زائران نارنجستان

مازندرانی ها اینجا را خوب می شناسند و داستان هایش را خوب بلدند؛ همان داستان ها و روایاتی که دهان به دهان گشته و به آنها رسیده و بعضی هم روی کاغذ آمده. می گویند وقتی
يکشنبه، 28 آبان 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
زائران نارنجستان
زائران نارنجستان

نویسنده: فرشته سپهر



 

بقعه ملامحمد شهر آشوب در روستای بِنگرکُلای بابل در باغی از نارنج قرار دارد

مازندرانی ها اینجا را خوب می شناسند و داستان هایش را خوب بلدند؛ همان داستان ها و روایاتی که دهان به دهان گشته و به آنها رسیده و بعضی هم روی کاغذ آمده. می گویند وقتی «ملامحمد شهرآشوب» به منطقه بابل آمد، کسی او را نمی شناخت و عارفی بود که با کشاورزی روزگار می گذراند. می گویند روزی وقت کشاورزی با یاد او پلی از فروریختن ایستاده است، اما اینها افسانه هایی است که اگر وارد «بنگرکلا» شوید، از اهالی روستا درباره زیارتگاه روستایشان و مرد مدفون درآن خواهید شنید. واقعیت آن است که ملامحمد، مردی دانشمند و مؤمن بوده که حدود 9قرن پیش دراین منطقه کشاورزی می کرده و بعد از مرگ هم محبوبیت اش باعث شده که مدفنش، زیارتگاه اهالی منطقه بابل شود. این زیارتگاه که مقبره ای با معماری قجری دارد، 9 سال قبل در فهرست آثار ملی ثبت شد. مقبره ای که طبیعت سبز روستا، زیبایی بنایش را بیشترکرده است.
* نکته :

عالم شیعه

بنابر اسناد اداره اوقاف شهرستان بابل، «رشیدالدین محمد بن علی شهرآشوب مازندرانی» از مفاخر شیعه و علمای منطقه درنیمه دوم قرن ششم هجری است. شهرآشوب نام پدربزرگ رشیدالدین محمد از شاگردان شیخ طوسی بوده و پدرش هم از فقهای منطقه بود و او درمکتب مذهبی پدرش پرورش پیدا کرد.
* چطور برسیم؟

پیش به سوی نارنجستان

بقعه ملامحمد در روستای بنگرکلای شهرستان بابل قرار دارد
خودروی شخصی: وارد شهر بابل که شدید به میدان هلال احمر بروید و از آنجا به سمت ایستگاه چاله یا همان ایستگاه قدیم آمل بروید. از آنجا هم مستقیم به سمت پل «محمد حسن خان» رفته، بعد ازپل به یک دوراهی می رسید که باید وارد جاده سمت چپ یا جاده بابل - گلوگاه شوید 10 تا 12 کیلومتر نرسیده به روستای «گَتاب» اولین فرعی سمت راست، روستای «بِنگرکُلا» است. وارد روستا که شوید، تابلوهای سبزرنگ، شما را راهنمایی می کنند.
اتوبوس: با 4 ساعته به بابل می رسید. بین راه در ایستگاه «چاله» پیاده شوید و از آنجا با تاکسی های خطی شما را 20 دقیقه ای به روستای بنگرکلا می رسانند. از آنجا هم تا پای مقبره 10دقیقه پیاده روی دارید.
زائران نارنجستان
* چه می بینیم؟

همنشینی با طبیعت

مقبره زیبای ملامحمد با درختان سبز و مرکباتی مثل نارنج احاطه شده است.
داخل بنا: آرامگاه ملامحمد درگذشته بقعه ای کوچک داشت، اما در دوره قاجار همین بنای فعلی را جای بنای قبلی ساختند. امروز که وارد آرامگاه شوید از 3 اتاق قبلی فقط یک اتاق سالم مانده. صندوقی چوبین روی سنگ قبر قرار دارد و اطراف قبر هم ضریحی مشبک هست. آن چیزی که داخل بنا بیشتر از هر چیزی توجه تان را جلب می کند، منبر چوبی قدیمی ای است که مردم روستا در طول این سال ها از آن حفاظت کرده اند.
بیرون بنا: رواق یا ایوان دوربنا، این مقبره را دیدنی کرده است. ایوان با طاق هایی به شیوه رومی تزئین شده؛ طاق هایی که بخشی از زیبایی بیرونی بنا هستند. با توجه به اینکه بنا از 2نوع آجر مختلف ساخته شده، کارشناسان می گویند در 2 مرحله ساخته شده است. سقف بیرونی بنا مثل خانه های قدیم مازندران شیب دار و سفالی است و درها و پنجره های چوبی، زیبایی این بنای تاریخی را بیشتر کرده اند.
* ازدست ندهید

همسایه محمد حسن خان

برای رسیدن به بقعه، از پل «محمد حسن خان»، یکی از پل های تاریخی دوره قاجار می گذرید. بعد از پل در سمت چپ جاده یک گنبد متعلق به قرن 8، 9 هجری قرار دارد. احتمالاً سازنده، این بنا را به عنوان مدفنش ساخته بوده اما تقدیرش نبوده که آنجا دفن شود. اینجا، امروز جای آرامی است که اهالی در آن شمع روشن می کنند.
منبع: نشریه سرزمین من شماره 33

 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط