نويسنده: محمود قنّادان
Thomas Crombie Schelling ( متولّد 1921)
شلينگ در سال 2005 به همراه رابرت اومان (1) به خاطر " مطالعات در زمينه آنچه به نظريه ي بازي معروف است و يا به طور دقيق تر کمک به درک بهتر تعارض و همکاري از طريق تحليل نظريه ي بازي ها "، جايزه نوبل اقتصاد را دريافت کرد.وي در اوکلند کاليفرنيا متولّد شد. در سال 1944 از دانشگاه برکلي کاليفرنيا ليسانس و در سال 1951 از دانشگاه هاروارد دکتري دريافت کرد. شلينگ ابتدا به مدرسه مريلند رفت در زمينه امور اجتماعي فعّاليت داشت سپس مدّت 20 سال در دانشکده دولتي جان کندي دانشگاه هاروارد به تدريس اقتصاد سياسي پرداخت.
سياست خارجي، امنيّت ملي، استراتژي هسته اي و کنترل جنگ افزارها از موضوعات مورد تدريس وي در دانشگاه مريلند و يک کالج محلي در همان منطقه بوده است.
قدرت توماس شلينگ عمدتاً در توانايي وي در معرفي آراء و مفاهيم اصلي با حداقل تکنيک هاي رياضي است، حال آنکه کمک هاي اصلي رابرت اومان به اقتصاد، کاربرد ابزار تحليل هاي رياضي در توسعه مفاهيم و فرضيه ها، مجهز ساختن آنها به فرمول بندي هاي مختصر و نتيجه گيري هاي دقيق را شامل مي شود. در اين رابطه زماني اومان تحقيقاتش را از جهت بيان يک واقعيت از طريق يک وسيله بيان پايا و دشوار، به يک خلاقيت هنري تشبيه کرد.
شلينگ در مباحث " گرم شدن يکپارچه " (2) شرکت داشته است. بر اساس تجربيّات وي در رابطه با طرح کمک هاي مارشال (3) پس از جنگ جهاني دوّم معتقد است که بحث گرم شدن يکپارچه يک مسئله ي قراردادي است: اگر جهان قادر است انتشار سهام دولتي و اوراق قرضه را کاهش دهد، کشورهاي فقير بيشترين نفع را خواهند برد و کشورهاي ثروتمند بيشترين هزينه ها را تحمل خواهند کرد.
آلفرد مارشال، (4) اقتصاددان برجسته انگليسي به ديگر اقتصاددانان توصيه نمود تا نظريه هاي رياضي خود را به زبان انگليسي ترجمه و آنها را با ذکر مثال هايي شرح دهند که در زندگي واقعي کاربرد دارند. اما به زعم تيم هارفورد (5)، شلينگ با اين توصيه زندگي کرد. شلينگ با ذکر مثالي درباره اختلاف بين موانع ثابت و غيرثابت و با کشيدن تصوير دو مرد بر روي يک موي ببر، چهره غرب ناآرام را به تصوير کشيد.
شلينگ با توجه به تفاوت ماهيت جنگ هاي هسته اي با جنگ هاي متعارف پيشين و با توجه به اهميّت تعهدات پيشين مبني بر ممنوعيت خطوط شني، بر اقدام به تأسيس انجمني براي جلوگيري از استفاده از سلاح هاي هسته اي در مواقعي مانند جنگ ويتنام تأکيد ورزيد. بعضاً فعّاليت شلينگ را محدود به موضوعات سياست در اوضاع نابسامان مي دانند. (6) شلينگ در سال 1971 مقاله مستندي با موضوع پويايي نژادي و با تمثيل مدل هاي پويا از تبعيض نژادي ارائه و انتشار داد. در آن مقاله وي توضيح داد که چگونه يک همسايه با ساکنان تماماً سفيدپوست مي تواند سريعاً به يک همسايه با ساکنان سياه پوست که در اين همسايگي زندگي مي کنند تبديل شود، حتي اگر با هيچ يک از ساکنان سفيدپوست که در اين همسايگي زندگي مي کنند، کاملاً مخالفت نشده باشد. شلينگ هم چنين استفاده از نظريه بازي را براي کمک به درک موقعيت هاي مناقشه پيشنهاد مي کند.
شلينگ اظهار مي دارد: " تبعيض نژادي که بيشتر در شهرهاي بزرگ ديده مي شود، در واقع مي تواند بدون تعصب نژادي انسان ها نسبت به يکديگر به وجود آيد. همان گونه که خانواده ها بر اساس سهم خود مي توانند خود را از محاصره شدن بين گروه هاي مختلف نژادي و قومي رها سازند، وابستگي هاي دست و پاگير گريبان مردم شهرهاي شلوغ را در محله هايي که با نژادهاي مختلف زندگي مي کنند، مي گيرد ".
در جريان کنش ها و واکنش هاي بشري، يک فرد به ندرت مي تواند آنچه را که اتفاق خواهد افتاد، مشخص نمايد. هر فردي مي تواند تا حدي بر نتيجه امر تأثير داشته باشد. براي مثال اگر فردي بتواند در يک ارتباط دو طرفه گروهي بين دو فرايند ثانوي دست به انتخاب بزند و گروه ديگري سه گزينه داشته باشد، مجموع نتايج ممکن 6= 3×2 خواهد بود. دو گروه معمولاً ارزيابي هاي متفاوتي از اين نتايج داشته بر اساس آن گزينه اي که فکر مي کنند گروه ديگر انتخاب مي کند، عمل مي کنند. بسياري از هم کنش ها ( تعامل ها )، مراحلي چند را در طول زمان شامل مي شوند و همبستگي آنها با اطلاعات نامتقارن، غيرمعمول نيست بدين معني که برخي از گروه ها چيزي را مي دانند که ديگران آن را نمي دانند. تحليل تمامي گونه هاي هم کنش ( تعامل ) سومند، ضرورت نظريه بازي مي باشد. خود واژه بازي، بازي هاي زندگي روزمره را در ذهن تداعي مي کند اما همانگونه که صاحب نظران نشان داده اند مهم ترين کاربردهاي نظريه بازي را مي توان در مسائلي حياتي نظير سياست هاي امنيّت و خلع سلاح، شکل گيري نرخ بازار و نيز نشست هاي سياسي و اقتصادي يافت
در اواسط دهه 1950، شلينگ استفاده از روش هاي نظريه بازي را براي يکي از حياتي ترين مسائل آن زمان يعني مبارزه نظامي و امنيّت جهاني آغاز نمود. همانطور که شلينگ خود اشاره مي کند پيشرفت قابل توجه را مي توان به سادگي با ترسيم جدولي که گزينه هاي قابل دسترسي براي رقيب و کشور خود شخص توصيف مي کند، به دست آورد و به دنبال آن نتايج حالت هاي مختلف را به صورت نظام مند مورد توجه قرار داد. چنين پيشرفتي مي تواند يادآور اين موضوع نيز باشد که گروه ديگر در يک کشمکش با مشکل تصميم گيري مشابهي روبه روست.
شلينگ مشکلي را توصيف کرد که دو نفر غريبه طي ملاقات در يک مکان مشترک با آن مواجه خواهند بود. طبق اظهارات شلينگ مهم ترين عامل، اين واقعيت است که آن دو نفر فرهنگ مشترکي دارند که مي تواند مولّد " نکات اصلي " ( که بعداً به نکات شلينگ نام گرفتند ) باشد. که آنها را قادر مي سازد تا برخي از نکات جلسه را از هم تشخيص دهند. هدف از اين هماهنگي ايجاد يک گزينه يا مکان مشترک براي کليه بازيکنان است. مفهوم نکات اصلي که اوّلين بار توسط شلينگ مطرح شد به راه حل هاي بارز يک هم کنش ( تعامل ) اشاره مي کند که نمايندگان به سمت آنها جذب مي شوند.
بعد از شلينگ، آلپرن (7) ( 1976 ) دو مدل از اين مشکل را ارائه داد که در آنها مفهوم " نکات اصلي " و " فرهنگ " را با " اصول هماهنگي " جايگزين نمود. مدل اوّل که براي زمينه هاي مجزا پيشنهاد شده است، " مشکل تحقيقي محل گردهمايي " ناميده مي شود. نويسنده، نکات اصلي منحرف شده از لحاظ فرهنگي را از طريق فرضيه هاي تقارن مربوط به مکان ها حذف نمود. مدل دوم " بازي هماهنگي " ناميده شده و اطلاعات مربوط به گزينه هاي بازيکن پس از هر دوره آشکار مي گردد. (8)
مقاله کوتاه وي در سال 2002 در موضوع سياست خارجه مبتني بر عمليّات سريع جهت تغييرات جوي بود، اما شلينگ مانند هميشه با چشمان حاذق به مشکلات مي نگريست و بر اين حقيقت تأکيد مي ورزد که مبحث تغيير جوّ اساساً مناظره اي درباره تقسيم هزينه و سود مي باشد. به نظر شلينگ تغييرات جوّي، تهديد جدي براي توسعه يک ملت تلقي مي شود اما اين تهديد در مورد ايالات متحده آمريکا جدي تر است.
شلينگ به عنوان رييس آکادمي ملي علوم، مؤسسه دارو (9)، آکادمي علوم و هنر آمريکا و در نهايت در سال 1991 به عنوان رييس انجمن اقتصاددانان آمريکا فعّاليت هايي داشته است. وي جايزه مهم فرانک سيدمن اقتصاد سياسي و نيز جايزه آکادمي ملي علوم در تحقيقات رفتاري مربوط به جلوگيري از جنگ هسته اي را دريافت داشته است. شلينگ در مؤسسه اقتصاد اروپا نيز حضور و در کاخ سفيد و اداره انحصاري رييس جمهوري در دانشگاه ييل، شرکت حقوقي رَند (10) و اداره اقتصادي و مراکز امور بين المللي دانشگاه هاروارد نيز فعاليت داشته است.
شلينگ در زمينه استراتژي نظامي و کنترل، انرژي و سياست جوّي، تغيير جوّ، تروريسم، امداد خارجي و تجارت بين المللي، نظريه ستيز و دادو ستد، تفکيک و تلفيق نژادي، طرح نظامي، طرح سلامت، طرح دارو، دخانيات و مسائل اخلاقي در سياست عمومي، آثاري را به چاپ رسانده است.
وي در مشهورترين کتاب خود با عنوان، " استراتژي تعارض " چاپ دانشگاه هاروارد در سال 1960 به بررسي رقابت تسليحات هسته اي، بررسي قراردادها و رفتار استراتژيک اشاره کرده و هم چنين به معرفي مفهوم " نکات شلينگ " پرداخته است.
براي استفاده بيشتر از افکار و انديشه هاي شلينگ مي توان به برخي از کتاب ها و مقالات نامبرده به شرح زير مراجعه نمود:
A.Books:
1. The Strategy of Conflict, 1960.2. 'Experimental Games and Bargaining Theory", 1960, Workd Politics.
b. Articles:
1.Arms and Influence, 1976.2. Micromotives and Macrobehavior, 1978.
3. Thinking Through the Energy roblem, 1979.
4. Incentives for Environmental Protection, 1983.
5. Choice and Consequence, 1985.
6. Strategy and Arms Control, 1+ 86.
7. Bargaining Communication and Limited War, 1993.
پينوشتها:
1. Robert Aumann ( متولّد 1930 )
2. Global warming
3. جورج مارشال George Marshall ( 1959-1880 ) وزير امور خارجه در طول سال هاي 1949-1947. وي در سال 1953 جايزه ي نوبل صلح را نيز دريافت کرد.
4. Alfred Marshall ( 1842-1924 )
5. تيم هارفورد Tim Harford ( متولّد 1973 ) اقتصاددان انگليسي.
6. Ibid
7. استيو آلپرن Steve Alpern استاد رياضي در مدرسه اقتصاد لندن.
8. Ibid
قنادان، محمود؛ (1391)، جوايز نوبل اقتصاد، تهران: مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول