بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل

«بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل»؛ شايد اين عنوان برايتان کمي عجيب به نظر برسد ولي کاملا واقعيت دارد. شغل‌هاي مختلفي هستند که مي‌توانند بر پوست ما تاثير بگذارند و آن را دچار مشکل کنند. اين مقاله، شما را با برخي از مهم‌ترين عوارض پوستي مشاغل مختلف آشنا مي‌کند.
پنجشنبه، 4 فروردين 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل

بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل
بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل


 

نويسنده: دکتر محمد شهيدي دادرس/ متخصص پوست




 
«بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل»؛ شايد اين عنوان برايتان کمي عجيب به نظر برسد ولي کاملا واقعيت دارد. شغل‌هاي مختلفي هستند که مي‌توانند بر پوست ما تاثير بگذارند و آن را دچار مشکل کنند. اين مقاله، شما را با برخي از مهم‌ترين عوارض پوستي مشاغل مختلف آشنا مي‌کند.
افرادي که بنا به مقتضيات شغلي، زياد در معرض نور آفتاب هستند، سردسته بيماران مبتلا به سرطان پوست هستند؛ چون بيشتر سرطان‌هاي پوست به واسطه زياد قرار گرفتن در معرض نور خورشيد ايجاد مي‌شود. پس بحث «بيماري‌هاي پوستي ناشي از شغل» را با اين مشاغل شروع مي‌کنم.

شغل و نورآفتاب
 

کشاورزان، دامداران، کارگران ساختماني، آسفالتکاران، رفتگران شهرداري، رانندگان وسايط نقليه عمومي، حتي پليس‌هاي راهنمايي و رانندگي که دايم درخيابان‌ها و زير نورمستقيم آفتاب کار مي‌کنند، ملوانان و کارگران کشتي و... مجبورند ساعت‌هاي طولاني در معرض نور خورشيد باشند و اين براي پوست آنها زيان‌آور است. سم‌پاشان در سمپاشي درختان از ماده‌اي شيميايي استفاده مي‌کنند که مقابل آفتاب ممکن است حساسيت ايجاد کند وکافي است که آفتاب زياد به شخص بتابد تا اين فعاليت آغاز شده و اين واکنش غيرطبيعي به وجود بيايد و چون بيمار شغلش طوري است که بايد دايم در معرض آفتاب باشد ممکن است مشکلش روزبه‌روز بدتر و وخيم‌تر شود و بعد از مدتي کار کردن دچار معضلاتي ‌شود.

شغل و گرما و سرما
 

کار کردن درمحيط‌هاي گرم هم مي‌تواند مشکل‌هاي پوستي‌اي را براي شاغلان ايجاد کند. مهم‌ترين مشکل پوستي در محيط‌هاي گرم، عرق‌جوش است. عرق‌جوش، ضايعه‌اي پوستي به دليل تعريق بيش از حد است. اين بيماري را در افرادي که پوست‌ حساس دارند، بيشتر مي‌بينيم. نانواها، کارگران کوره و کارگران معدن بايد تدابيري بينديشند تا زياد عرق نکنند يا محيط‌ کارشان را به نحوي خنک کنند که اين مشکل ايجاد نشود؛ زيرا وقتي عرق‌جوش ايجاد شد، درمان صرفا به صورت علامتي خواهد بود و بهترين درمان، دور شدن از محيط است. بعضي از افراد به روش‌هاي مختلف در محيط کارشان دچار سوختگي‌ مي‌شوند، مثل کساني که با مواد محترقه کار مي‌کنند و هر لحظه امکان آتش‌گرفتن آنها وجود دارد، کساني که با انواع اسيدها کار مي‌کنند، آتش‌نشان‌ها که دايم با آتش سروکار دارند، افرادي که با مواد شيميايي کار مي‌کنند و دچارسوختگي‌هاي شيميايي مي‌شوند که عوارض خاص خودش را دارد، اين سوختگي‌ها ممکن است بسيار شديد بوده و در مواردي حتي به مرگ منجر شود و اين مساله به کرات در بعضي از مشاغل ديده مي‌شود. افرادي که با مواد راديواکتيو سروکار دارند، اين افراد هم بايد به شدت نکات ايمني را رعايت کنند زيرا حساسيت و درماتيتي که ناشي از مواد راديواکتيو است زخم‌هايي را در پوست به وجود مي‌آورد که بهبودي آنها بسيار مشکل است.
افرادي هم هستند که شغلشان در محيط‌هاي سرد است؛ مثل افرادي که در سردخانه‌ها يا در كوهستان و پيست‌هاي اسكي کار مي‌کنند و در مواجهه با سرما دچار مشکل مي‌شوند که البته در حالت طبيعي هم ممکن بود اين مشکل را داشته باشند ولي به تناسب شغلشان، مشکلشان بيشتر است. اين افراد به دليل ايجاد پروتئين‌هاي غيرطبيعي در سرم خونشان، نسبت به سرما حساسيت دارند؛ نه به دليل اينکه صرفا شغلشان در مواجه با سرما است. اين افراد دچار زخم‌هاي خيلي شديد و عوارض ناتوان‌کننده‌اي مي‌شوند که زندگي طبيعي آنها را مختل مي‌کند و لازم است که فرد حتما شغلش را عوض کند.

شغل و مواد شيميايي
 

در مورد نيکل و کرومات، حساسيت پوستي بسيار شيوع دارد اما بسياري از مواد ديگر همچون چسب‌هاي صنعتي، اسانس‌‌هاي مختلف، عطر، ادکلن و خيلي از مواد آلرژي‌‌زاي ديگر نيز مي‌توانند به تناسب با شغل بيمار اگزما، حساسيت و ضايعات پوستي براي فرد ايجاد کنند. همچنين فرآورده‌هاي نفتي هم مي‌تواند به طريقي روي پوست اشکال‌هايي ايجاد کند اما به طور کلي هيدرات‌هاي کربني که در آنها هالوژن به کار رفته است مانند کلر، بروم و يد براي پوست مضرند که همه اين مواد در فرآورده‌هاي نفتي يافت مي‌شوند و مي‌توانند براي شاغلان در پمپ‌هاي بنزين، پالايشگاه‌ها و تعميرکاران اتومبيل و ديگر وسايط نقليه که با گازوييل، نفت، بنزين، روغن‌هاي صنعتي، گريس و مواد مختلف سرکار دارند ضايعه‌هاي پوستي ايجاد ‌کنند. اين ضايعات سبب بدشکلي، خارش، تحريک، اگزما و جوش‌هاي ريز در محل‌هاي تماس پوست با اين هيدروکربن‌ها مي‌شود و به مرور زمان و به دليل مزمن‌شدن‌شان وضعيت پوست بدتر مي‌شود. اين افراد يا بايد در شغلشان تغييري ايجاد کنند يا تدابيري را رعايت کنند که دچار اين مشکل‌ها نشوند. ضمن اينکه بايد بهداشت و تميزي لباس کارشان را هم رعايت کنند. زيرا لباس کار آلوده به اين مواد مي‌تواند بيماري آنها را تشديد کند. به همين دليل استفاده از لباس‌هاي کار مخصوص پيشنهاد مي‌شود؛ زيرا لباس کار آلوده به اين مواد مي‌تواند بيماري آنها را تشديد کند. به همين دليل استفاده از لباس‌هاي کار مخصوصي که از تماس زياد با اين مواد جلوگيري مي‌کند، مي‌تواند در روند درمان کمک‌کننده باشد. همچنين کساني که در خشک‌شويي کار مي‌کنند در معرض ماده‌اي به نام «پرکلراتيلن» هستند. اين ماده مي‌تواند در افراد شاغل در اين بخش علاوه بر اگزماهاي تماسي که ذکر شد مشکل‌هاي عروقي در پوست ايجاد کند.

شغل و عوامل ميکروبي
 

در بعضي از مشاغل، افراد در مواجهه با عوامل ميکروبي و قارچي هستند و ناراحتي‌هاي پوستي حاصل از آنها در بسياري از شاغلان ديده مي‌شود. مانند کساني که در استخرها کار مي‌کنند، ماهيگيران، شاليکاران و تمامي کساني که شغلشان در محيط‌هاي مرطوب است. اين مشکل‌ها از عوارض فيزيکي که در پوست ايجاد مي‌شود تا بيماري‌هاي پوستي عفوني که در مناطق مرطوب ميزان پيدايش‌شان بيشتر مي‌شود، متغير است. مثلا قارچ‌ها در محيط‌هاي گرم و مرطوب فعاليت مي‌کنند. برخي ميکروب‌ها در کساني که با ماهي سروکار دارند يا افرادي که با آکواريوم کار مي‌کنند، مي‌توانند عوارضي در پوست ايجاد ‌کنند و در نتيجه اين افراد بايد از دستکش‌ها و پوشش‌هاي مخصوص استفاده کنند. گاهي ممکن است فرد بيماري زمينه‌اي داشته باشد و به تناسب شغلش در معرض آلودگي‌هاي زيادي باشد اين امر ممکن است واکنش‌هاي بدي در پوست ايجاد کند. مانند فردي که بيماري ديابت دارد و در محيط‌ آلوده به انواع قارچ‌ها و ميکروب‌ها کار مي‌کند. اگر شغلش کمي خشن هم باشد و جراحت‌هايي در پوست او ايجاد شود مشکل‌هاي زيادي براي بيمار پيش خواهد آورد.

تأثير ابزارآلات شغلي بر پوست
 

برخي از ناراحتي‌هاي پوستي در مشاغل به دليل استفاده از ابراز مخصوص به آن شغل است؛ مانند آرايشگرها که در تماس زياد با آب، رطوبت و همچنين درتماس با مواد شيميايي هستند و هنگام اصلاح، خرده‌هاي مو بين انگشتان‌شان جمع مي‌شود و سبب مشکل‌هاي پوستي مي‌شود. طرز نگه داشتن قيچي نيز ممکن است سبب ايجاد تاول در انگشتان آنها شود و همين‌طور نوازندگان سازهاي بادي دچار مشکل‌هاي پوستي در ناحيه لب مي‌‌شوند يا نوازنده‌هاي ويولن که در ناحيه چانه دچار ضخامت پوست و پينه مي‌شوند. نجارها، آهنگران و مکانيک‌ها نيز که دايم ابزار خاصي را در دست دارند و با آن کار مي‌کنند، دچار پينه‌هاي مختلف يا ميخچه در قسمت‌هاي مختلف دست يا پايشان مي‌شوند. حتي فشار ناشي از کفش‌هاي صنعتي و کفش‌هاي ايمني هم اين مشکل‌ها را ايجاد خواهد کرد.
افرادي که زياد تايپ مي‌کنند يا پيانو مي‌زنند و انگشتان‌شان حرکات زيادي دارد يا افرادي که از مته‌ها و چکش‌هاي پنوماتيک استفاده مي‌کنند، رگ‌هاي دستشان دچار مشکل شده و دچار عوارض پوستي مي‌شوند.
منبع:www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.