تبيين روش هاي تربيت اجتماعي در نهج البلاغه (1)
نويسنده: محمدعلي افخمي اردكاني
كارشناس ارشد فلسفه تعليم و تربيت
كارشناس ارشد فلسفه تعليم و تربيت
چکيده:
واژگان کليدي:
روش شناسي
اين تحقيق در پي موضوع تربيت اجتماعي است (تحقيق بنيادي) که به بهبود محصول تربيت اجتماعي (تحقيق کاربردي) کمک مي کند و نتايج عملي و قابل استفاده براي نظام تربيتي را فراهم مي سازد. دراين تحقيق از تحليل محتوا استفاده شده است. تحليل محتوا در پي برجسته سازي محورهاي يک موضوع و متن با هدف تحليل و توصيف و ارائه واقعيت ها مي باشد. جامعه ي آماري اين تحقيق، کليه منابع اسلامي شامل پايان نامه ها، کتاب ها و مقالات مربوط به تربيت اجتماعي است. نمونه ي آماري اين مقاله، پايان نامه ها و کتب و مقالات مربوط به تربيت اجتماعي در نهج البلاغه و برخي از تفاسير نهج البلاغه است. روش گردآوري اطلاعات کتابخانه اي بوده و شامل مراحل زير مي باشد:
1- مطالعه و فيش برداري از کتب و پايان نامه ها و مقالات، راجع به بحث تربيت و تربيت اجتماعي در اسلام به ويژه نهج البلاغه.
2- مطالعه و فيش برداري از منابع تربيت اجتماعي، در علوم اجتماعي.
3- مطالعه و فيش برداري از مطالب و مضامين و مفاهيم نهج البلاغه، که حاوي نکته ها و ديدگاه هايي راجع به روش هاي تربيت اجتماعي مي باشد.
مقدمه
« فاما حقکم علي...و تعليمکم کيلا تجهلوا و تأديبکم کيما تعلموا » [سيد رضي، م: دشتي، 1382، خطبه 34]
«حق شما بر من اين است که از خيرخواهي شما دريغ نکنم و بيت المال را ميان شما عادلانه تقسيم کنم، و شما را آموزش دهم تا نادان نمانيد و شما را تربيت کنم تا راه و رسم زندگي را بدانيد.»
با توجه به اين که امر تربيت، تنها جنبه فردي ندارد بلکه عواملي چون روابط اجتماعي، فرهنگ، ارزش ها، دين، مهارت و عادات افراد يک جامعه به عنوان مانع و مقتضي در امر تربيت دخالت دارند و با توجه به اينکه تربيت اجتماعي مورد نظر حضرت علي (ع) به معني آن دسته از آموزه هاي ديني و الهي است که موجب اصلاح رابطه انسان ها با خود و ديگران مي شود و صرفا به معني تطبيق با خواسته هاي جامعه نيست، لذا لازم است به بررسي و تبيين روش هاي تربيت اجتماعي، بعد از آشنايي مباني و اصول تربيت اجتماعي اقدام شود، تا در سايه آن بتوان به جهت دهي رفتارها و مهارت ها و دانش ها و ارزش هاي الهي در متربيان و افراد جامعه پرداخت و آنها را به بندگي در مقابل خدا و تنظيم روابط اجتماعي مبتني بر معيارهاي اسلامي کشاند تا افراد هر چه بهتر و بيشتر به اداي مسئوليت هايشان براي کسب رضايت خدا و خلق اقدام کنند. ابتدا واژه ها و مفاهيم مورد استعمال اين مقاله و سپس دوازده روش تربيت اجتماعي مستخرج از نهج البلاغه را تبيين خواهيم نمود.
بيان مسئله
پرسش هايي که اين تحقيق پاسخگوي آن مي باشد، عبارتند از:
- مفهوم تربيت چيست؟
- مفهوم تربيت اجتماعي در علوم اجتماعي و نهج البلاغه چيست؟
- مفهوم روش هاي تربيت اجتماعي در نهج البلاغه چيست؟
بررسي مفاهيم
1- مفهوم تربيت:
«رَبيتُ (تربيت کردم) از واژه رُبُو است و گفته اند اصلش از مضاعف کلمه رَبَ (رَبَبَ) بوده است که حرف (باء) آن براي تخفيف در لغت به حرف (ي) تبديل شده است. لغت ربّ به معناي مالک، خالق، مدَبِّر، سرور، منعم و مربي مي باشد. پس رب يعني مالک و تربيت کننده. رب در اصل به معناي تربيت و پرورش است و عبارتست از ايجاد کردن حالتي پس از حالتي ديگر در چيزي تا به حد نهايي و تام و کامل خود برسد.» [الراغب اصفهاني، 1416ق، 18، نقل: دلشاد تهراني، 1379، 26]
مؤلفان کتاب «آراي دانشمندان مسلمان در تعليم و تربيت» مي نويسند:
«واژه تربيت از ريشه هاي رَبَا، يربُوا يا ربي، يربي يا رَبَّ، يُرَبُّ مي باشد. از ربا، يربوا به معني افزودن، پروراندن و برکشيدن، برآوردن، رويانيدن و تغذيه کودک مي باشد.
از ريشه رب، يرب به معناي پروريدن، سرپرستي، رهبري کردن، رساندن به فرجام، نيکو کردن، به تعالي و تکامل رساندن، ارزنده ساختن، از افراط و تفريط در آوردن و به اعتدال رسانيدن مي باشد و اگر منظور از تربيت، انسان باشد يعني فرهيختن انسان. [دفتر همکاري حوزه و دانشگاه، جلد3، 1381، 89]
آن چه در تربيت بشر رخ مي دهد، همانا فراهم کردن زمينه هاي لازم براي رشد دادن انسان است تا به تدريج استعداد هاي انسان شکوفا شده و به فعليت برسد. پس در باور ما، تربيت شامل کليه تلاش هايي است که به منظور شکوفايي توانمندي هاي انسان انجام مي شود، که با هدف ايجاد تکامل و اعتدال در امور دنيوي و اخروي صورت مي گيرد، تکاملي که جنبه اخروي آن کم تر مورد توجه علماي تربيتي غير مسلمان مي باشد.
2- مفهوم تربيت اسلامي:
از ديدگاه استاد مطهري:
« تربيت يعني پرورش دادن و به فعليت رساندن استعدادها و ايجاد تعاون و هماهنگي ميان آن استعدادها، تا متربي بتواند به حد اعلاي کمال خود برسد. تمامي تعاريف علماي اسلامي حول همين تعريف و با تأکيد کامل بر هدف کسب قرب الهي بيان شده اند.» [همان، 96]
« تربيت، هدايت و اداره جريان ارتقايي و تکاملي بشر است، به گونه اي که به سوي (الله) جهت دهد. تربيت، احياي فطرت خدا آشناي انسان و پرورش ابعاد وجودي او در جهت حرکت به سوي بي نهايت است.»[قائمي، 1378، 27]
تعريف فوق با اهداف تربيتي مورد نظر حضرت علي (ع) در نهج البلاغه کاملا منطبق مي باشد. پس تربيت اسلامي داراي شاخص هايي چون شکوفايي استعدادهاي مثبت انسان، با هدف متکامل کردن و به تقرب رساندن او و به طور عام متعادل کردن زندگي دنيوي و اخروي انسان مي باشد.
3- مفهوم تربيت اجتماعي از ديدگاه جامعه شناسي:
4- بررسي مفهوم تربيت اجتماعي در اسلام:
«هر فرد انساني فطرتاً اجتماعي است و اين خصيصه اجتماعي، به کمک دو نيروي علم و اراده به تدريج به حد کمال مي رسد.» [طباطبايي، م: حجتي، 1360، 5]
با توجه به نکته فوق و بررسي هاي انجام شده در نهج البلاغه مشخص مي شود که ديدگاه حضرت علي (ع) راجع به تربيت اجتماعي، ديدگاه خدا محورانه است. حضرت به تربيت اجتماعي که انسان را به اصلاح رابطه اش با خدا و ديگران بکشاند معتقد است. ايشان مي فرمايد:
«من اصلح ما بينه و بين الله اصلح الله ما بينه و بين الناس، و من اصلح امر آخرته اصلح الله له امر دنياه» [پيشين، حکومت 89، ص 456]
« کسي که ميان خود و خدا را اصلاح کند، خدا ميان او و مردم را اصلاح خواهد کرد وکسي که امر آخرتش را اصلاح کند خدا امر دنيايش را اصلاح مي کند.»
پس طبق کتاب نهج البلاغه، تربيت اجتماعي، کليه آموزه هاي ديني و الهي است که موجب اصلاح رابطه انسان با خود و ديگران مي شود و سرانجام انسان ها را به هدف نهايي يعني قرب الهي مي رساند.
لازم به ذکر است که اسلام به هر دو پديده ي فرد و اجتماع اهميت مي دهد. به عنوان نمونه استاد مطهري به نظر سومي راجع به اصالت فرد و جامعه اشاره نموده و مي نويسد:
« اسلام هم فرد را و هم جامعه را اصيل مي داند. » [مطهري، 1369، 339/2]
اسلام، معتقد به يک روح جمعي حاکم بر جامعه بوده و معتقد است که اين روح جمعي، سرنوشت آن جامعه را رقم مي زند. حضرت علي (ع) مي فرمايد:
« يا ايها الناس انما يجتمع الناس الرضي و السخط.» [پيشين، خ 201]
« اي مردم همانا آن چيزي که عموم را در خود گرد مي آورد و وحدت مي بخشد و سرنوشت مشترک به آنها مي دهد خشنودي و خشم است.»
يعني رضايت يا عدم رضايت مردم بر کاري، موجب ساختن سرنوشت آن فرد در جامعه مي باشد و متقابلا جامعه افراد را مي سازد و رضايت و يا عدم رضايت آنان را سبب مي شود. بر همين اساس نوع تربيت اجتماعي دين اسلام، تفاوت هاي اساسي و جدي با مکاتب فلسفي و جامعه شناختي دارد.
منبع: نشريه النهج شماره 21 و 22