از عينك تا ليزر
نويسنده: مريم ناگهي
دانستي هايي درباره بيماري هاي چشم:
اگر چه در دنياي پيرامون مان هستند اشخاص بسياري كه بدون داشتن ديد چشم زندگي خود را سپري مي كنند ولي با اين حال حتما شما هم قبول داريد كه تصور نداشتن چشمي براي ديدن واقعا سخت است و شايد باور نكردني. اينكه تنها بشنوي و لمس كني اما دريغ از نگاهي براي ديدن. تا به اين جاي قضيه لابد حدس زده ايد كه اين بار درباره چه موضوعي مي خواهيم صحبت كنيم، بله عضو كوچك اما بسيار پيچيده اي به نام چشم كه همچون ديگر قسمت هاي بدن با بيماري هاي خاص خود روبه روست. صفحه سلامت پيش رويتان ماحصل گفت و گوي خبرنگار شاهد جوان با دكتر «رضا آقاي محمدي» متخصص چشم است كه در ادامه مي خوانيد. اما قبل از آن بهتر است بدانيد بيماري هاي چشم، به انواع مختلفي تقسيم مي شود كه به يكي از شايع ترين آن پرداخته ايم. اين شما و اين صحبت هاي دتر آقاي محمدي:
يكي از شايع ترين نوع از انواع بيماري هاي چشم عيوب انكساري است كه به دليل فوكوس ناصحيح نور بر شبكيه ناشي مي شود. به هر حال براي ديدن واضح اشيا و... بايد نور بر روي شبكيه فوكوس شود، اتفاقي كه در چشم برخي از افراد به درستي صورت نمي گيرد و به اين ترتيب به عيوب انكساري چشم دچار مي شوند. عيوب انكساري چشم خود نيز انواع مختلفي دارد؛ نزديك بيني، دوربيني، آستيگمات و پيرچشمي كه به هر يك پرداخته ايم.
نزديك بيني
دوربين ها
آ مثل آستيگمات
سخت شدن عدسي
و اما تفاوت پيرچشمي و دوربيني از اين قرار است كه فرد دوربين با زدن عينك هم نزديك و هم دور را واضح مشاهده مي كند ولي فرد مبتلا به پيرچشمي كه با زدن عينك نزديك را واضح مي بيند، ديد دورش تار مي شود بنابراين براي ديدن اشياء در فاصله دور بايد عينك را از مقابل چشم خود بردارد. به اين ترتيب يك فرد نزديك بين كه تا قبل از چهل سالگي به يك عينك نياز داشته بعد از چهل سالگي به دو عينك يكي براي دور و ديگري براي نزديك نياز پيدا مي كند.
انواع لنز
درمان دوم استفاده از لنزهاي تماسي است. اين نوع درمان البته گاهي ممكن است با مخاطراتي چون عفونت قرنيه و حساسيت هاي چشمي مواجه شود. در كنار اين عوارض بحث هزينه را نيز نبايد فراموش كرد. به هر حال تهيه لنز هزينه و مبالغي را در بر مي گيرد كه خيلي بيشتر از هزينه خريد يك عينك است. البته زحمت و هزينه نگهداري لنز را نيز بايد به دشواري هاي استفاده از لنز طبي اضافه كرد كه به هر حال حائز اهميت است.
درباره انواع لنز نيز بايد گفت كه به دو نوع نرم و سخت تقسيم بندي مي شود. لنز سخت براي افراد با چشم آستيگمات بالا و داراي قوز قرنيه و لنزهاي نرم هم براي افراد مايوپ و هايپروپ همچنين افراد با چشم آستيگمات با درجه پايين تجويز مي شود. در ادامه خوب است بدانيد استفاده از لنز براي افرادي كه از بهداشت عمومي ضعيفي برخوردارند مي تواند بسيار مخاطره آميز باشد و بنابراين به اين افراد استفاده از لنز توصيه نمي شود. در خصوص استفاده از لنزهاي نرم و سخت يك نكته را هرگز فراموش نكنيد اين كه هنگام خواب شبانه، لنز را از چشم خارج كنيد. براي دوري از خطر عفونت نيز حتما لنزها را با يك محلول تجاري شست و شو دهيد. و بالاخره اينكه علاوه بر انواع لنزهاي نرم و سخت مدتي است لنز جديدي وارد ايران شده كه تنها مخصوص شب است، اين لنز با نام «ارتو كراتولوژي» طي تأثيراتي بر چشم، باعث مي شود بعد از اينكه هنگام صبح فرد لنز را از چشم خارج كرد چشم او براي حول و هوش هشت تا دوازده ساعت ديد واضح داشته باشد.
جراحي هاي ليزري
در روش دوم كه «لازك» نام دارد ديگر لايه اي از قرنيه بلند نمي شود و ليزر بر روي قرنيه تابانيده مي شود. اين روش از نظر تكنيكي نسبت به ليزيك ساده تر است و در آن سطح قرنيه سالم باقي مي ماند. تنها بعد از عمل بيمار متحمل درد بيشتري نسبت به جراحي ليزيك مي شود. جراحي نوع سوم موسوم به «P.R.K» از نظر تكنيكي شباهت زيادي به جراحي لازك دارد، اما درد بعد از اين نوع جراحي به نسبت لازك كمتر خواهد بود.
منبع:نشريه ي شاهد جوان شماره ي 53