![مکانيسم های دفاعي مکانيسم های دفاعي](https://rasekhoon.net/_files/thumb_images700/article/65f88ace-112b-455d-9862-8f447448a165.jpg)
مکانيسم های دفاعي
شما از کدام مکانيسم دفاعي استفاده ميکنيد؟
گفتگو با دکتر هاشميان درباره روشهاي کنار آمدن با مشکلات
آقاي دکتر! وقتي براي ما مشکلي به وجود ميآيد، معمولا چگونه با آن مقابله ميکنيم؟ با چه مکانيسمي؟
و اين مکانيسمهاي سازگارانه شامل چه مواردي است؟
وقتي نيازهايمان برآورده نميشود، چطور؟ آنوقت از چه مکانيسمهايي استفاده ميکنيم؟
ولي به نظر ميرسد وقتي ما با بحراني مواجه ميشويم، بيشتر سراغ مکانيسمهاي دفاعي مخرب ميرويم.
متاسفانه همينطور است! چون استفاده از مکانيسمهاي دفاعي مخرب، سادهتر است. مهمترين مکانيسم دفاعي در اغلب موارد «واپسزني» است. در اين حالت، افراد سعي ميکنند از يادآوري خاطرات تلخ اجتناب کنند و خاطرات ناپسند خود را به ناخودآگاه بفرستند؛ مانند فردي که در کودکي مورد تجاوز قرار گرفته و اين حادثه را به ناخودآگاه خود ميفرستد تا ديگر آن را به ياد نياورد. قسمتي از روياهاي شبانه ما همان نيازهايي هستند که پاسخ داده نشدهاند و ما آنها را به ضميرناخودآگاه فرستادهايم.
و برخي هم مشکل را انکار ميکنند و صورت مساله را پاک ميکنند!
دقيقا. «انکار» هم يکي ديگر از مکانيسمهاي دفاعي شايع است. در اين حالت، ما اصل موضوع را انکار ميکنيم؛ مثلا هنگامي که يکي از عزيزان خود را از دست ميدهيم، ممکن است به دليل سنگيني فاجعه، مرگ او را انکار کنيم. حتما شما هم ديدهايد برخي خانوادهها پس از مرگ فرزندشان اتاق او را به همان شکل قبل نگهداري ميکنند. در اين حالت، آنها از مکانيسم «انکار» استفاده کردهاند. يکي از نکات مثبت در فرهنگ ما اين است که نزديکترين فرد وارد قبر ميشود و ميبيند که آن فرد، مرده است. يکي ديگر از مکانيسمهاي دفاعي هم «دليلتراشي» است. «گربه دستش به گوشت نميرسد ميگويد بو ميدهد!» اين مثال واضحي براي مکانيسم «دليلتراشي» است. در اين حالت فرد سعي ميکند دستيابي و پاسخگويي به نياز را بياهميت جلوه دهد.
گاهي هم نرسيدن به آن خواسته را گردن ديگران مياندازيم.
اين هم يک مکانيسم دفاعي است: «فرافکني». در اين حالت، اشتباهات و تقصيرات خود را به گردن ديگران مياندازيم؛ شبيه آن شعري که ميگويد: «من نبودم، دستم بود؛ تقصير آستينم بود!» يکي ديگر از مکانيسمهاي دفاعي شايع هم «عکسالعملسازي» است؛ به اين معنا که در خفا يک کار و در انظار کار ديگري ميکنيم؛ مثلا در خفا اهل بخشش نيستيم اما در انظار عمومي، عکس آن را انجام ميدهيم.
مکانيسمهاي دفاعي سازنده به چه شکل عمل ميکنند؟
منبع: http://www.salamat.com
ae