باورهای نادرست و واقعیت درباره کشیدن قلیان:
باور غلط اول:
از آنجا که تنباکوی قلیان از طریق آب فیلتر می شود، تمامی مواد مضر آن تصفیه می شود.واقعیت اول:
کشیدن تنباکو از طریق آب، مواد سرطان زای آن را تصفیه نمی کند، این دود می تواند به اندازه دود سیگار اثر مخرب بر روی ریه و قلب داشته باشد.باور غلط دوم:
استنشاق دود قلیان، ریه ها را نمی سوزاند به همین دلیل مضر نیست!واقعیت دوم:
دود قلیان وقتی استنشاق می شود ریه ها را نمی سوزاند زیرا از طریق آبی که در پایین آن قرار دارد خنک می شود. با اینکه دود خنک می شود اما هنوز هم حاوی موادسرطان زایی است که برای بدن مضر است.باور غلط سوم:
کشیدن قلیان سالم تر از کشیدن سیگار است!واقعیت سوم:
دود قلیان به اندازه ی همان دود سیگار مضر است. قلیان به طریقی متفاوت دود تولید می کند. دود سیگار از سوختن تنباکو ایجاد می شود در حالی که دود قلیان از طریق گرم شدن تنباکویی که در کاسه ی بالایی آن قرار دارد از طریق زغال تولید می شود. محصول نهایی آن یعنی دود، یکسان است که حاوی مواد سرطان زا است.باور غلط چهارم:
کشیدن قلیان به اندازه کشیدن سیگار اعتیادآور نیست زیرا نیکوتین در خود ندارد!واقعیت چهارم:
تنباکوی قلیان هم مثل تنباکوی معمولی حاوی نیکوتین است. در واقع در یک جلسه 60 دقیقه ای قلیان، فرد در معرض حجم دودی 100تا 200 مرتبه بیشتر از یک سیگار قرار می گیرد.باور غلط پنجم:
تنباکوی گیاهی قلیان سالم تر از تنباکوی معمولی است!واقعیت پنجم:
این هم مثل کشیدن سیگار گیاهی یا «طبیعی» فرد را در معرض مواد سرطان زا قرار می دهد.استفاده از قلیان در کنار سرطان ریه، با افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان و مثانه نیز همراه است. کشیدن قلیان خطر ابتدا به سل ریوی را افزایش می دهد. مخصوصاً کودکان در مقابل تأثیرات مضر قلیان آسیب پذیر هستند واگر در محلی باشند که در آن قلیان کشیده می شود، احتمال ایجاد عفونت های ریوی، آسم و سندروم مرگ ناگهانی کودک در آن ها افزایش می یابد. متأسفانه به بیشتر تنباکوهایی که سال های اخیر به بازار آمده، اسانس هایی اضافه می شود که این اسانس ها، علاوه بر تحریک دستگاه تنفس، موجب حساسیت و آلرژی می گردد.
بنابراین علاوه بر بیماری های ذکر شده رینیت آلرژیک و سرفه های مزمن همراه خلط را برای فرد به همراه دارد.
این تصور، تصوری کاملاً غلط است که اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریه ها نمی رساند؛ چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را می گذارد. حتی در هوایی که دود قلیان آزاد می شود، افرادی که قلیان نمی کشند و در معرض دود قرار گرفته اند در طولانی مدت، دچار عوارض آن خواهند شد. افرادی که قلیان می کشند باید از این واقعیت مطلع باشند که دود قلیان چون از آب رد می شود و مرطوب است، مدت زمان بیشتری در ریه ها می ماند. برخی میکروب ها عمدتاً باکتری هایی که موجب سل می شوند در دود قلیان وجود دارند.
میزان دی اکسید کربن که از طریق قلیان استنشاق می شود در مقایسه با سیگار بسیار بالاست و این مسأله باعث می شود که کشیدن یک قلیان برابر با 7 تا 10 سیگار باشد. دود قلیان برای جنین نیز بسیار مضر است و به دلیل این که پیش از استعمال با بخار آب مخلوط می شود بسیار خطرناک تر از دود سیگار است. از آنجا که لوله قلیان حاوی میکروارگانیسم های عفونی زیادی است و زنان باردار سیستم ایمنی ضعیفی دارند احتمال گرفتن بیماری بیشتری خواهد بود.
قلیان هم مثل سیگار می تواند احتمال وضع حمل پیش از موعد وحتی مرده به دنیا آمدن نوزاد و سایر مشکلات را افزایش دهد. همچنین می تواند بر رشد جنین تأثیر منفی داشته باشد. دود قلیان غلظت اکسیژن را در بدن مادر کاهش داده و نهایتاً موجب تنگی نفس جنین شده و او را به سمت مرگ می کشاند. مصرف سیگار قلیان موجب پوکی استخوان می شود. مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون های جنسی می شود که به تسریع پوکی استخوان می انجامد.
ادامه دارد...
منبع مقاله: فصلنامه طبیب سبز، شماره 3.
/م