تاريخچه پوشش در ايران (3)
پوشش در دوران ايخانيان
پوشش سر
«استفاده از روبنده هاي شفاف و باشلق ها، روشي بود براي کاستن از پوشش هاي حجيم سر اما گاهي اوقات يک شال اضافي نشان داده شده، که به صورت دستمال گردن هاي سفيد يا رنگي در پشت سر بسته شده و تا پاها مي افتاد يا آنکه ظاهراً توسط يک قطعه منجوق يا جواهر در زير چانه محکم مي شد. بعضي وقت ها نيز نوعي روسري باد بزن شکل که ظاهراً در جلو گره مي خورد و سپس روي گردن مي افتاد ديده مي شود.» (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 397)
چادر
روسري يا لچک
مقنعه
پوشش در دوران صفويان
چون زنان به هنگام سفر همراه شاه با روي باز و بدون حجاب بودند لذا مردان، مسير مرکب شاه و حرم را ترک و خواجگان آن جا را قرق مي کردند؛ و البته سزاي کسي که سر از اين امر مي پيچيد و در مسير خانم ها قرار مي گرفت اعدام بود؛ تارونيه و پيترو دولاواله در سفرنامه شان به اين مسئله اشاره کرده اند. (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 470)
زن ها در خلوت حرم، تن پوش هاي تنگ با يقه باز و بي آستين (دکولته) و چين دار که از زير آستين هاي بلند ديده مي شد، به تن مي کردند. (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 457)
لباس بيرون عبارت بود از يک چادر سفيد بلند که تا زمين مي رسيد و تمام اندام را مي پوشانيد که با روبنده ي سفيد يا نقابي سياه، بافته شده از موي اسب، هم حجب و حيا را مي رساند و هم تنکرّ را امکان پذير مي ساخت. (پوشاک در ايران زمين، ص 201)
روبنده
در ظاهر، تن پوشهاي زنانه با هم تفاوتي نداشتند و آن چادر بود که سر تا پاي آنان را مي پوشاند. البته جنس چادرهاي آنان نيز متفاوت بود و بستگي به منصب همسرانشان داشت. (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 457)
چادر
اولئاريوس مي نويسد: «زنان سر خود را کاملا مي پوشانند و روي آن پارچه اي مي اندازند که روي شانه هاشان مي افتد و از جلو، گردن و گلو و سينه هاشان را مي پوشاند (مقنعه) و آنگاه که آهنگ بيرون رفتن مي کنند با چادر سفيد سراسر اندام خود را از سر تا پا مي پوشانند و رويشان را چنان زير نقاب پنهان مي دارند که جز مردمک چشمان چيزي ديده نمي شود. زنان ايراني چهار پوشش جداگانه دارند که از دو تاي آن ها در خانه و از دو تاي ديگر بيرون از خانه استفاده مي کنند.»
بايد توجه داشت که آنچه که در بيشتر سفرنامه ها به آن اشاره شده است پوشش چادر است البته نوعي مقنعه نيز رواج داشت که علاوه بر موها تا روي سينه را مي پوشاند. (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 470)
پوشش در دورا ن صفويان
لباسهاي اندروني
پوشش در دوران قاجاريه
س. ج. و. بنجامين (S.G.W.Bebjamin) که در سال 1880 م. در ايران بوده، چادر کمرداري را در مقابل نوع عادي لخت آن، که با شلوار چين دار (چاقچور) پوشيده مي شد توصيف کرده است. چادر، حتي از ديد خارجيان با درايت، به ميزان کمي درک مي شد. ولز (wills) زن ايراني را که چادر پوشيده به (جنبنده اندر لفاف) تشبيه نموده است. (پوشاک در ايران زمين، ص 225)
به طور کلي پوشش اصلي دوره ي زنان اول و دوم قاجاريه در خارج از خانه چادر بود. چادر انواع گوناگون داشت که عبارت بود از چادر چيت، کرباس، مخمل و اطلس و يا چادر کرباس چهارخانه به رنگ هاي آبي و قهوه اي که آن را چادر شب هم مي گفتند. (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 598)
چادر سياه يا بنفش ريشه دار پنبه اي يا ابريشمي که در يزد بافته مي شد و بسيار با دوام بود «زنان اشراف، اطراف اين چادرهاي سياه را با گلابتون دوزي و حاشيه ي نقره اي تزيين مي کردند و بعد اين کار منسوخ شد و به جاي آن حاشيه سر خود به رنگ هاي آبي، قهوه اي و سفيد به عرض دو انگشت در اطراف چادر مشکي معمول گرديد؛ سابقا جلوي چادر مشکي را بندي مي دوختند که هنگام سر کردن چادر، آن را به زير گردن مي انداختند ولي سپس بند را به قسمت جلوي چادر دوخته و دو سر آن را آزاد مي گذاشتند که هنگام سر کردن آن را در پشت کمر محکم مي کردند و امروز نيز کاربرد چنين چادري براي رها شدن دست ها در ميان زنان ما ديده مي شود.
و بالاخره گاهي نيز چادرهايي عبايي از بغداد مي آوردند که بسيار گرانبها و مخصوص زنان اعيان و اشراف بود. (تاريخ پوشاک اقوام ايراني، ص 598)
چرا حرم سرا؟
منبع: حريم ريحانه.