صداهاي مردم‌آزار

طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت اين روزها سر و صدا به يک مشکل بهداشتي تبديل شده است. سروصدا مي‌تواند موجب کاهش شنوايي، اختلال خواب، مشکلات قلبي و عروقي، مشکلات روان تني، کاهش کارايي، زودرنجي و ناسازگاري در رفتارهاي اجتماعي شود. حساسيت و تحمل افراد نسبت به صوت متفاوت است. اين به اين
چهارشنبه، 11 اسفند 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
صداهاي مردم‌آزار

صداهاي مردم‌آزار
صداهاي مردم‌آزار


 

نويسنده:فرزانه فولادبند




 

آلودگي صوتي، سلامت را تهديد مي‌کند
 

طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت اين روزها سر و صدا به يک مشکل بهداشتي تبديل شده است. سروصدا مي‌تواند موجب کاهش شنوايي، اختلال خواب، مشکلات قلبي و عروقي، مشکلات روان تني، کاهش کارايي، زودرنجي و ناسازگاري در رفتارهاي اجتماعي شود. حساسيت و تحمل افراد نسبت به صوت متفاوت است. اين به اين معني است که يک فرد ممکن است از صداي ترافيک سبک اذيت شود اما فرد ديگري سر و صداي ترافيک سنگين را به راحتي تحمل کند. حساسيت به صدا به نحوه استفاده از صدا، بلندي صدا و بلندي صداي زمينه بستگي دارد. فعاليت‌هاي خاص هم بر ميزان حساسيت ما اثر مي‌گذارد. مثلا هنگام خوابيدن يا درس خواندن نسبت به صدا حساس‌تر هستيم تا به تماشاي تلويزيون و گوش دادن به موسيقي.
آلودگي صوتي مي‌تواند کار، تمرکز، آرامش و خواب ما را به هم بزند. همچنين مي‌تواند ايجاد استرس کند و سبب ايجاد يا بدتر شدن مشکلات جسمي‌مانند فشار خون بالا، خستگي مزمن و مشکلات قلبي و عروقي شود. يک محيط آرام محل مناسبي براي استراحت و رفع خستگي است. سر و صداي همسايه‌ها مي‌تواند با ايجاد اختلال در فعاليت‌هاي خانگي مانند مطالعه و تماشاي تلويزيون موجب آزار و اذيت ساير همسايه‌ها شود.

صدا قابل اندازه‌گيري است؟
 

واحد اندازه‌گيري صوت دسي‌بل است. صفر تا 10 دسي بل آستانه شنوايي است و به سختي شنيده مي‌شود و صدايي با بلندي 150 دسي‌بل مي‌تواند به پرده گوش آسيب برساند. سازمان جهاني بهداشت توصيه مي‌کند صداي شب مناسب براي استراحت و خواب راحت 30 تا 35 دسي‌بل و بيشترين حد صدا در شب 45 دسي بل است. بررسي‌هاي انجام شده در انگليس نشان داده است 16 درصد افراد از صداي بيشتر از 40 دسي بل در اتاق خواب شان هنگام خواب ناراحت هستند.

آسيب‌هاي صوتي
 

صداهاي بلند مي‌توانند سلول‌هاي شنوايي را از بين ببرند. هنگامي ‌که در گوش داخلي امواج صوتي با انرژي بسيار زياد در مايعات گوش موج و حرکت ايجاد کند، ممکن است سلول‌هاي شنوايي را از بين ببرد. وقتي سلول‌هاي دريافت‌کننده فرکانس خاصي از بين بروند، صداهايي با آن فرکانس ديگر شنيده نخواهند شد البته هنگام ايجاد شوک‌هاي شنوايي و آسيب‌هاي شديد ناشي از شنيدن صداهاي بلند مراجعه فوري به پزشک متخصص و اورژانس ضروري است و درمان به موقع آسيب‌هاي موقت را از بين مي‌برد و از شدت آسيب کم مي‌کند. توصيه مي‌شود افرادي که با هدفون آن هم با صداي بلند به موسيقي گوش مي‌دهند براي بررسي وضعيت شنوايي‌شان به‌طور مرتب به پزشک متخصص مراجعه کنند و شنوايي‌سنجي شوند. هنگام مشاهده نشانه‌هايي مانند سرگيجه، وز وز، درد و ناراحتي در گوش، مشکل در شنيدن و تشخيص کلمات در گفتگوهاي عادي و روزمره هم لازم است به پزشک مراجعه شود.صدا از کانال گوش عبور مي‌کند و پرده گوش را به ارتعاش در مي‌آورد. داخل گوش مياني استخواني که به پرده گوش متصل است هم با پرده گوش مرتعش مي‌شود و امواج صوتي را از طريق دو استخوان ديگر گوش که صوت را تقويت مي‌کنند در گوش مياني منتشر مي‌کند. سومين استخوان گوش که در مقابل بخش حلزوني در گوش داخلي قرار دارد بخش حلزوني را مرتعش مي‌کند. در حلزون که حاوي سيال نرمي‌ است، سلول‌هاي شنوايي‌حساس به فرکانس ارتعاش را به نشانه‌هاي الکتريکي تبديل کرده و به مغز ارسال مي‌کند.

صداهاي مردم‌آزار

آلودگي صوتي چطور بر سلامت تاثير مي‌گذارد؟
 

شنوايي نقش مهمي ‌در فعاليت‌هاي روان‌شناختي و رفتاري افراد دارد. کاهش شنوايي يکي از معمول‌ترين نتايج مواجهه با سر و صداست. دو نوع کاهش شنوايي وجود دارد:
• آسيب شنوايي موقت: نوعي کاهش شنوايي که پس از چند ساعت تا چند هفته بر مي‌گردد و به مدت زمان تماس با صدا بستگي دارد.
• کاهش دايم شنوايي: کاهش شنوايي کامل است که بازگشت‌پذير نيست. مواجهه با صداي بالاي 105 دسي‌بل به مدت 8 ساعت در روز براي مدت چند سال اين آسيب را به وجود مي‌آورد.
• مشکلات قلبي و عروقي: سر و صدا ايجاد استرس مي‌کند و بدن با افزايش آدرنالين، تغيير در ريتم قلب و افزايش فشار خون به آن واکنش نشان مي‌دهد. بررسي‌ها نشان داده است که بين مواجهه با سروصدا و ابتلا به فشار خون ارتباط وجود دارد. تعداد ضربان قلب افرادي که در محل کارشان با سر و صدا مواجه هستند به‌طور قابل‌ملاحظه‌اي نسبت به ساير افراد بيشتر است.
• اختلال خواب: سر و صدا بر کميت و کيفيت خواب تاثير مي‌گذارد. وقتي خواب با سرو صدا قطع مي‌شود کارايي و سلامت فرد به خطر مي‌افتد.
• سلامت رواني و اجتماعي: وقتي صدا به اندازه‌اي بلند يا غيرقابل پيش‌بيني باشد که موجب آزار و اذيت افراد شود، ممکن است بر رفتار آنها تاثير بگذارد.
• خطر و حادثه: گاهي سر و صدا مي‌تواند موجب شود که علايم هشداردهنده شنيده نشوند و حادثه اتفاق بيفتد و يا به دليل سر و صداي زياد ممکن است صداي کمک خواستن فردي که دچار حادثه شده است توسط ديگران شنيده نشود.

گوش‌ها و آدم‌ها
 

در جدول زير حداکثر زماني که مي‌توان بدون آسيب شنوايي به بلندي‌هاي مختلف صوت گوش داد، ديده مي‌شود.

زمان مجاز (ساعت)

بلندي صدا (دسي‌بل)

8

90

6

92

4

95

3

97

2

100

5/1

102

1

105

5/0

110

25/0

115


همان‌طور که در اين جدول استاندارد مشاهده مي‌شود هنگام گوش دادن به صداهايي يا بلندي بيشتر، آسيب شنوايي زودتر آغاز مي‌شود. بيشتر افراد در طول روز با صداهايي با بلندي خطرناک مواجه مي‌شوند اما زمان شنيدن صدا بسيار کمتر از آن است که آسيب شنوايي ايجاد کند. مواجه بودن با صداهايي با بلندي زياد حتي در زمان‌هاي کم در طول مدت زمان و پس از چند سال مي‌تواند سبب ايجاد کاهش شنوايي در افراد شود. اين جدول بلندي صدا در فعاليت‌هاي عادي را نشان مي‌دهد.

نوع فعاليت

بلندي صدا (دسي‌بل)

گفتگوهاي معمول، زنگ تلفن

60

رستوران

70

ترافيک در شهرهاي شلوغ، جارو برقي

80

موتور سيکلت، مترو

90

اره برقي، دريل پنوماتيک

100

سالن موسيقي

110

صاعقه

120

بلند شدن جت، تير اندازي

130


منبع:www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما