جوش‌هاي سرسياه از کجا مي‌آيند؟

آغاز بلوغ براي خيلي از دختران و پسران سن بحراني است که خيلي از آنها به تغييرات بدني و پوستي خود حساسيت بيشتري پيدا مي‌کنند و هميشه نگران ظاهر خود هستند. با شروع بلوغ علاوه بر تغييرات جسمي و بدني، تغييرات زيادي در پوست نوجوانان مخصوصا پوست صورت آنها ايجاد مي‌شود که چون بيشتر در معرض ديد ديگران و
شنبه، 30 بهمن 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
جوش‌هاي سرسياه از کجا مي‌آيند؟

جوش‌هاي سرسياه از کجا مي‌آيند؟
جوش‌هاي سرسياه از کجا مي‌آيند؟


 

نويسنده:دکتر حسين طباطبايي*




 

 

تمام آنچه بايد درباره منافذ پوستي و جوش‌هاي سرسياه بدانيد
 

آغاز بلوغ براي خيلي از دختران و پسران سن بحراني است که خيلي از آنها به تغييرات بدني و پوستي خود حساسيت بيشتري پيدا مي‌کنند و هميشه نگران ظاهر خود هستند. با شروع بلوغ علاوه بر تغييرات جسمي و بدني، تغييرات زيادي در پوست نوجوانان مخصوصا پوست صورت آنها ايجاد مي‌شود که چون بيشتر در معرض ديد ديگران و حتي عامل قضاوت ظاهري است، در صورتي که پوست صورت دچار مشکلاتي باشد، ممکن است سبب نگراني و ناراحتي نوجوان شود.
يکي از اين تغييرات پوستي، وجود منافذ پوستي بيش از حد باز است که مي‌تواند ظاهري نازيبا را در پوست صورت ايجاد کند.

اين منافذ آزاردهنده
 

قبل از رسيدن به سن بلوغ منافذ پوستي در دختران و پسران به يک اندازه است و اگر اين منافذ با هم اختلافي داشته باشند به دلايل ژنتيکي است اما معمولا با هم تفاوتي ندارند اما بعد از بلوغ و بعد از ترشح هورمون‌ها مخصوصا هورمون آندروژن، فعاليت بيشتري پيدا کرده و روي غدد چربي تاثير مستقيم گذاشته و اين غدد بزرگ و ترشح آنها بيشتر مي‌شود. در مردان بعد از بلوغ ترشح اين هورمون بيشتر از زنان است. به همين دليل مردان پوست چرب‌تري دارند. غير از هورمون آندروژن که مهم‌ترين عامل موثر در غدد چربي است، عوامل ژنتيکي هم سبب مي‌شود تا افراد نسبت به اين هورمون حساسيت بيشتري پيدا کنند.

وقتي منافذ بسته مي‌شود
 

منافذ پوستي حالتي طبيعي براي پوست است اما بزرگ يا کوچک بودن آنها بسته به عوامل هورموني و استعداد ژنتيکي است. اما انسداد اين منافذ پوستي باعث مي‌شود تا چربي بيش از حد بدن از آن خارج نشده و ترشحات در زير پوست باقي بمانند و ايجاد عفونت کرده يا جوش‌هاي چرکي را به وجود آورند بنابراين استفاده از مواد آرايشي و بهداشتي و کرم‌ها بدون مشورت با پزشک براي پنهان کردن اين منافذ نه تنها کار درستي نيست بلکه عاملي براي تشديد مشکلات پوستي است.

راهي براي درمان
 

بهترين راه کاهش دادن اندازه اين منافذ کم کردن تعريق و کاهش چربي‌سازي بدن است بنابراين مي‌توان بخشي از چربي‌سازي بدن را که تحت تاثير رژيم غذايي است، با کاهش مصرف غذاهاي چرب و سرخ‌کردني کاهش داد. کاهش تعريق راه ديگري براي کنترل اندازه اين منافذ است اما بخشي که مربوط به هورموني‌ها و ژنتيک باشد، قابل تغيير نيست. چرب بودن پوست را به طور موقت و نه دايم مي‌توان کنترل کرد. با شستشوي به اندازه و البته نه زياد پوست يعني روزي 2 تا 3 بار با صابون‌هاي اسيدي مي‌توان کمي از چربي پوست را کاهش داد. شستشوي زياد پوست سبب خشک شدن و فعاليت بيشتر غدد چربي و در نتيجه توليد چربي بيشتر مي‌شود. پس از شستشو و در فواصل صابون زدن نيز مي‌توانيد از لوسيون‌هاي چربي‌زدا استفاده کرده و با پنبه‌ روي منافذ بماليد. با افزايش سن و بعد از 30 تا 35 سالگي به طور طبيعي با کاهش فعاليت هورمون‌ها از شدت تعريق و توليد چربي کاسته شده و اين منافذ خود به خود کوچک‌تر مي‌شوند.

جوش‌هاي سرسياه
 

جوش‌هاي سرسياه اولين قدم ايجاد جوش‌هاي جواني در کساني است که پوست چرب دارند و در سنين بلوغ به دليل تغييرات هورموني شايع هستند. جوش‌هاي سرسياه، جوش‌هاي معمولي سربسته‌اي هستند که به علت تنگي منافذ پوست به بيرون تخليه نمي‌شوند. اين جوش‌ها به دليل تجمع چربي به وجود آمده و در مردان شايع‌تر هستند.
جوش‌هاي سرسياه تحت عنوان کومودون‌هاي باز اولين گام براي ايجاد جوش بوده و قبل از اينکه باکتري‌ها خلل و فرج و روزنه‌‌هاي پوست را مورد حمله قرار دهند، تشکيل مي‌شوند. بعد از آن ممکن است جوش قرمز و جوش چرکي ايجاد شده حتي به شکل کيست نمايان شود. افزايش بيش از حد چربي به مسدود شدن روزنه‌هاي پوستي منجر شده که متعاقبا به ايجاد توده‌اي از چربي منجر مي‌شود که وقتي در معرض هوا قرار مي‌گيرد به رنگ سياه تبديل مي‌شود. استفاده از برخي کرم‌ها و لوازم آرايشي حتي سبب بدتر شدن اين جوش‌ها مي‌شود. در اثر افزايش هورمون‌ها و عدم پاکسازي مناسب پوست، سلول‌هاي مرده در روزنه‌هاي پوست تجمع مي‌يابند و باعث مسدود شدن روزنه و عدم خروج چربي مي‌شوند. آرايش کردن زياد و استفاده بيش از اندازه از کرم‌ها و ضدآفتاب‌ها هم تاثير زيادي در بروز انسداد منافذ و جوش‌هاي سرسياه دارند.

توصيه‌هايي ضدجوش سرسياه
 

پاکسازي منظم پوست، اولين شرط براي عدم به وجود آمدن اين جوش‌ها است. اگر پوست به خوبي تميز نشود، آلودگي‌هاي بيشتري جذب مي‌کند و ابتدا جوش‌هايي به رنگ زرد و سپس سياه ايجاد مي‌شود. براي آرايش از فرآورده‌هاي مخصوص پوست چرب استفاده کنيد. پودرهاي صورت براي پوست چرب به ويژه آنهايي که جوش مي‌زنند، مناسب‌ترند. پودرهاي نرم و فشرده در اين مورد بهترند. اين پودرها چربي پوست را به خود جذب مي‌کنند. مي‌توان در زير آنها از لوسيون‌هاي آرايشي بدون چربي استفاده کرد. پودرهاي آرايشي نبايد روي کرم‌ها و پمادهاي چرب استفاده شود. براي پاک کردن مواد آرايشي از صورت، بهترين راه شستشو با آب و صابون است. همچنين مي‌توان از شيرپاک‌کن و لوسيون‌هاي مخصوص پاک کردن مواد آرايشي هم استفاده کرد.

پي نوشت ها :
 

*متخصص پوست

منبع:www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما