برق پرنده!
ترجمه: سيد حسين علوي لنگرودي
امکان ارسال الکتريسيته بدون استفاده از سيم، رويايي است که به واقعيت پيوسته است
امروزه، ايده اي که در ذهن تسلا بود، دوباره جان گرفته و شرکت هاي بسياري در حال مطالعه بر روي راهي براي انتقال الکتريسيته بدون استفاده از سيم و البته در مقياس هايي محدودتر از آنچه که مورد نظر تسلا بود، هستند. به عنوان مثال، شرکت «واي تريسيتي» توانسته است انرژي الکتريکي لازم براي روشن کردن يک تلويزيون ال سي دي از فاصله چند متري و بدون استفاده از سيم را ارسال کند. دانشمندان اميدوارند بتوانند انرژي مورد نياز وسايل برقي کوچک از جمله حسگرهاي نصب شده در ساختمان ها و حتي ماشين آلات صنعتي کوچک را با کمک فرستنده هاي مايکروويو بي سيم نصب شده در فواصل مشخص تامين و ارسال کنند.
چيزي شبيه به جادو
شرکت نوکيا، بزرگ ترين توليد کننده گوشي هاي تلفن همراه در جهان نيز به موضوع انتقال بي سيم الکتريسته توجه خاصي نشان داده است و در تلاش است با کمک دکل هاي فرستنده امواج راديويي شامل فرستنده هاي راديويي، تلويزيوني، Wiـ Fi و موبايل يک سيستم جامع و فراگير جذب و انتقال بي سيم الکتريسيته را پديد آورد.
براساس بررسي هاي انجام شده توسط مهندسان شرکت نوکيا، از هر کدام از فرستنده هاي ارسال کننده امواج راديويي مي توان تا 5 ميلي وات برق دريافت کرد که در مجموع انرژي الکتريکي برابر با 20 ميلي وات را تشکيل مي دهد. اين ميزان الکتريسيته براي قرار دادن گوشي تلفن همراه در حالت آماده باش کفايت مي کند اما براي شارژ کامل يک تلفن موبايل از راه دور به 50 ميلي وات انرژي راه دور نياز است.
در نمايشگاه بين المللي لوازم الکترونيکي نيويورک که در ژانويه سال 2010 برگزار شد، اختراع جديدي نظر بازديد کنندگان را به خود جلب کرد که قادر به جذب انرژي از فرستنده هاي راديويي و تلويزيوني اطراف بود. از اين اختراع جديد مي توان براي شارژ تلفن هاي همراه استفاده کرد. براساس گفته هاي سازندگان اين اختراع، از اين دستگاه مي توان براي انتقال الکتريسيته و شارژ وسايل برقي کوچک از قبيل حسگرها، ماشين حساب و ساعت بهره برد و اين اميد مي رود تا در آينده اي نزديک بتوان براي شارژ گوشي هاي موبايل و دستگاه هاي پخش موسيقي نيز از اين دستگاه استفاده کرد.
به هر حال، ايده جذب امواج راديويي و استفاده از آنها براي توليد و انتقال انرژي رؤيايي است که مي رود تا به تحقق بپيوندند و وابستگي و محدود بودن وسايل الکتريکي به سيم و پريز برق به زودي برطرف خواهد شد.
منبع: ويژه نامه علم و فناوري اکونوميست
منبع: دانشمند شماره 567