مقایسه کارت های گرافیکی ATI روی پلتفرم Dragon
AMD آخرین پلتفرم خود را Dragon نامگذاری کرده که شامل پردازنده های Phenom ll مادربوردهایی با چیت ست های سری هفت و کارت های گرافیکی سری HD4000 است. دراین مقاله تصمیم گرفتم نقش کارت های گرافیکی درکارایی این پلتفرم را علاوه بر بازی ها، دربرنامه های مختلف نیز بررسی کنم تا ازمیزان تاثیر کارت گرافیکی دردو برنامه دیگر انتخابی ما که PC Mark 2005 و Cinebench R10 خواهند بود، اطلاع پیدا کنیم. ممکن است بگویید پردازنده بیشترین تاثیر در کارایی Cinebench R10 را برعهده دارد، اما درتست OpenGL این برنامه، کارت گرافیکی نقش بسزایی را ایفا می کند و تمرکز ما درنتایج این برنامه نیز روی این تست قرار دارد. برنامه های Surface Deformer وSoft Shadow نیزدرتست های ما جای دارند که در ادامه درباره آن ها توضیح خواهیم داد. پنج کارت گرافیکیHD 4870, HD 4830,HD770
HD 4850 و HD 4890 دراین تست ها شرکت دارند. از آنجا که درتست ها از مادربوردی با چیت ست 785G که به کارت گرافیکی مجتمع HD4200 مجهز است، استفاده کردم، نتایج حاصل از تست های کارت گرافیکی مجتمع را نیز در تست ها قرار دادم.
HD4200
HD4200 با نام رمزRV620، پس از HD3300 (مجتمع در چیت ست 790GX)، دومین کارت گرافیکی مجتمع پرقدرت AMD به شمارمی آید. فرکانس کاری این کارت گرافیکی پانصد مگاهرتز است که دویست مگاهرتز کمتر از HD3300 است، اما درعوض این کارت گرافیکی قابلیت پشتیبانی از Directx10.1 و سایه زن نسخه 4.1 را دارد. همچنین HD4200 مانند HD3300 و HD3200 که در چیت ست های 790GX و 780G تعبیه شده اند، دارای 205 میلیون ترانزیستور با فناوری ساخت 55 نانومتر و چهل واحد سایه زن جریانی است. پشتیبانی از UVD 2.0 که شامل کدگشایی فایل های ویدئویی به صورت سخت افزاری، Dynamic Contrast، کاهش نویز، تصحیح زنگ و افزایش اندازه تصاویر به سایز HD نیز در HD4200 وجود دارد (البته تنها برخی فرمت های تصویری مانند H.264,MPEG-2 و VC1 از این ویژگی ها برخوردار هستند). در نتیجه هنگام پخش فیلم هایی که با کمک این فرمت ها فشرده شده اند، فشار کمتری به پردازنده وارد خواهد شد (به یاد داشته باشید که برنامه پخش فیلم شما باید ازاین توانایی ها پشتیبانی کند). پشتیبانی ازانواع خروجی های تصویر (به عنوان مثال، Display port ) وامکان نمایش فیلم ها به صورت تصویر در تصویر
(البته به صورت سخت افزاری) وامکان تامین خروجی برای دو صفحه نمایش به طور مجزا از دیگر امکانات این کارت گرافیکی مجتمع برای دوستداران سیستم های سینمای خانگی است. همچون دیگر کارت های گرافیکی ATI، قابلیت ATI Stream نیز دراینجا دیده می شود که امکان استفاده از توان پردازشی پردازنده گرافیکی در برنامه های مختلف را امکان پذ یر می سازد. Hybrid Crossfire قابلیت دیگری است که به شما امکان استفاده همزمان از کارت گرافیکی مجتمع و یک کارت گرافیکی دیگر (نه هر نوع کارت گرافیکی) را که روی سیستم نصب شده، فراهم می کند که می تواند کمی بر کارایی گرافیکی سیستم بیافزاید (تصویر1). دراین مقاله ازمادربورد GIGABYT GA-MA785G-UD3H استفاده و میزان استفاده ازحافظه سیستم درتنظیمات کارت گرافیکی را روی 256 مگابایت تنظیم کردم. بقیه کارت های گرافیکی این مقاله را نیز در حالی که کارت گرافیکی مجتمع غیرفعال شده بود. روی همین مادربورد تست کردم.
HD 4730
شرکت ATI در HD 4730 مانند HD 4770 از فناوری ساخت چهل نانومتری استفاده کرده است. اما این کارت گرافیکی ازلحاظ مشخصات فنی شباهت زیادی به کارت گرافیکی HD 4830 دارد (دراین کارت گرافیکی تعدادی از ویژگی های فنی تغییر یافته است). این کارت گرافیکی مانند HD 4830 به 956 میلیون تراتزیستور و 640 واحد سایه زن مجهز است البته این کارت گرافیکی برخلاف HD 4830 از رابط حافظه 128 بیتی برای ارتباط بین پردازنده و حافظه گرافیکی بهره می برد.
کارت گرافیکی که از این مدل به دستم رسید، محصول شرکت Sapphire است که فرکانس پردازنده و حافظه آن مانند مدل مرجع به ترتیب 750 و 3600 مگاهرتز است. طول کارت گرافیکی مانند کارت های سری HD4800 است و نکته جالب، وجود دو رابط شش پین برای تامین توان مورد نیاز کارت گرافیکی است (در وب سایت Sapphire دست کم یک منبع تغذیه پانصد واتی برای این کارت گرافیکی پیشنهاد شده است).
خنک کننده کارت گرافیکی شامل یک خنک کننده بزرگ با هسته مسی (شبیه خنک کننده های استاندارد اینتل ) است که روی پردازنده گرافیکی را می پوشاند. یک خنک کننده نیز روی MOSFET های مدار رگولاتور کارت گرافیکی قرار دارد.
بالای کارت گرافیکی دو محل برای اتصال رابط Crossfire دیده می شود که نشان از امکان چیدمان این کارت گرافیکی در حالت Quad Crossfire دارد. با در نظر گرفتن سه نوع خروجی D-Sub,DVI و HDMI جلوی کارت، نیازی به هیچ نوع تبدیل برای اتصال انواع صفحه های نمایش به این کارت گرافیکی نخواهد بود( تصویر2).
HD 4770
با آن که در این کارت گرافیکی از رابط حافظ 128 بیتی استفاده شده، اما فرکانس پردازنده گرافیکی به نسبت بالا است و استفاده از حافظه های GDDR5 نیز باعث شده تا پهنای باند حافظه به مقدار قابل قبولی افزایش یابد که این مسئله باعث افزایش کارایی کلی این کارت گرافیکی در مقابل سایر رقبای هم قیمتش شده است. پردازنده گرافیکی HD 4770 با کد RV740، از نوع چهل نانومتری بوده و دارای 826 میلیون ترانزیستور و 640 واحد سایه زن است.
Asus EAH4771/HDTI/512MD5 مدلی از این کارت گرافیکی است که به دستم رسیده است. فرکانس پردازنده و 512 مگابایت حافظه گرافیکی آن به ترتیب 750 و 3200 مگاهرتز است. طول کارت کوتاه تر از HD 4730 است و تنها یک اتصال شش پین در آن دیده می شود. در وب سایت AMD، یک منبع تغذیه 450 واتی برای این کارت گرافیکی پیشنهاد شده است. خنک کننده کارت مانند مدل مرجع بوده و از یک هیت سینک آلومینیومی ساده و فن تشکیل شده که
به خوبی می تواند کارت گرافیکی را خنک کند. دو اتصال Crossfire، دوخروجی DVI و یک خروجی S-Video از دیگر امکانات این کارت گرافیکی هستند. همچنین Asus قابلیتی به نام Voltage Tweak دراین کارت گرافیکی در نظر گرفته که امکان تغییر ولتاژ پردازنده گرافیکی را ممکن می سازد ( البته دراستفاده از آن باید احتیاط کرد!)(تصویر3).
HD4850
یکی از معروف ترین کارت های گرافیکی سری HD 4000 همین کارت است که توانست در زمان خود برای 9800 GTX دردسر ساز شود. وجود 956 میلیون ترانزیستور با فناوری ساخت 55 نانومتری در پردازنده گرافیکی که به هشتصد واحد پردازش جریانی مجهز است. قدرت پردازشی نزدیک به یک ترابایت را برای این کارت گرافیکی ممکن ساخته است. نماینده این کارت در این تست ها GV-R485OC-1GH از شرکت Gigabyte است که نمونه اورکلاک شده ای از HD 4850 به شمار می آید. در این مدل، فرکانس پردازنده گرافیکی از مقدار استاندارد 625 مگاهرتز به هفتصد مگاهرتز افزایش یافته است. یک گیگابایت حافظه GDDR3 با فرکانس 1986 مگاهرتز در این مدل تعبیه شده که با رابط حافظه 256 بیتی با پردازنده گرافیکی در ارتباط است. یکی از اشکالات کارت های گرافیکی HD 4850 خنک کننده های استاندارد آن است که در اینجا با یک خنک کننده ساخت شرکت ZALMAN جایگزین شده است. در این خنک کننده دو لوله انتقال حرارت دیده می شود که در دفع گرما بسیار مؤثر خواهد بود. این خنک کننده تنها روی پردازنده گرافیکی را پوشانده. با این حال در سایر قسمت های کارت گرافیکی با دمای بالایی روبه رو نیستیم. پشت
کارت یک رابط شش پین برای برق رسانی وجود دارد و دست کم یک منبع تغذیه 450 واتی برای آن پیشنهاد شده است. جلوی کارت گرافیکی دو خروجی تصویر DVI و یک خروجی S-Video وبالای کارت نیز دو اتصال برای رابط های Crossfire دیده می شوند ( تصویر4).
HD 4870
تا قبل از ورود HD 4890، این کارت گرافیکی قوی ترین کارت تک پردازنده ای سری HD 4000 به شمار می آمد. این کارت گرافیکی مانند HD 4850 از 956 میلیون ترانزیستور و هشتصد واحد سایه زن بهره می برد. در این کارت گرافیکی امکان استفاده از حافظه های GDDR5 نیز فراهم شده که در صورت استفاده توسط تولید کنندگان می تواند تاثیر به سزایی در کارایی کارت گرافیکی داشته باشد. کارت گرافیکی XFX HD 4870 مورد استفاده در این تست نیز از یک گیگابایت حافظه GDDR5 استفاده کرده که در فرکانس 3600 مگاهرتز فعالیت می کند و با استفاده از رابط حافظه 256 بیتی با پردازنده گرافیکی 750 مگاهرتزی آن در ارتباط است ( با وجود این مشخصات فنی حداکثر قدرت
پردازش این کارت گرافیکی نیز به 2/1 ترافلاپ می رسد). این کارت به دو اتصال شش پین برای تامین توان خود نیاز دارد به همین دلیل AMD حداقل منبع تغذیه پانصد واتی را برای این کارت گرافیکی لازم می داند. خنک کننده این کارت مانند مدل استاندارد است و نکته خاصی در آن دیده نمی شود. جلوی کارت دو خروجی تصویر DVI، یک خروجی S-Video و بالای کارت نیز دو محل اتصال کانکتورهای Crossfire وجود دارند ( تصویر5).
HD 4890
قوی ترین کارت گرافیکی تک پردازنده سری HD 4000، در حقیقت مدل بهینه شده ای از کارت گرافیکی HD 4870 است که HD 4890 نام گرفته است. نتیجه بهینه سازی ها، افزایش فرکانس پردازنده گرافیکی به 850 وافزایش فرکانس حافظه به 3900 مگاهرتز است و اگر اهل اورکلاک باشید، این کارت شما را کاملا راضی خواهد کرد. قدرت پردازشی کارت گرافیکی به 36/1 ترافلاپ افزایش یافته و در عین حال توان مصرفی آن نیز به 190 وات رسیده است، اما توان مصرفی کارت گرافیکی در زمان بیکاری کمتر از HD 4870 بوده و حدود شصت وات است ( این مقدار در HD 4870 حدود نود وات است). من از مدلی که ساخت شرکت HIS بود برای تست استفاده کردم که فرکانس پردازنده و
حافظه های آن به ترتیب به نهصد و چهارهزار مگاهرتز افزایش یافته است. ظاهر کارت بسیار شبیه به HD 4870 است. دو کانکتور شش پین برای برق رسانی پشت کارت، دو خروجی تصویر DVI و یک خروجی تصویر S-Video و دو اتصال Crossfire بالای کارت گرافیکی جزء دیگر مشخصات HD 4890 هستند. دست کم یک منبع تغذیه پانصد واتی برای تامین توان موردنیاز این کارت گرافیکی پیشنهاد شده است ( تصویر6). جدول یک مشخصات کامل کارت های گرافیکی مورد آزمایش است.دقت کنید، مشخصات حافظه HD 4200 بر اساس تنظیمات حافظه سیستم تست نوشته شده است.
تست کارت های گرافیکی
در کنار مادربورد GIGABYTE GA-MA785G-UD3H از پردازنده AMD Phenom ll x4 940، حافظه های Corsair Dominator DDR2 1066 با ظرفیت چهار گیگابایت، هارد دیسک 320 گیگابایتی Western Digital، منبع تغذیه 900 واتی شرکت Acbel، سیستم عامل Windows Vista SP2 و درایو نسخه Catalyt 9.9 استفاده کردیم.
3D Mark Vantage
این برنامه دیگر به عضو ثابت تست ها تبدیل شده است. از آنجا که کارایی HD 4200 در این تست بسیار پایین بود، از ثبت نتایج آن منصرف شدیم. نکته جالب، نزدیکی کارایی دو کارت HD 4770 و HD 4850 است ( تصویر1).
Cinebench R10
همان طور که گفتیم، کارت گرافیکی تاثیری در امتیازهای به دست آمده توسط پردازنده نداشت. امتیاز OpelGL نیز هنگامی که از کارت گرافیکی مجتمع استفاده کردم، به نسبت پایین بود، اما با نصب کارت گرافیکی مجزا، این امتیاز تقریبا سه برابر شد. بنابراین اگر قصد کار با برنامه های سه بعدی را دارید، بهتر است یک کارت گرافیکی غیرمجتمع تهیه کنید ( نمودار2).
Furmark 1.7
این برنامه از OpelGL استفاده کرده و فشار زیادی را به کارت گرافیکی وارد می کند. HD 4770 رکورد جالبی در این تست ثبت کرد و توانسته با اختلافی اندک حتی بالاتر از HD 4870 قرار گیرد. HD 4200 نتیجه قابل قبولی به دست نیاورد، به همین دلیل باید به دقت تصویر پایین تر برای تست این کارت گرافیکی رضایت داد( نمودار3).
PC Mark 2005
کارایی کلی سیستم را با استفاده از این برنامه بررسی کردم. نتایج، روندی منطقی در کارایی را نشان می دهند و اگر اختلاف جزئی میان HD 4890 و HD4870 را در نظر نگیریم، ترتیب قرار گیری کارت ها بر اساس کارایی آن ها در تئوری است ( نمودار4).
STALKER:Clear sky
این بازی از Directx 10.1 پشتیبانی می کند و من نیز این گزینه را در تست های خود فعال کردم. برای این که فشار زیادی به کارت گرافیکی HD4200 وارد نشود، یک بار تست را در دقت تصویر 800x 600 پیکسل، حالت Default و نوردهی Static انجام دادم. سپس برای سایر کارت های گرافیکی علاوه بر این تست، دو بار دیگر این تست را در دقت های 1050x1680 پیکسل حالت Ultra و نوردهی Full Dyamic Range و یک بار نیز در همین دقت تصویر، با اضافه
شدن چهار مرحله تصحیح بافت و انتخاب گزینه AA for A-tested object Directx10.1 style اجرا کردم. این بارHD 4200 به نسبت خوب عمل کرد، اما به هر حال کیفیت بازی فدای سرعت فریم شده است ( نمودار5).
Surface Deformer 1.0.4
این تست قابلیت پردازش سایه زنی راسی کارت گرافیکی را مورد آزمایش قرار می دهد. یک صفحه ساخته شده از دو میلیون مثلث به کمک OpenGL 2.0 موج برمی دارد و تعداد فریم های نشان داده شده در مجموع، امتیاز به دست آمده توسط کارت گرافیکی خواهد بود. تنظیماتی در این تست وجود ندارد و این برنامه به طور خودکار در دقت تصویر 1280x 1024 پیکسل اجرا می شود ( نمودار6).
Suft Shadow 1.5.4
تاکید این تست روی قابلیت پردازش سایه زنی پیکسلی کارت گرافیکی است. یک صحنه شامل پنج شی و سه نور دینامیک است که توسط OpenGL 2.0 پردازش می شوند. مانند تست قبل، امتیاز حاصل از این تست کارت گرافیکی است. این تست نیز به طور خودکار در دقت تصویر 1024x 1280 پیکسل اجرا می شود( نمودار7).
نتیجه
همه چیز به شما بستگی دارد. این که از پلتفرم اژدهایی که می خواهید داشته باشید چه انتظاراتی دارید. اگر داشتن سیستمی برای انجام کارهای روزمره و در نهایت نمایش فیلم هایی از فرمت های مختلف با کیفیت های بالا برای شما کافی است، به هیچ وجه به خرید کارت گرافیکی نیازی نخواهید داشت و HD 4200 نیازشما را برآورده خواهد کرد. زیرا این کارت گرافیکی مجتمع نیز به فناوری های Stream و UVD2.0 مجهز است و انواعی از خروجی ها را نیز در اختیارتان می گذارد. اگر قصد استفاده از برنامه های سه بعدی را دارید، داشتن یک کارت گرافیکی مناسب برای شما کافی خواهد بود تا بتوانید از توان پردازشی آن در زمانی که مشغول طراحی هستید، استفاده کنید( البته پردازش نهایی بر عهده پردازنده خواهد بود). درنهایت برای بازی ها نیز توان مالی شما حرف آخر را خواهد زد. در بررسی تست ها مشخص می شود. یکی از کارت هایی که نسبت کارایی به قیمت خوبی دارد، HD 4770 است. با فاصله نزدیکی از آن HD 4850 قرار دارد که اگر اختلاف قیمت آن برای شما قابل قبول باشد، با در اختیار داشتن رابط حافظه 256 بیتی کارایی بهتری را خواهد داشت. اگر می خواهید تا مدتی در برابر بازی های مختلف ضد ضربه باشید و نمی توانید منتظر بمانید تا قیمت کارت های گرافیکی HD 5000 کاهش یابد، کارت های گرافیکی HD 4870 و HD 4890 با قدرت بسیار مناسب خود، شما را راضی خواهند کرد.
منبع:عصرشبكه 98
/ن