بهداشت قاعدگي

دوران قاعدگي يکي از مهم‌ترين دوره‌هاي زندگي هر زني است و از آنجا که به‌طورمعمول زنان را يک هفته در ماه درگير مي‌کند، اهميت ويژه‌اي دارد. بروز اولين قاعدگي در دختران جوان نبايد موجب ترس و نگراني آنها شود. اين امر نشان مي‌دهد كه آنها سالم هستند و آمادگي مادرشدن را در آينده دارند. درضمن، مادر، خواهر بزرگ‌تر، اولياي مدرسه و كاركنان
سه‌شنبه، 26 بهمن 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
بهداشت قاعدگي

بهداشت قاعدگي
بهداشت قاعدگي


 





 
دوران قاعدگي يکي از مهم‌ترين دوره‌هاي زندگي هر زني است و از آنجا که به‌طورمعمول زنان را يک هفته در ماه درگير مي‌کند، اهميت ويژه‌اي دارد. بروز اولين قاعدگي در دختران جوان نبايد موجب ترس و نگراني آنها شود. اين امر نشان مي‌دهد كه آنها سالم هستند و آمادگي مادرشدن را در آينده دارند. درضمن، مادر، خواهر بزرگ‌تر، اولياي مدرسه و كاركنان بهداشتي مي‌توانند درباره اين پديده با نوجوانان صحبت کرده و نگراني و ترس آنها را برطرف‌ کنند و به آنها توضيح دهند که قاعدگي نه تنها بيماري نيست بلكه امري ضروري و طبيعي براي بدن است، اگرچه ممكن است به ظاهر موجب ناراحتي شود.
بايد بدانيد که رعايت بهداشت فردي در اين دوران به علت باز بودن دهانه رحم بسيار ضروري است و رعايت نکردن آن ممكن است به ايجاد عفونت و عوارضي مانند نازايي در آينده منجر شود. اين عوارض مي‌تواند فرد را از نعمت مادر شدن محروم کرده و ممكن است زندگي خانوادگي آينده وي را دچار مشكل بکند، بنابراين توجه به نكات بهداشتي و رعايت آنها اهميت دارد:

1 نوار بهداشتي:
 

سعي کنيد در دوران قاعدگي از نوار بهداشتي استفاده کرده و آن را مرتب و زود به زود تعويض کنيد. اهميت اين موضوع به‌خصوص زماني كه خون‌ريزي بيشتر است، پديدار مي‌شود. با اين كار، علاوه بر رعايت بهداشت جسم، از آلوده شدن لباس‌هاي ديگر نيز خودداري مي‌شود. پس از استفاده، نواربهداشتي مصرف شده را بايد داخل كاغذ پيچيده و دور انداخت. دقت کنيد نوار بهداشتي را نبايد به طور مستقيم در توالت انداخت زيرا موجب گرفتگي چاه توالت مي‌شود. چنانچه امكان استفاده از نواربهداشتي را نداريد، مي‌توانيد از پارچه‌هاي معمولي و قابل شستشو استفاده کرده و سپس آنها را با آب سرد و صابون شسته و در آفتاب خشك و در صورت امكان اتو کنيد. سعي کنيد تا حد امكان از پنبه يا دستمال كاغذي استفاده نکنيد و در صورت استفاده، يك عدد گاز استريل روي پنبه قرار دهيد زيرا ممكن است قطعات خرد شده دستمال و پنبه جذب شده و موجب عفونت شود. با توجه به اينكه در اوايل بلوغ، شروع قاعدگي نامنظم است، مي‌توان با علامت‌زدن تاريخ قاعدگي در تقويم، حول و حوش تاريخ شروع آن را به خاطرسپرده و نوار بهداشتي را به‌خصوص در مدرسه به همراه داشت تا مشكلي ايجاد نشود.

2 لباس زير مناسب:
 

از لباس‌هاي نخي استفاده کنيد و آنها را زود به زود عوض کنيد. لباس‌هاي زير را بايد جدا از ساير لباس‌ها بشوييد و درآفتاب خشك كنيد. هيچ‌گاه از لباس زير ديگران استفاده نكنيد.

3 ورزش:
 

انجام فعاليت‌ها و ورزش‌هاي عادي و سبك در اين دوران نه تنها هيچ‌گونه منعي ندارد بلكه مفيد هم است و به آرامش عضلات كمك مي‌كند. بايد بدانيد که بدترين كار، درازكشيدن روي تخت و بي‌حركت ماندن است.

4 تغذيه:
 

به منظور جبران خون از دست رفته در اين دوران مي‌توانيد از غذاهاي مقوي مانند شير، گوشت، حبوبات، انواع سبزي‌، لبنيات و انواع ميوه‌هاي تازه و... بيشتر استفاده كنيد. توصيه مي‌شود براي كاهش عوارض اختلالات پيش از قاعدگي، از يك هفته پيش از شروع قاعدگي از رژيم غذايي حاوي ويتامين B6 و آهن مانند گوشت، ماهي، دانه‌هاي بدون نمك و غلات سبوس‌دار مصرف کنيد. توجه داشته باشيد که برگ سبزي‌ها و موز حاوي ويتامين B6 و دانه‌هاي بدون نمك، تخم‌مرغ، گوشت، جگر، نخود‌فرنگي و لوبيا منبع آهن هستند.

5 حمام کردن:
 

حمام‌كردن در دوران قاعدگي نه تنها ضرر ندارد بلكه لازم است. البته بايد از نشستن كف حمام خودداري و تا حد امكان به شكل ايستاده حمام كنيد تا بدن شما به آلودگي‌هاي ميكروبي كف حمام مبتلا نشود. اما لازم است بدانيد که در اين دوران بايد از رفتن به استخر و يا دريا اجتناب کنيد.

6 استفاده از مسکن:
 

وجود درد در روزهاي اول قاعدگي مساله‌اي طبيعي است. علت اين امر، آزاد شدن موادي در جداره داخلي رحم است كه موجب انقباض رحم و در نتيجه درد مي‌شود. در صورت شدت درد مي‌توانيد با تجويز پزشك يا ماما از داروهاي تسكين‌دهنده استفاده كنيد. البته بهتر است 48 تا 72 ساعت پيش از شروع قاعدگي از اين داروها استفاده شود. در ضمن، استفاده از حوله يا پارچه گرم در موضع درد هم مفيد است زيرا گرما موجب شل‌شدن عضلات شده و مي‌تواند انقباضات را متوقف كند. رژيم غذايي مناسب و اجتناب از مصرف زياد شكر، قهوه، چاي و استراحت كافي نيز مي‌تواند در تسكين درد موثر باشد.

7 بهداشت ناحيه تناسلي:
 

در خانم‌ها به علت نزديك بودن مقعد با فرج و نيز مجراي خروج ادرار، امكان انتقال انواع ميكروب‌ها به دستگاه تناسلي وجود دارد، بنابراين براي پيشگيري از وقوع عفونت به هنگام طهارت بايد ابتدا فرج يا قسمت جلويي دستگاه خارجي تناسلي و سپس مقعد شسته شود. در دوران قاعدگي نيز بايد پس از هر بار دست‌شويي رفتن به‌خصوص پس از اجابت مزاج شستشو به طريقه فوق صورت گيرد و پس از شستشو در صورت امكان با دستمال تميز خشك شود. تا حد امكان سعي کنيد براي طهارت از آب سرد استفاده نکنيد، زيرا ممكن است سبب به‌وجود آمدن انقباض و درد زير شكم شود. دقت کنيد هيچ‌گاه با دست كثيف يا آلوده طهارت نگيريد.

8 آکنه:
 

يكي از عوارض شايع دوران نوجواني آكنه يا جوش غرور است كه علت آن تغييراتي است كه در هورمون‌ها صورت مي‌گيرد و در دختران، به خصوص پيش از شروع عادت ماهيانه شدت مي‌يابد. اين مشکل با عواملي مانند پوست چرب و شيوه تغذيه نادرست شدت مي‌يابد. بنابراين راه درمان آكنه‌هاي ساده رعايت بهداشت پوست، شستشوي مرتب صورت با صابون‌هاي غيرمحرك و پرهيز از دست‌زدن به آنها و درباره آكنه‌هاي شديد مراجعه به متخصص پوست است.
منبع:www.salamat.com



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط