مورد عجيب نوتريکولا

شايد برايتان جالب باشد بدانيد بدن شما هر چند وقت يک بار نو مي شود. يعني با گذشتن زمان معيني هيچ اثري از بدن قبلي شما وجود ندارد. تحقيقات علمي نشان مي دهد که مولکول هاي (نه سلول ها) بدن ما هرده سال يک بار...
سه‌شنبه، 25 آبان 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مورد عجيب نوتريکولا

مورد عجيب نوتريکولا
مورد عجيب نوتريکولا


 

نويسنده:علي رنجبران




 

اين عروس دريايي حيرت انگيزترين موجود زنده در دنياست
 

نوتريکولا هرگز از پيري نمي ميرد و مي تواند تا ابد خود را بازسازي کند
شايد برايتان جالب باشد بدانيد بدن شما هر چند وقت يک بار نو مي شود. يعني با گذشتن زمان معيني هيچ اثري از بدن قبلي شما وجود ندارد. تحقيقات علمي نشان مي دهد که مولکول هاي (نه سلول ها) بدن ما هرده سال يک بار نو مي شوند. يعني بعد از گذشتن اين زمان ديگر اثري از مولکول هاي کربن قديمي در بدن هيچ انساني پيدا نمي شود. پس ما هرده سال يک بار عوض مي شويم. با اين همه ما پير مي شويم و مي ميريم. حالا موجود عجيبي پيدا شده که مي تواند خودش را از نو تشکيل بدهد و هرگز نميرد. «توريتوپ سيس نوتريکولا» يا عروس دريايي ناميرا همان موجود است و جزئي از خانواده مرجان ها به حساب مي آيد. اين موجود در حقيقت يک ستاره دريايي است که مي تواند به اولين مرحله زندگي اش برگردد، درست مثل بنجامين باتن. اما اين موجود کمي با بنجامين تفاوت دارد. مورد عجيب اين جانور اين است که نوتريکولا مي تواند بعد ازبازگشت به عقب دوباره زندگي اش را از سر بگيرد. اين موجود عجيب اين توانايي را بعد از رسيدن به حداکثر سن بلوغ جسمي به دست مي آورد و با يک سفر در زمان به آغاز حياتش بر مي گردد.
نوتريکولا تنها موجود شناخته شده در جهان است که نشان مي دهد يک جانور چند ياخته اي مي تواند به مرحله قبل از بلوغ برگردد. اين جانور اين کار را از طريق يک نوع جهش سلولي انجام مي دهد. اين جهش سلولي وقتي انجام شود که عروس دريايي به حالت ديگري تغيير مي کند يعني داراي سلول هاي جديدي مي شود. در اين روند بدنه اصلي عروس دريايي تبديل به توده اي مي شود که شکل دهنده اوليه آن موجود است. به اين توده اوليه بواسير لحمي گفته مي شود. براي اين کار ابتدا چتر عروس دريايي خودش را به توده مولکولي تبديل مي کند و بعد تمام موها و شاخک ها را جذب خودش مي کند. بعد موهاي تغيير شکل يافته به اين توده متصل شده و توده لحمي اوليه به وجود مي آيد. از رشد اين توده يک عروس دريايي جديد متولد مي شود. از نظر تئوري اين عمل مي تواند بي نهايت بار تکرار شود بنابراين از نظر بيولوژيکي اين نوع از عروس دريايي ناميرا محسوب مي شود. براي اينکه بدانيم اين موجود چقدر در زمان به عقب بر مي گردد بايد بدانيم روند رشد و بالغ شدن آن چگونه است.

مورد عجيب نوتريکولا

تولد يک ناميرا
 

تخم هايي که عروس هاي دريايي جوان از آنها متولد مي شوند در درون بدن جانور ماده پرورش پيدا مي کنند. وقتي تخم ها کاملا مي رسند جانور ماده آنها را در کف دريا رها مي کند تا جفتش آنها را بارور کند. تخم هاي بارور شده به لارو و در نهايت به لحم يا توده سلولي تبديل مي شوند. اين همان مرحله اي است که جانور بالغ مي تواند خودش را به آن برگرداند. جانور در اين حالت تازه متولد محسوب شده و يک ميلي متر بزرگي دارد. دوران نابالغي اين جانور تنها چند هفته طول مي کشد و بعداز آن تبديل به جانور بالغ مي شود. زمان دقيق اين مرحله به دماي آبي بستگي دارد که نوتريکولا در آن متولد مي شود. بدنه اصلي نوتريکولا شبيه ناقوس است منتها ناقوسي که بيشترين قطر آن 4/5 ميلي متر و ارتفاعش هم تقريبا به همين اندازه است. ژله اي که بدنه زنگ مانند اين جانور را تشکيل مي دهد به صورت يکنواختي نازک است مگر در قسمت هايي که به سر يا بالاي نوتريکولا متصل مي شود. در ميان بدنه ناقوسي جانور قسمت قرمز رنگ و درخشاني ديده مي شود. اين قسمت چيزي نيست جز معده عروس دريايي. نوتريکولاهاي تازه متولد شده تنها يک ميلي متر هستند و فقط هشت شاخک دارند در حالي که جانوران بالغ چيزي بين 80 تا 90 شاخک دارند و همان طور که گفته شد قطرشان تا چهار و پنج ميلي متر هم مي رسد. عروس هاي دريايي از پلانگتون ها تغذيه مي کنند. گونه هاي مختلف اين جانور بين چند ساعت تا چند ماه عمر مي کنند.

تولد دوباره يا جاودانگي
 

با آنکه نوتريکولاها مي توانند بي نهايت بار به دوران جنيني برگشته و دوباره زندگي خودشان را آغاز کنند اما در طبيعت بيشتر نوتريکولاها يا شکار مي شوند يا در مرحله لحمي بر اثر بيماري جانشان را از دست مي دهند. بدون آنکه بالغ شوند. شايد به همين دليل است که تعداد آنها بي نهايت نشده است. با اين همه زندگي اين جانور يکي از طولاني ترين مراحل حيات در طبيعت است. به همين دليل نمي توان عمر اين نمونه هاي مختلف اين جانور را حدس زد. اين جانور منحصر به فرد بوده و نمونه مشابهي براي آن در طبيعت پيدا نشده است. تنها آزمايش هاي دقيق در محيط تحت نظر نشان داده است که اين گونه منحصر به فرد مي تواند به مرحله لحمي خود بازگردد و زندگي دوباره اي را از سر گيرد. با اين همه اين موضوع به اين معني نيست که اين جانور هرگز نمي ميرد، حتي آن هايي که مي توانند از نو خودشان را توليد کنند. در واقع وقتي جانور به مرحله لحمي بازمي گردد و دوباره رشد مي کند در حقيقت يک عروس دريايي جديد متولد شده که ممکن است از نظر ظاهري با موجود اوليه متفاوت باشد. البته از آنجايي که توده تشکيل دهنده ثابت است، مي شود گفت سلول هاي اين جانور هرگز نمي ميرند. به اين معني مي توان نوتريکولا را يک موجود جاودانه به حساب آورد.
منبع:همشهري دانستنيها 15



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط