کرد:
روش اول:
زمانی که گیاه ساقه های رونده ریشه زا تولید می کند.
در صورت تماس انتهای ساقه‌ها با خاک گیاهان کوچک بوجود می آیند.
که پس از ریشه دار شدن، با جدا کردن و پرورش آنها می توان گیاهان جدیدی تولید کرده.
این روش زمانی که گیاه در طول بهار و تابستان فعالی است عملی خواهد بود.
برای این روش گلدانهایی با قطر دهانه 9 سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر و قلمه یا کمپوست گلدانی مناسب خواهد بود.
خاک را به اندازه کافی مرطوب کنید و دمای محیط را 18 تا 20 درجه سانتیگراد نگهدارید.

روش دوم:
روش دیگر تکثیر سرخس، استفاده از هاگهای بوحود آمده در سطح زیرین برگها است.
هاگها را روی یک صفحه کاغذ سفید جمع آوری کنید و در سینی بذر حاوی کمپوست بذر و قلمه، به شکل پراکنده روی سطح خاک بکارید.
گلدان یا سینی بذر را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و در دمای 21 درجه سانتیگراد نگهدارید.
زمانی که سرخسها جوان تقریبا 5/2 سانتیمتر شدند، آنها را بیرون آورده و هر یک را در گلدانی با قطر دهانه 6 سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی بکارید و زمانی که بزرگتر شدند. گلدانها را نیز بزرگتر کنید. گیاه را همیشه دور از تابش مستقیم خورشید بگذارید.
بهتر است آبیاری از زیر انجام گیرد یعنی گلدان را در بشقابی قرا داده و آب را داخل بشقاب پر کنید.
ضمنا گاهی گیاه را با یک سمپاش کوچک خیس نمایید.
 

آفات و بیماری‌های سرخس بوستون

آفات و بیماری‌ها همواره بخش جدانشدنی از گیاهان هستند و عوامل زیادی از گیاهان برای تغذیه و تکمیل چرخه زندگی خود استفاده خواهند کرد. سرخس بوستون نیز از این قاعده مستثنی نیست و ممکن است مورد حمله و خسارت آفات و بیماری‌های مختلفی قرار گیرد. به صورت کلی اما این گیاه نسبت به آفات و بیماری‌های زیادی مقاوم است و اگر در نگهداری از آن کوتاهی شود و گیاه دچار ضعف‌های گوناگون باشد ممکن است مورد خسارت آفات قرار گیرد.

شما باید همواره به تغذیه گیاهی سرخس بوستون اهمیت دهید و آن را در وضعیت مطلوبی نگهدارید. همواره گیاهتان را به جهت پایش حضور یا عدم حضور آفاتی نظیر کنه‌ها، شته‌ها و شپشک‌های مختلف بررسی کنید. در صورت مشاهده هر یک از موارد بالا باید از سموم حشره‌کش و یا سموم کنه‌کش استفاده کنید. برای تشخیص صحیح و استفاده از سموم مناسب نیز از گیاهپزشک مشاوره تهیه کنید.
 

جمع‌بندی

در این مقاله به یکی از گیاهان زینتی محبوب در بین علاقمندان به گیاهان زینتی پرداخته شد تا بتوانید به بهترین شکل از این گیاه در منزل و در باغچه نگهداری کنید و با آگاهی بیشتری نسبت به نیازهای این گیاه اقدام به پرورش آن کنید.


منابع
https://www.golsetan.com
https://dashtesabz-shop.ir
https://goltus.ir
https://dashtesabz-shop.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.