سلام کن؛ والسلام!

«سلام»، اين کلمه ساده جزو اولين کلمه‌هايي است که يک کودک ياد مي‌گيرد و همچنين جزو اولين کلماتي است که آدم بزرگ‌ها (به قول شازده کوچولو) استفاده از آن را فراموش مي‌کنند. در عجله هميشگي ما براي رسيدن به کارها و مشغوليت‌هاي تمام نشدني، اوضاع جوري شده است که ديگر کسي وقت و حوصله ايستادن و سلام کردن را ندارد و در
چهارشنبه، 20 بهمن 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
سلام کن؛ والسلام!

سلام کن؛ والسلام!
سلام کن؛ والسلام!


 

مترجم: دکتر احسان بيکايي




 

8 تغيير بزرگ زندگي که فقط با سلام کردن به ديگران اتفاق مي‌افتد
 

«سلام»، اين کلمه ساده جزو اولين کلمه‌هايي است که يک کودک ياد مي‌گيرد و همچنين جزو اولين کلماتي است که آدم بزرگ‌ها (به قول شازده کوچولو) استفاده از آن را فراموش مي‌کنند. در عجله هميشگي ما براي رسيدن به کارها و مشغوليت‌هاي تمام نشدني، اوضاع جوري شده است که ديگر کسي وقت و حوصله ايستادن و سلام کردن را ندارد و در بهترين حالت، سلام کردن، در همان تکان دادن دست و يا يک تکان کوچک سر خلاصه شده است. شايد مهم به نظر نرسد اما اگر کمي فکر کنيم، مي‌بينيم که اين مساله مي‌تواند بسيار ناراحت‌کننده باشد. سلام کردن، فقط گفتن واژه «سلام» نيست. در واقع اين کار قدرداني از سلامتي و وجود خود و ديگران است. يک مکث کوتاه، در جريان زندگي روزمره براي نشان دادن ارزش طرف مقابل (و همچنين ارزش خود)
توماس گرين، نويسنده مقاله‌اي در مورد سلام کردن مي‌گويد که چگونه کاربرد روزمره همين واژه ساده مي‌تواند باعث تغيير در زندگي شود. براي اين کار او يک ماه به هر کسي که برخورد مي‌کرد، سلام مي‌کرد و اين شامل غريبه‌هاي خيابان، کاربران دنياي مجازي، همسايه‌هاي دور هم مي‌شد. او مي‌گويد حتي هر روز صبح به خودش در آينه هم سلام مي‌کرده. اين 9 نکته چيزهايي است که از اين کار ياد گرفته و در مقاله‌اش بيان کرده است.

سلام ساده نيست
 

بالا رفتن سن فقط باعث چين و چروک‌هاي صورت نمي‌شود. گذر زمان، يک پوسته سخت ناپيدا دور ما به وجود مي‌آورد که نزديک شدن به ما را سخت مي‌کند. چيزي شبيه يک سپر حفاظتي، يا پوسته سخت ميگو اما همانند ميگو، زير اين سپر سخت، هنوز همان بافت نرم را داريم. گذر زمان باعث مي‌شود‌، ما کمتر دوستانه به نظر برسيم. صورت خشن و نگاه بي‌روح يک مرد 50 ساله را با چهره گرم و نگاه ساده همان مرد در دوران نوجواني‌اش مقايسه کنيد.
به گفته دکتر آلن‌آلدي، استاد آموزش‌هاي اختصاصي در دانشگاه اوکلاهما هرچه سنمان بالاتر مي‌رود، بيشتر وظيفه‌محور مي‌شويم. بيشتر تمايل داريم که فقط زماني با مردم صحبت کنيم که به چيزي احتياج داريم. «عدم اعتماد» کلمه آشنايي براي ماست و براي ما بسيار سخت‌تر است که دستي به نشانه دوستي به طرف کسي دراز کنيم چون اين کار باعث مي‌شود که آنها را به داخل پوسته خود راه دهيم.
از نظر دکتر آلدي، شکستن اين عادت کار بسيار سختي است. اگر چه از نظر بسياري از دانشمندان اين نکته ثابت شده است که سلام گفتن و لبخند زدن مي‌تواند باعث کاهش فشارخون، افزايش قدرت سيستم ايمني و حتي آزاد شدن مسکن‌هاي طبيعي در بدن (اندورفين‌ها) شود که هر کدام از اينها مي‌توانند استرس را کاهش دهند و خوشحالي به وجود بياورند و باعث بهبود وضعيت سلامت شوند اما علي‌رغم همه اينها، همچنان سلام کردن براي ما آدم بزرگ‌ها کار سختي است.

سلام، اسلحه مخفي
 

از آنجايي که خيلي از مردم اين روزها عادت ندارند که کسي با آنها سلام و احوالپرسي کند، اينکه کسي به آنها سلام کند مي‌تواند علاوه بر اينکه خيلي عجيب باشد، باعث شود تا‌ آنها در برابر صميميت ناگهاني شما خلع سلاح شوند. خود من وقتي حتي نامه‌هاي الکترونيکم را با سلام شروع مي‌کنم بيشتر احتمال دارد که جواب دريافت کنم و يا کنار صندوق فروشگاه سلام کردن باعث شد تا زودتر و بهتر خدمات دريافت کنم.

سلام و افزايش بهره‌وري
 

در يکي از معدود مطالعاتي که در مورد سلام کردن انجام شده است، دکتر آلدي، در يک مدرسه راهنمايي از معلمان و مدير مدرسه خواست هر روز با دانش‌آموزان به طور شخصي سلام و احوالپرسي کنند. همين کار به ظاهر کوچک باعث شد تا ميزان بهره‌وري و فعاليت دانش‌آموزان 27 درصد بيشتر شود. طبق نتايج مطالعات دکتر آلدي، اين کار باعث افزايش مشارکت کلاسي و نمره‌هاي بهتر دانش‌آموزان شده بود.

سلام و آدم‌هاي دوست‌داشتني
 

اين آدم غرغرو است، اين آدم بداخلاق است، اين يکي شبيه خلاف‌کارهاست و اين حتما همسرش را مي‌زند. چه‌قدر پيش آمده که فقط براساس ظاهر آدم‌ها از آنها خوشتان نيايد و از آنها اجتناب کنيد؟ من متوجه شدم آدم‌هايي که به آنها غريبه مي‌گوييم و به آنها سلام نمي‌کنيم خيلي از اوقات رفتار بسيار دوستانه‌اي دارند. شکي در اين نيست که سلام کردن به اين آدم‌ها باعث مي‌شود آن احساس بي‌توجهي به آنها که باعث شکل‌گيري سپر دفاعي‌شان مي‌شد، کنار برود و چهره دوست‌داشتني‌شان مشخص شود.

سلام آشنايي مي‌آورد
 

خيلي‌ وقت‌ها که کنار خيابان شهرکمان مي‌‌دويدم نگرني‌ام اين بود که ماشين‌هاي روبه‌رو مراعات نکنند و با آنها تصادف کنم. در حالي که صاحبان خيلي از اين ماشين‌ها، همسايه‌هاي من بودند. طي يک ماه گذشته من براي خيلي از اين ماشين‌ها، دست تکان مي‌دادم و سلام مي‌کردم و در پايان ماه، آنها نه تنها با لبخند و بوق پاسخ من را مي‌دادند بلکه سرعت‌شان را هم کم مي‌کردند تا من احساس خطر نکنم. من «براي آنها تبديل به يک شخصيت آشنا شده‌ام» و اين مساله باعث به وجود آمدن احترام متقابل مي‌شود.

سلام و محيط‌هاي دوست‌داشتني
 

طبق نتايج يک مطالعه، مردم يک شهر شلوغ مثل نيويورک کمتر احتمال دارد تا با يک غريبه دست بدهند (38 درصد) تا مردم يک شهر کوچک و يا روستا (68 درصد)، محققان مي‌گويند محيط‌هاي گرم و دوست‌داشتني باعث برانگيخته شدن روحيه مردم‌دوستي و صميميت مي‌شود. تجربه خود من هم همين را مي‌‌گويد. سلام‌هاي من در مرکز شهر و در خيابان‌هاي شلوغ و پرترافيک پاسخ‌هاي کمتري دريافت کردند تا سلام‌هايي که در کوچه‌هاي شمال شهر و يا خيابان‌هاي قديمي جنوب شهر کرده بودم و اين مساله بسيار ناراحت‌کننده بود چون خود مردم، روحيه آنها هم در ساختن يک محيط شلوغ و غيرصميمي (مثل خيابان‌هاي شلوغ شهر) نقش دارد و اين باعث به وجود آمدن يک چرخه معيوب مي‌شود.

سلام به بچه‌ها
 

سلام کردن به بچه‌ها، دردسرها و خوبي‌هاي خودش را دارد. متاسفانه از علايم روزگار ما اين است که کوچک‌ترها در ترس از بزرگ‌ترها و به خصوص غريبه‌ها به سر مي‌برند. سلام‌هاي من کمترين پاسخ را از بچه‌هاي بين 5 تا 15 سال دريافت کردند. اگر چه بچه‌هاي زير 5 سال با سلام‌هاي گرمشان تا مدت‌ها لبخند را روي صورتم نشاندند. سلام کردن به بچه‌ها، اگر در يک محيط امن باشد و آ‌نها احساس امنيت کنند، باعث مي‌شود تا شما براي نسل‌هاي بعدي هم فرهنگ‌ آشنايي را جا بيندازيد. اينکه کودکان احساس نکنند در يک دنياي غريبه و خشن زندگي مي‌کنند و از آن مهم‌تر اينکه احساس کنند به آ‌نها هم توجه مي‌شود.

سلام، بيمه سلامتي با پوشش جهاني
 

سلام کردن بدون لبخند زدن کار خيلي سختي است. مثل يک رفلکس طبيعي بدن لبخند هم همراه سلام مي‌آيد البته اگر در برابر آن مقاومت نکنيد. به غير از فوايدي که در مورد لبخند زدن براي خود فرد گفتيم (تقويت سيستم ايمني، کاهش فشارخون و آزاد کردن اندورفين) بايد بگوييم که اين اثرات در فرد مقابل که اين لبخند را مي‌بيند هم به وجود مي‌آيد. طي يک تحقيق در کشور کانادا از کارکنان يک مرکز مخابرات خواسته شد تا هر روز قبل از شروع کار چند تصوير از لبخند را در بين عکس‌هاي مختلف پيدا کنند. ديدن اين همه لبخند و احساس شادي از پيدا کردن آنها باعث شده بود تا اين کارکنان 17 درصد کمتر از افراد عادي هورمون کورتيزول که مخصوص استرس است در خونشان وجود داشته باشد.
خيلي‌ها ممکن است باور نکنند که جهان فقط با سلام کردن هم مي‌تواند بهتر شود اما بعد از يک ماه من به اين نتيجه رسيدم که اين کار امکان‌پذير است. خود من حالا واقعا احساس بهتري دارم.
يک ماه از زماني که من پوسته‌ام را شکستم و غريبه‌هاي اطرافم را ديدم و با آنها حرف زدم و سلام کردم، مي‌گذرد و اين کار که اوايل براي من يک بازي سخت بود به يک عادت دلپذير تبديل شده است. شما لازم نيست خيلي به خودتان سخت بگيريد. غريبه‌هاي زيادي در کنار شما وجود دارند که نمي‌توانيد به همه سلام کنيد اما براي خودتان يک تعداد خاص مشخص کنيد. مثلا بگوييد که امروز به سه نفر غريبه سلام مي‌کنم. اين يعني سالي 1095 نفر غريبه که با شما آشنا شده‌اند اما يادتان نرود که از غريبه‌ترين آنها شروع کنيد. از خودتان، صبح‌ها سلام به غريبه‌ها توي آينه فراموش نشود.

معجزه سلام در روابط
 

همين سلام کردن ساده به ديگران و ملزم کردن خود به اين کار باعث مي‌شود حواستان کمي به اطرافتان باشد. در خود غرق نشويد. افکار بيهوده و بي‌هدف و تصاوير مبهم از جلوي چشمان‌تان دور شود و ناگهان تصوير واضح محيط اطرافتان و فردي که به او سلام کرده‌ايد شما را دوباره به دنياي واقعي برگرداند.

سلام کردن مي‌تواند يک جور روش تمرکز ذهني از نوع اجتماعي باشد.
 

براي خود من که اين‌طور بود. 24 سال بي‌اراده و بي‌توجه به همسرم سلام کرده بودم اما ماه گذشته با هر سلام انگار دوباره او را مي‌ديدم. توجه به سلام کردن و پاسخ طرف مقابل باعث شده بود بعد از مدت‌ها ما دوباره آن برق قديمي را در چشمان يکديگر ببينيم. زندگي روزمره ما با همين سلام کردن متفاوت، نو شده بود.
منبع: http://www.salamat.com
ae



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط