اسطوخودوس:
نام علمی:Lavandula officinalisY طبیعت: گرم و خشکخواص: محلل و بازکننده گرفتگی ها، مقوی بدن و قوای تفکر، مفرّح، نافع برای بیماری های سینه، سرفه، ورم های ترله ای و زکام.
مضرات: برای اشخاص صفراوی مزاج مضر و عطش آور است و ایجاد آشفتگی می نماید از این نظر باید با سنکنجبین خورده شود. برای ریه مضر است و از این نظر باید با کتیرا و صمغ عربی خورده شود.
بارهنگ (بارهنگ نیزه ای)؛
نام علمی: Plantago Lanceolata(major)؛ طبیعت: سرد و خشکخواص: ضد باکتری است و روی زخم ها و جراحت ها و نقاط ملتهب می گذارند. دانه های آن تونیک و محرک و تجویز برای اسهال خونی. برگ های آن تب بر است. تخم آن با تولید لعاب، نرم کننده سینه است.
نعناع؛
نام علمی: Mentha spp ؛ طبیعت: گرم و خشکخواص: به طور کلی گیاهی گرم کننده، مقوی دل، رقیق کننده خون غلیظ، ضد سرفه، معرق و قاعده آور است. ضد نفخ و درد شکم و اسهال می باشد.
خاکشیر؛
نام علمی: Sisymbrium sophia؛ طبیعت: گرم و تر (مرکب القوی)خواص: ملین، تب بر، تسکین التهاب پوست از جمله کهیر، تخم آن برای نرم کنندگی سینه و به عنوان تونیک
مضرات: در برخی مزاجها خوردن خاکشیر ایجاد سردرد می کند، در این موارد باید با کتیرا خورده شود.
شنبلیله؛
نام علمی: Trigonella foenum-graceum؛ طبیعت: گرم و خشکخواص: ملین و اعتدال دهنده اخلاط، مدر، افزاینده حیض، مفید در قطره قطره ادرار کردن، ورم طحال و کبد، تقویت کننده مو، صاف کننده صدا و قرحه های سینه و جلوگیری کننده از لاغر شدن مبتلایان به بیماری قند.
مضرات: اسراف در خوردن آن آشفتگی و دل به هم خوردگی ایجاد می کند و سردرد می آورد و مضر بیضه ها می باشد و از این نظر باید با سکنجبین ترش و انیسون خورده شود. اشخاص گرم مزاج حتماً باید با آب کافی بخورند.
مرزه؛
نام علمی: Satureia hortensis؛ طبیعت: گرم و خشکخواص: ضد نفخ و اشتهاآور، تقویت نیروی جنسی، رفع ترشی غذای فاسد شده در معده و جلوگیری از استفراغ، خارج کردن کرمهای معده، معالجه کننده اسهال، رفع انواع دردهای پیچش شکم
مضرات: مرزه در برخی موارد عوارضی در ریه ایجاد می کند. در صورت بروز عوارض جانبی برای رفع آن کمی سرکه خورده شود.
/م