سفري خاطره انگيز با غذاهاي خانگي
نويسنده: برليانت بزرگمهر مشاور تغذيه و رژيم درماني
تغذيه و بهداشت؛ اساس مسافرت هاي نوروزي
يکي از مواردي که در ايام سفر لازم است به آن توجه خاص مبذول شود، تغذيه در اين ايام است. بسياري از افراد تصور مي کنند در ايام خاص از قبيل تعطيلات نوروز، تعطيلات تابستاني (چنانچه شخص اوقات خود را در سفر بگذراند)، در موارد جشن ها و مهماني ها و ...، توجه به تغذيه ضرورتي ندارد و انسان مي تواند در اين اوقات آزادي کامل در مورد برنامه غذايي خود داشته باشد. بدين معنا که شخص مجاز است هر نوع ماده غذايي را که تمايل دارد مصرف کند، مثلاً مصرف مواد سرخکرده و چرب، غذاهاي شور، مواد شيرين، پر کالري و غيره. حال بهتر است نگاهي داشته باشيم بر نوع تغذيه افراد در مسافرت هاي نوروزي و يک ارزيابي در مورد مناسب يا نامناسب بودن فرم تغذيه در اين ايام و اثراتي که بر سلامت انسان مي تواند داشته باشد، انجام دهيم.
تغذيه در طول سفر در اتومبيل:
وضعيت بهداشتي غذا:
بنابراين لازم است و آماده سازي، طبخ و نگهداري غذاهايي که در طول سفر در اتومبيل به همراه داريد، نهايت دقت و توجه را بنماييد. چنانچه بتوانيد از انواع ساندويچ ها مانند ساندويچ پنير، خيار و گوجه فرنگي يا پنير، گردو و سبزي خوردن و امثال آن استفاده کنيد، از نظر بهداشتي مناسب تر است.
چنانچه تمايل به مصرف غذاهاي پخته داريد، لازم است پس از آماده سازي و طبخ آنها طبق روش هاي صحيح بهداشتي، ابتدا آنها را سرد نموده و سپس در ظروف مخصوص قرار دهيد. جهت نگهداري و حمل غذا، از ظروف پلاستيکي استفاده نماييد، از نگهداري غذاهاي گرم و ظروف پلاستيکي جداً پرهيز کنيد، زيرا ايجاد ترکيباتي مي کند که براي سلامتي انسان بسيار مضر است. بعد از طبخ غذا بهتر است آن را به سرعت سرد نماييد. براي اين کار مي توانيد ظرف يا قابلمه غذا را در مخلوط آب و يخ و يا در آب سرد بگذاريد، البته لازم است در ظرف غذا باز گذاشته شود تا حرارت از آن خارج شود. پس از خنک کردن غذا مي توانيد آن را در ظروف مناسب قرار دهيد و با خود حمل کنيد. در طول سفر نبايد هواي درون اتومبيل را خيلي گرم نماييد، زيرا موجب آلودگي سريع تر غذا مي شود.
وضعيت تغذيه اي غذا:
غذايي که به هنگام شروع سفر و در مسير مسافرت استفاده مي شود، نبايد پر چرب و يا حاوي نمک زياد باشد. برخي از مادران براي مسافرت به تهيه ساندويچ هاي مختلف مبادرت مي ورزند. ساندويچ هايي مانند ساندويچ مرغ، کتلت و کوکو مشروط بر آنکه چرب و پر نمک نباشند و از کاهو، خيار، گوجه فرنگي يا سبزي خوردن به همراه آنها استفاده شود، مي توانند غذاهايي خوشمزه و مفيد را براي افراد خانواده و به خصوص کودکان فراهم نمايند. همچنين ساندويچ هاي ساده تر مانند تخم مرغ، نان، پنير، خيار، گوجه فرنگي و کاهو و يا ساندويچ ماهي (ماهي تازه) چنانچه در طبخ آنها از روغن و نمک زياد استفاده نشود، مي توانند علاوه بر لذيذ و خوشمزه بودن، مواد مغذي ضروري و مفيدي را نيز بر بدن انسان برسانند.
مواد غذايي و غذاهاي آماده فرآوري شده مانند انواع کالباس، سوسيس، همبرگرهاي آماده و امثال آن هم بهتر است تا حد امکان کمتر مورد استفاده قرار گيرند.
تحرک در مسافرت:
يکي از شايع ترين اين عوارض، يبوست و عوارض ناراحت کننده ناشي از آن است. اختلال ديگر افزايش وزن و چاقي مي باشد که حتي در دوران کوتاه سفر نيز مبتلا به انسان خواهد شد. مصرف سبزي ها و ميوه هاي تازه و نيز غذاهاي ساده کم چربي و کم نمک مي تواند به سلامت انسان کمک نموده و از چاقي و يبوست پيشگيري کند.
مصرف آب در طول مسافرت:
اختلال ديگر که به علت کمبود مصرف آب در مسافرت در انسان رخ مي دهد کاهش کارآيي است. شخصي که آب کافي مصرف نمي کند، دچار خستگي، کوفتگي و ضعف مي شود. چون در مدت مسافرت، و به خصوص در طول راه سفر، معمولاً انسان به علت نشستن طولاني و بي حرکت بودن، احساس خستگي بيشتري نسبت به مواقع عادي مي نمايد، لذا لازم است به گونه اي تغذيه کند که اين کوفتگي و خستگي را کاهش دهد. مصرف آب کافي و سبزي ها و ميوه هاي تازه، در رفع خستگي و افزايش کارآيي فرد نقش مهمي دارد.
سبزي، سالاد و ميوه تازه:
البته مصرف سبزي، سالاد و ميوه در رستوران ها و هتل ها، به خصوص در رستوران هاي بين راه توصيه نمي شود، ولي لازم است مادران عزيز با خريد ميوه، سبزي و مواد سالاد قبل از سفر و شستن ضد عفوني کردن آنها و قرار دادن اين مواد غذايي در کيسه هاي پارچه اي تميز، در طول راه، اين مواد را براي خود و خانواده مورد استفاده قرار دهند.
در طول مدت مسافرت نيز حتماً لازم است انواع سبزي ها و ميوه هاي تازه را خريداري نموده و در محل اقامت خود (هتل و يا...) آنها را به خوبي شستشو و ضد عفوني کنند، به اين ترتيب مي توان با اطمينان از بهداشتي بودن اين گروه از مواد غذايي، از خواص تغذيه اي بسيار مفيد و ضروري آنها بهره مند شد.
منبع: دنياي تغذيه شماره 106