توجه، توجه، به من توجه کنید!

وقتی نوزادی متولد می‌شود خود را در دنیایی غریبه می‌بیند که در آن جز مادرش کسی را نمی‌شناسد. فانوسی که جهان تاریک را برای او روشن می‌کند، مادر است و او از دریچه چشمان مادر
دوشنبه، 15 آبان 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
توجه، توجه، به من توجه کنید!
توجه، توجه، به من توجه کنید!

 

ترجمه: سمیه مقصودعلی



 

نوزادان هم اعتمادبه‌نفس می‌خواهند

وقتی نوزادی متولد می‌شود خود را در دنیایی غریبه می‌بیند که در آن جز مادرش کسی را نمی‌شناسد. فانوسی که جهان تاریک را برای او روشن می‌کند، مادر است و او از دریچه چشمان مادر با دنیا آشنا می‌شود و اعتماد را می‌آموزد. وقتی به زحمت برای اولین‌بار چشم می‌گشاید، در جستجوی چشمان مادر است تا در نگاه او امنیت را بیابد. در ماه اول تولد نوزاد به شدت به مادرش وابسته است. حضور همیشگی و مستمر مادر و شنیدن صدای او به نوزاد آرامش می‌دهد. به کمک همین رابطه عمیق است که در نهایت سال‌ها بعد کودک توانایی مستقل شدن را می‌یابد و به فردی با اعتمادبه‌نفس بالا تبدیل می‌شود. اگر می‌خواهید فرزند شما هم پله‌ها را یکی‌یکی طی کند و در نهایت فردی صبور و با اعتمادبه‌نفس شود، در سال اول تولد این نکته‌ها را جدی بگیرید.

با آرامش نوزادتان را بغل کنید

نوزاد قبل از تولد در رحم مادر در فضایی گرم و ایمن زندگی می‌کند. حرکت‌های بدن مادر و صدای او برایش آرام‌بخش است. با تولد او وارد دنیایی کاملا متفاوت می‌شود. بهترین کار این است که نوزادتان را در فضایی شبیه فضای قبل از تولد نگه‌دارید. لباس گرم تنش کنید و تا جای ممکن در آغوش خود و حتی در تماس پوست به پوست نگهش دارید تا گرمای بدن شما را حس کند. به محض اینکه شیر خواست به او شیر دهید و برایش شعر بخوانید. یکی از لباس‌هایتان را درون تختخوابش بگذارید که بوی بدنتان را می‌دهد. این آرامش اولیه، حس امنیت را به او القا می‌کند و به آرام ماندن او کمک خواهد کرد.

اجازه ندهید گریه کند

در هفته‌های اول تولد، شما تنها آشنای نوزادتان هستید. او برای تغذیه، گرم شدن، لمس شدن و حتی حس‌کردن احساس امنیت به صدا، نگاه و حضورتان احتیاج دارد. پس معطلش نگذارید، حتی اگر به سرعت نمی‌توانید به سمت او بشتابید، صدایش کنید، با شنیدن صدایتان می‌تواند کمی بیشتر صبر کند.

با او حرف بزنید

شیرخوردن، تعویض پوشک، خوابیدن و...، در زندگی یک نوزاد فعالیت‌هایی هستند که روزانه تکرار می‌شوند. به کمک همین فعالیت‌ها او به تدریج دنیای اطراف خود را می‌شناسد و اعتماد می‌کند. بهتر است هنگام انجام کارهای روزانه با او صحبت و او را از تمام امور مطلع کنید. مثلا با جمله‌های کوتاه بگویید «مامان داره پوشکتو عوض می‌کنه»، «بابا داره آب می‌ریزه روی تنت تا حمومت کنه»، «می‌ذارمت تو تخت تا بخوابی». گرچه نوزاد متوجه منظورتان نمی‌شود، اما به مرور رابطه میان کلمات و اتفاق‌ها را می‌فهمد. این کار کودک را آماده می‌کند تا سریع‌تر مستقل شود.

دروغ نگویید

بپذیریم که انسان هستیم. گاهی خسته ایم یا ناراحتیم. نوزاد شما می‌تواند از نگاه‌هایتان، حالت صورتتان و حتی لحن صدایتان درک کند در چه وضعیتی هستید. در برقراری ارتباط با نوزاد تقلب نکنید. اگر ناراحتید و گریه می‌کنید به صورت او نخندید. چون همین دوگانگی او را مضطرب و ناآرام می‌کند. با فرزندتان روراست باشید. به او بگویید: «عزیزم! مامان امروز خسته است»، به این ترتیب کودک دچار حس دوگانگی نمی‌شود و مسایل را راحت‌تر می‌فهمد.

هنگام جدایی مساله را توضیح دهید

هیچ کودکی جدایی از مادر را دوست ندارد اما برخی مادران مجبورند برای چند ساعت در روز از فرزندشان جدا شوند. کودکی اعتمادبه‌نفس بالا دارد که ببیند مادر از او جدا می‌شود اما حس امنیت خود را از دست ندهد. برای ایجاد این حس، بهترین کار توضیح جدایی است. برای کودک در هر سنی که است بگویید چرا تنهایش می‌گذارید، کی برمی‌گردید و در این مدت چه کسی جایگزین شما خواهد بود. قبل از رفتن و پس از بازگشتن، چند دقیقه‌ای را به فرزندتان و فردی که از او مراقبت می‌کند، اختصاص دهید. این ارتباط باعث ایجاد حس اعتماد در کودک می‌شود. دو چیز مانع ایجاد حس اعتماد در کودک می‌شود؛ گریه مادر حین جدایی و غیب شدن ناگهانی او. بازی دالی‌موشه هم به شما کمک خواهد کرد و به او می‌آموزد هر رفتنی دائمی نیست.

به تمایلات او احترام بگذارید

وقتی کودک 6 ماهه‌ای به راحتی بغل دیگران می‌رود، یعنی با اعتمادبه‌نفس بالا و اجتماعی است اما گاهی همه چیز در مورد این کودک تغییر می‌کند. دوست دارد مدام در بغل شما باشد، ‌تنها نمی‌خوابد و با دیدن غریبه‌ها گریه می‌کند. اشکالی ندارد ،او را مجبور به انجام کاری نکنید وبه تمایلات او احترام بگذارید و مجبورش نکنید با غریبه‌ها ارتباط برقرار کند.

به او اعتماد کنید

کودکان براساس ریتم درونی خود، دنیا را کشف می‌کنند. اگر هر بار کودک از خواب برمی‌خیزد سراغش بروید تا دوباره بخوابانیدش یا هر بار که زمین خورد او را بلند کنید، یاد نمی‌گیرد تنها بخوابد یا بلند شود. نباید بیش از حد به او کمک کنید . اجازه دهید کودکتان بزرگ شود و خودش فرصت انجام کارهایش را داشته باشد.

خودتان با اعتماد به نفس باشید

کودک به راحتی از والدین خود الگو می‌گیرد پس بهترین کار این است که الگوی خوبی برای او باشید. به خودتان به عنوان یک مادر اعتماد داشته باشید. بهترین هدیه شما به فرزندتان در سال اول تولد، مادری با اعتمادبه‌نفس است.
منبع:هفته نامه سلامت



 

 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط