خريد شما سالم است يا بيمار؟
نويسنده:دکتر محمدرضا خدايي*
به طور كلي ما 3 نوع خريد داريم؛ خريد مطابق با نياز، خريد هيجاني و خريد بيمارگونه. در نوع اول، افراد با توجه به نياز شخصي، خانوادگي و اجتماعي خودشان و با برنامهريزي و اولويتبندي نيازشان به بازار ميروند و خريد ميكنند و قبل از خريد هم حتما بررسيهاي لازم را انجام ميدهند تا بدانند در چه زماني و مكاني خريد كنند.
در نوع دوم، خريد به صورت هيجاني و تنوعطلبانه است؛ يعني اينكه فرد نياز مبرمي به كالايي كه ميخرد، ندارد اما به خاطر ايجاد تنوع و هيجان، آن را تهيه ميكند. نمونه بارز اين نوع خريد، تغيير دكوراسيون يا تبديل به احسن وسايل خانه و زندگي است.
اما نوع سوم خريد به خريد وسواسگونه يا بيمارگونه معروف است و به خريدي گفته ميشود كه فرد كالاهايي غيرقابلاستفاده را فقط براي چشم و همچشمي يا حتي براي به دست آوردن يا افزايش اعتمادبهنفساش ميخرد! در خريد نوع دوم و سوم معمولا فرد به صورت هيجاني و برنامهريزي نشده كالايي را ميخرد و گاهي بعد از برگشتن به خانه از خريد آن كالاها پشيمان هم ميشود. شايد تجربه كرده باشيد بعد از خريد، از اينكه حسابتان را خالي كردهايد، دچار نگراني و ناراحتي شدهايد و احساس بدي به شما دست داده است. البته اگر خريدهاي هيجاني كه بيشتر در فروشگاههاي مواد غذايي آن هم به خاطر رنگ و شكل بستهبنديها رخ ميدهد، به صورت كوتاهمدت و مقطعي باشد، اشكالي ندارد. اما اگر اين اقدام بارها و بارها تكرار شود و فرد نتواند هيجانات خود را هنگام خريد كنترل كند بايد بداند كه بهداشت روانش در معرض خطر قرار دارد و بهتر است با مراجعه به يك مشاور، رواندرماني را آغاز كند. اميدوارم خوانندگان اين سطور، خريدهايشان حساب شده و از روي نياز باشد تا نه خودشان و نه خانوادهشان را با مشكلي روبهرو نکنند.
پي نوشت ها :
*روانپزشك
منبع:www.salamat.com/م