زورتان را به پشه برسانيد

يکي از مشکلات گرم شدن تدريجي هوا و باز شدن در و پنجره‌ها براي تهويه هواي خانه، ورود حشرات به ويژه پشه‌ها و ايجاد آزار و اذيت‌هاي اين حشره کوچک از جمله خارش، تورم و قرمزي است. علاوه بر موارد ذکر شده، بيماري‌هايي...
پنجشنبه، 12 اسفند 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
زورتان را به پشه برسانيد

زورتان را به پشه برسانيد
زورتان را به پشه برسانيد


 





 

راه‌هاي خانگي مبارزه با پشه
 

يکي از مشکلات گرم شدن تدريجي هوا و باز شدن در و پنجره‌ها براي تهويه هواي خانه، ورود حشرات به ويژه پشه‌ها و ايجاد آزار و اذيت‌هاي اين حشره کوچک از جمله خارش، تورم و قرمزي است. علاوه بر موارد ذکر شده، بيماري‌هايي مانند مالاريا، فيلاريازيس، بيماري‌هاي ويروسي مانند تب دانگ، آنسفاليت ژاپني و تب زرد از ديگر مشکلاتي است که پشه‌ها از عوامل ايجادکننده آن هستند.
پشه ماده هنگام مكيدن خون، از طريق بزاق خود ماده‌اي ضد انعقاد ترشح مي‌كند تا خون حين مكيدن لخته نشود. از طرفي پروتئين بزاق پشه موجب تحريك سيستم ايمني بدن شما شده و خارش، تورم و قرمزي محل گزش را پديد مي‌آورد.

پشه‌ها چگونه شما را شناسايي مي‌کنند؟
 

در حدود 100 تركيب فرار از بازدم و 400 تركيب شيميايي از پوست انسان متصاعد مي‌شود كه پشه‌ها قادر به شناسايي آنها هستند. مهم‌ترين اين مواد، دي‌اكسيدكربن بازدم و اسيدلاكتيك عرق مي‌باشند. بنابراين پس از فعاليت بدني كه توليد اين مواد افزايش مي‌يابند، شناسايي شما براي پشه‌ها آسان‌تر مي‌شود. مصرف غذاهاي غني از پتاسيم مانند موز و نمك نيز توليد اسيدلاكتيك را افزايش مي‌دهد. اسيداوريك، فنول و آمونياك نيز در رده‌هاي بعدي قرار دارند. هنگامي كه شما از حركت باز مي‌ايستيد مانند زماني که خواب هستيد، غلظت دي اكسيد كربن در اطراف شما افزايش مي‌يابد و پشه‌ها آسان‌تر شما را رديابي خواهند كرد.
جالب است بدانيد که رطوبت، رنگ و تحرك در شما نيز در جلب پشه‌ها تاثير گذار است. پشه‌ها به رنگ آبي علاقه دارند. پوشيدن لباس‌هاي تيره و مشكي با جذب بيشتر نور و انرژي گرمايي، پشه‌ها را برعكس لباس‌هاي روشن بيشتر به سوي شما جلب مي‌كند. هنگامي كه شما حركت مي‌كنيد، پشه‌ها مطمئن مي‌شوند شما زنده هستيد بنابراين جذب شما مي‌شوند. هر قدر كه لباس تن شما با پس‌زمينه شما كنتراست بيشتري داشته باشد، شناسايي شما به‌وسيله پشه‌ها آسان‌تر است. در ضمن برخي شامپوها، صابون‌هاي معطر، عطر و ادكلن بوي طبيعي بدن شما را پوشانده و برخي آن را تشديد مي‌كند مانند رايحه ميوه‌اي و عطر گل‌ها.
نکته جالب توجه ديگر اين است که پشه ماده قادر است از فاصله 30 متري بوي شما را حس كند اما تنها از فاصله 10 متري قادر است شما را ببيند ولي باز هم نمي‌تواند ميان شما و بشكه 220 ليتري و يا يك كنده درخت تمايز قايل شود. سپس از فاصله سه متري گيرنده‌هاي بسيار حساس گرمايي كه روي شاخك‌ها واقع هستند دست به‌كار مي‌شوند تا خون را در سطح پوست شناسايي كنند. هنگامي كه رطوبت محيط بالا باشد، دامنه عملكرد اين گيرنده‌ها تا سه برابر حد معمول افزايش مي‌يابد.
نکته ديگر اين که خطر گزيدگي به‌وسيله پشه در مردان بيشتر از زنان، در بزرگسالان بيشتر از خردسالان و در افراد چاق و تنومند بيشتر از افراد لاغر است. افرادي هم كه گروه خوني‌شان O است، بيشتر گزيده مي‌شوند.

پشه‌ها چه جاهايي تخم‌ريزي مي‌کنند؟
 

بعضي‌ گونه‌ها تخم‌هاي خود را درست بالاي خط داغ آب يا روي گل‌هاي مرطوب مي‌گذارند. اين تخم‌ها وقتي در آب قرار مي‌گيرند، باز مي‌شوند و اگر که در خشکي قرار گيرند مي‌توانند تا هفته‌ها زنده بمانند بنابراين هر مكان و يا شيئي كه آب را در خود نگه دارد محل مناسبي براي تخم‌ريزي پشه‌هاست. محل‌هاي تخم‌ريزي پشه‌ها جوي آب، گلدان‌ها، زيرگلداني‌ها، حفره درختان، سيني زيركولر، جعبه كارتن، كف‌شور و چاهك‌ها، فلاش تانك توالت، سيفون گلويي زير دست‌شويي، بشكه، حوضچه، استخر، گودال‌ها، باتلاق‌ها، آب انبارها، تايرهاي مستعمل و ناودان است.

روش‌هاي كنترل پشه‌ها
 

1) حذف و يا كاهش محل‌هاي توليدمثل و تخم‌ريزي.
2) آب گلدان‌ها را يك روز در ميان عوض كنيد. اجازه ندهيد در زيرگلداني‌ها آب جمع شود.
3) هر شيئي كه بيرون از منزل شما قابليت نگه‌داشتن آب را دارد، جمع‌آوري كنيد. مثل: كارتن‌ها، بطري‌ها، جعبه، قوطي كنسرو، تايرهاي مستعمل و غيره. نشتي‌هاي شيرهاي آب را شناسايي كرده و آنها را تعمير كنيد. ظرف غذاي حيوانات خانگي را نيز هر روز عوض كنيد.
4) گودال‌هاي زمين و حفره‌هاي درختان را با خاك و يا ملات پر كنيد.
5) شيرواني‌ها را وارسي كنيد و از مسدود نبودن آنها اطمينان حاصل كنيد.
6) هر جايي كه آب جمع مي‌شود و راكد مي‌ماند، تميز كنيد.
7) روي سطل، بشكه‌ها، مخازن آب و تشت‌ها را به طوركامل بپوشانيد و يا آنها را وارونه قرار دهيد.
8) آب استخر را يا به طوركامل تخليه كنيد و يا آب آن را با استفاده از كلر و تصفيه‌كننده‌ها تميز نگه داريد.
9) حوضچه‌ها را از ماهي پر كنيد تا لارو پشه‌ها را بخورند.
10) نصب توري روي پنجره‌ها و درها بسيار موثر است.
11) از پوشيدن لباس‌هاي تيره و آبي رنگ خودداري كنيد.
12) هنگام خروج از منزل، پيراهن آستين بلند و شلوار بلند بپوشيد.
13) درون چاهك و كف‌شورها روغن بريزيد.
14) كاشتن گل‌هاي هميشه بهار و شمعداني در باغچه خانه در دور كردن پشه‌ها موثر است.
15) چمن‌ها را كوتاه نگه داشته و علف‌هاي هرز را بچينيد. بوته‌ها و شاخ وبرگ‌هاي اضافي گياهان اطراف منزل‌تان را هرس كنيد.
16) ماليدن مخلوط روغن زيتون و وانيل و يا روغن اوكاليپتوس و يا نعناع به عنوان يك دفع كننده طبيعي پشه‌ها عمل خواهد كرد.
نكته: نسيم ملايم موجب مي‌شود پشه‌ها نتوانند رد دي اكسيدكربن بازدم شما را بگيرند بنابراين روشن كردن كولر ويا پنكه، احتمال گزش پشه‌ها را بسيار كاهش مي‌دهد.

وسايل كنترل پشه
 

1) اسپري‌هاي حشره كش: تركيب اصلي آنها پيرتروييدها است كه موجب كشته شدن حشرات مي‌شود.
هنگام استفاده از آنها رعايت اين نكات توصيه مي‌شود:
• پيش از اسپري كردن، آن را خوب تكان دهيد.
• پيش از استفاده، كودكان، حيوانات خانگي به خصوص ماهي‌ها، افراد مسن و بيمار و به‌خصوص زنان باردار را از محل دور كنيد.
• روي ظروف آشپزخانه، آب و مواد غذايي را بپوشانيد و مستقيما روي آنها اسپري نكنيد.
• پس از اسپري كردن، اتاق را ترك كرده و پس از 10 دقيقه بازگرديد.
• چنانچه پوست و هر جاي ديگر بدن‌تان با مواد حشره كش آلوده شد، فوري آن را با آب و صابون بشوييد.
• پس از اسپري كردن، دست‌هاي خود را با آب و صابون بشوييد.
• هرگز نزديك شعله آتش، مواد اشتعال‌زا، سطوح داغ، لوازم الكتريكي و پريز برق اسپري نكنيد.
• حشره كش‌ها را دور از دسترس كودكان و حيوانات خانگي قرار دهيد.
• حشره كش‌ها را در محل خنك، خشك و دور از نور خورشيد نگهداري كنيد. هرگز آنها را در مجاورت منابع حرارتي، داروها و مواد غذايي نگهداري نكنيد.
• قوطي حشره كش‌ها را سوراخ نكرده و يا در آتش نيندازيد.
• هنگام اسپري كردن سيگار نكشيد و از خوردن وآشاميدن مواد غذايي خودداري كنيد.
• حشره كش‌ها را در مكان‌هاي با تهويه نامناسب به كار نبريد.
نكته:حشره‌كش‌ها سمي و سرطان‌زا هستند بنابراين تصور نكنيد استنشاق آنها آسيبي به شما نمي‌رساند.
2) سيستم‌هاي تبخير كننده الكتريكي: تركيب اصلي به‌كار رفته در آنها همان پيرتروييد است. با حرارت دادن قرص، ژل و محلول حاوي حشره‌كش، تركيبات كشنده و دفع كننده حشرات به تدريج در فضا منتشر مي‌شود. اين وسيله در سه نوع قرص، محلول و ژل موجود است. نوع قرصي شكل آن براي 8 تا 10 ساعت موثر است. نوع محلول و ژل آن براي 45 روز (روزي 8 تا 10 ساعت) موثر است. هنگام استفاده از آنها رعايت نكات زير توصيه مي‌شود:
• آنها را نزديك محل خواب و مواد اشتعال‌زا قرار ندهيد.
• هنگامي كه از آنها استفاده مي‌كنيد، پنجره (داراي توري) را اندكي باز نگهداريد.
• با دستان مرطوب به آنها دست نزنيد.
3) حشره‌كش‌هاي برقي: اين حشره‌كش‌ها با لامپ‌هاي فلورسنت كه از خود پرتوهاي فرابنفش ساطع مي‌كنند، حشرات را به سوي خود مي‌كشانند. حشرات اين نور را با نور خورشيد يا ماه اشتباه مي‌گيرند. همچنين پشه‌ها اين نور را نوري مي‌دانند که از سطح آب منعكس مي‌شود. پشه‌ها از اشعه فرابنفش بازتاب يافته از سطح آب براي شناسايي محل تخم‌ريزي استفاده مي‌كنند. اين حشره‌كش‌ها ترانس‌هايي دارند كه ولتاژ برق را تا 2 هزار ولت افزايش مي‌دهد. هنگامي كه حشرات جذب اشعه فرابنفش اين حشره‌كش‌ها مي‌شوند، به شبكه فلزي برخورد مي‌كنند كه موجب كامل شدن مدار الكتريكي شد و جريان الكتريسيته با ولتاژ بالا از ميان بدن حشره عبور مي‌كند و سبب منفجر شدن آن مي‌شود. اما متاسفانه اين دستگاه‌ها به غير از پشه‌ها ساير حشرات نافع مانند پروانه‌ها، بيدها و كفش دوزك‌ها را نيز نابود مي‌كنند و تنها 20 درصد حشرات كشته شده پشه‌ها هستند. بايد بدانيد که ذرات متلاشي شده حشرات كه حاوي باكتري‌ها نيز هستند با منفجر شدن حشرات به فضاي اطراف پراكنده شده و آلودگي ايجاد مي‌كنند.
4) پشه‌بند‌ها: به ويژه وقتي به ماده‌اي به نام پرمترين آغشته مي‌‌شوند بسيار موثرند. اين ماده موجب كشته شدن پشه‌ها مي‌شود.
5) مواد دوركننده حشرات: ماده‌اي به نام ديت يكي از موثرترين مواد دفع‌كننده حشرات است كه به صورت اسپري، لوسيون و كرم موجود است. اين ماده حس بويايي حشرات را مختل مي‌كند. پرمترين نيز بسيار موثر است اما نبايد آن را روي پوست ماليد بلكه روي لباس و يا پشه بند اسپري مي‌شود. اين مواد را براي كودكان زير شش ماه استفاده نكنيد. مواد دفع كننده حشرات را تنها در خارج از منزل به‌كار ببريد و هنگام بازگشت به خانه آن را به‌طور کامل با آب وصابون از روي پوست بدن‌تان پاك كنيد. همچنين دور كننده‌ها نبايد روي زخم باز ويا خراشيدگي پوست استعمال شوند.
منبع:http://www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط