توصيههاي دکتر مريم يوسفي متخصص پوست به بيماران مبتلا به داءالصدف
قديميها به بيماري پسوريازيس ميگفتند: «داءالصدف»؛ يعني بيمارياي که در آن، پوست به شکل لايههاي صدفي در آيد و کنده شود. با دکتر مريم يوسفي، متخصص پوست و مو و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، درباره علل و راهحل همين بيماري حرف زدهايم.
خانم دکتر! چرا پوست بعضيها نقرهايرنگ ميشود و پوستهريزي ميدهد؟
اين ميتواند نشانه بيماري پسوريازيس باشد. بيماري پسوريازيس يا داءالصدف يک بيماري صرفا پوستي است که علت واقعي آن تاکنون کشف نشده است.
چرا پوست بعضيها اينطوري ميشود؟
در بيماري پسوريازيس، سلولهاي بازال يا مادر که بين طبقه اپيدرم و درم قرار گرفتهاند آسيب ميبينند. به طور طبيعي سلولهاي جديد حدود 28 روز طول ميکشد تا از طبقه مادر به سطح پوست برسند و به صورت سلولهاي مرده درآمده و شبيه چرک از پوست دفع شوند. در بيماري پسوريازيس، سلولهاي جديد به سرعت و در عرض 3 روز به طبقه سطحي پوست ميرسند و لذا سلولها هنوز نمرده و روي هم جمع ميشوند و به صورت پوستهاي نقرهاي درميآيند. از طرفي به دليل سرعت حرکت و رشد عروق پوست فعال شده و زمينهاي قرمز ايجاد ميکنند. : آيا اين بيماري، درمان قطعي هم دارد؟
از آنجا که درمانهاي اين بيماري، علامتي است (نه علتي)، درمانش مثل تمام درمانهاي علامتي موقتا باعث کاهش يا بهبود موقتي علايم پوستي ميشود و بعد از قطع درمان، ضايعات پوستي برميگردند چون درمان علّي انجام نميشود زيرا علت بيماري مشخص نيست. فقط فرضيههايي براي علت بيماري وجود دارد که هيچ يک اثبات قطعي نشده است.
چه درمانهايي به وسيله متخصص پوست براي اين بيماران انجام ميشود؟
برحسب شدت بيماري از درمانهاي مختلف استفاده ميشود و در مواردي که ضايعات پوستي خفيف است، فقط درمانهاي موضعي تجويز ميشود ولي در موارد شديد که سطح وسيعي از پوست گرفتار ميشود يا در فرم اريترودرميک که سطح پوست قرمز رنگ است و يا فرم پوستومر بايد علاوه بر درمان موضعي از درمانهاي سيستميک هم استفاده کرد. به طور کلي اکثر بيماران پسوريازيس با درمان موضعي به تنهايي تحت کنترل درميآيند.
افراد مسن بيشتر به اين بيماري مبتلا ميشوند يا جوانان؟
اين بيماري در همه سنين ديده ميشود ولي شيوع آن از 20 تا 40 سالگي است و از آنجا که در جوانان از نظر ظاهري و زيبايي بسيار آزاردهنده است لذا پزشک متخصص پوست بايد با اينگونه بيماران رفتار پزشکي بسيار دوستانهتر و صميميتري برقرار کند تا بتواند ضمن درمان بيماري، اعتماد بيمار را براي ادامه طولاني درمان جلب کند. در موارد کمي هم لازم است با همکاري روانپزشک، درمانهاي توام پوستي و روحي رواني انجام گيرد.
اين بيماري، ارثي نيست؟
در مطالعات زيادي که انجام شده استعدادهاي ارثي و فاميلي موثر بودهاند، هر چند ژن خاصي را تاکنون پيدا نکردهاند. امروزه معتقدند عوامل محيطي زماني موثر واقع ميشوند که شخص استعداد ارثي براي ابتلا به بيماري را داشته باشد، هر چند در بعضي موارد هيچ گونه موارد مشابه را در فاميل بيمار نميتوان پيدا کرد.
استرس در اين بيماري نقشي ندارد؟ کلا چه عواملي اين مشکل را در بيماران تشديد کنند؟
عوامل محيطي متعددي در بروز و تشديد اين بيماري دخالت دارند. از عفونتها، ميکروب استرپتوکوک ميتواند باعث بيداري اوليه پسوريازيس قطرهاي گردد؛ به طوري که در تعقيب يک گلودرد چرکي ممکن است بيماري ظاهر گردد. تاثير استرسهاي روحي رواني در ايجاد بيماري و يا عود آن موثر است. آب و هوا و فصل اثرات متغيري دارند. مواردي از بيماري پسوريازيس در تابستانها بهتر و مواردي بدتر ميشود. تغييرات هورموني هم در ايجاد آن نقش دارد. در خانمهاي باردار بيماري پسوريازيس مواردي بدتر ومواردي بهتر ميشود.
رژيم غذايي خاصي هست که بتواند به اين بيماران کمک کند؟
نه، تغذيه نقشي در پسوريازيس ندارد. نيازي به پرهيز غذايي خاصي نيست؛ هر چند غذاهاي محرک مانند ادويهجات مانند افراد سالم ميتواند باعث خارش شده يا خارش را تشديد کند.
شما به عنوان يک متخصص پوست چه توصيهاي به اين افراد داريد؟
بهترين توصيه به بيماران پسوريازيس اين است که با بيماري خود مدارا کنند و از درمان دلسرد نشوند و تحتنظر پزشک به درمانها ادامه دهند. هر چه پذيرش بيماري توسط بيمار بيشتر باشد و آن را معضل زندگي خود نداند، شدت بيماري کمتر است. سعي کنند زندگي عادي و روزمره خود را هر چه طبيعيتر ادامه دهند و نگذارند اين بيماري، آنها را از پا بيندازد. با کشف داروهاي جديد امکان کنترل بيماري بسيار بيشتر از سابق است. آنها که آفتاب باعث کاهش ضايعاتشان ميشود، در تعطيلات بايد از تابش مستقيم آفتاب به پوست استفاده کنند. هر چند بايد ميزان مجاز را از پزشک خود سوال کنند. از استرسهاي رواني تا حد امکان بپرهيزند و چنانچه دچار بيماريهاي داخلي شدند، متخصص پوست خود را هم در جريان بگذار
منبع:www.salamat.com
/ك