شنبه، 25 بهمن 1393

پرسش :

آيا امامزادگان: سيد اسحاق، عبدالله در ساوه، برادران امام رضا (ع) هستند؟

پاسخ :
اسحاق يکي ديگر از فرزندان امام موسي کاظم ـ عليه السلام ـ است او از مادري کنيز (امّ ولد) به دنيا آمد.[1] اسحاق بن موسي ـ عليه السلام ـ ملقب به امير».[2] و امين بود.[3] و شيخ طوسي (ره)، وي را از اصحاب امام رضا ـ عليه السلام ـ ذکر کرده ولي از حالات و خصوصيات او مطلبي نياورده است.[4] او از برادر خود امام رضا ـ عليه السلام ـ ،[5] و از عمويش به نقل از جدّش امام جعفر صادق ـ عليه السلام ـ روايت هايي نقل کرده است.[6] و در سال 240 هجري در مدينه وفات يافته و در مدينه به خاک سپرده شد.[7] برخي از منابع به وجود قبر اسحاق از نوادگان امام موسي کاظم ـ عليه السلام ـ در ساوه اشاره دارند.[8]
نمازي شاهرودي در (مستدرک علم رجال الحديث) اضافه مي کند که وي از اصحاب پدرش امام موسي کاظم ـ عليه السلام ـ و برادرش امام رضا ـ عليه السلام ـ بوده است.[9] ولي بين علماء انساب درباره محل دفن او اختلاف دارند است ولي هيچ مدرکي معتبري دال بر مهاجرت عبدالله به ايران در دست نيست ولي عده اي از علماء محل دفن آن را يکي از روستاهاي ساوه مي دانند.[10]
احتمال دارد همراه کارواني که حضرت معصومه ـ سلام الله عليها ـ به طرف ايران آمد به ايران آمده باشد.
در مورد سيد عبدالله از تاريخ وفات او هيچ اطلاعي در دست نيست و درباره محل دفن او نيز بين مورخان و علماي انساب اختلاف است؛ امّا نسبت او به عوکلان نشان مي دهد که تا اواخر عمر خود در آنجا بوده است؛ امّا ابن طباطبا وي را ساکن کوفه مي داند ظاهرا اين موضوع پس از بازداشت امام جواد ـ عليه السلام ـ به عراق مي باشد که وي نيز به آنجا مهاجرت کرد و در آنجا وفات يافته و مزاري در کوفه به او منسوب است.[11]
امّا به قول حموي[12] در ساوه عبدالله بن امام موسي کاظم ـ عليه السلام ـ دفن شده است؛ سيد حسين بن مساعد حسيني در حاشيه اش بر عمدة الطالب گويد «قبر عبدالله در روستايي از روستاهاي ساوه مشهور است و من در ماه رمضان سال 918 آن را زيارت کردم.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. چلچراغ شيراز، جليل عرفان منش.
2. آرامگاه هاي خاندان پاک پيامبر و بزرگان صحابه و تابعين، سيد عبدالرزاق کمونه حسيني، ترجمه عبدالعلي صاحبي.
3. تاريخ آرامگاه هاي خاندان پيامبر و صحابه خاص آنان، محمدحسين حسيني جلالي.

پی نوشتها:
[1]. نجم الدين ابي الحسن العلوي العمري، المجدي في انساب الطالبين، ص118، محمد کاظم ايماني النفحة العنبريه، ص92، ابن عنبه عمدة الطاب، ص262.
[2]. ابن عنبه عمدة الطالب، ص261، محمد کاظم ايماني النفحة العنبريه، ص91، باقر شريف قريشي تحليلي از زندگاني، امام کاظم (ع)، ج2، ص457.
[3]. نجم الدين ابي الحسن العلوي العمري المجدي في انساب، ص88.
[4]. شيخ طوسي، رجال طوسي، ص369، سيد محسن امين اعيان الشيعه، ج3، ص280، علامه سيد ابوالقاسم خويي معجم رجال الحديث، ج3، ص70؛ علامه حلي خلاصة الاقوال، ص379، محمد تقي شوشتري قاموس الرجال، ج6، ص629؛ علي نمازي مستدرکات علم رجال الحديث، ج5، ص118.
[5]. محمد مهدي نجفي الجامع الرواة و اصحاب الامام الرضا (ع)، ج1، ص117، عزيز الله عطاردي روايان امام رضا (ع)، ص85.
[6]. باقر شريف قريشي، تحليلي از زندگاني امام موسي کاظم (ع)، ج2، ص457.
[7]. سيد محسن امين، اعيان الشيعه، ج3، ص28، علامه مجلسي، محمد باقر، بحارالأنوار، ج48، ص285، 288، 289، 303، ج49، ص146.
[8]. علامه مجلسي، بحارالأنوار، ج48، ص285 ـ 288، ابن طقطقي الأصلي، ص195، ابن عنبه عمدة الطالب، ص252.
[9]. معجم البلدان، ج5، ص21.
[10]. المجدي في انساب الطالبين، ص88.
[11]. علامه محمد حرزالدين، مراقد المعارف، ج2، ص46 و 47 نقل شده در کتاب چلچراغ شيراز.
[12]. معجم البلدان، ج5، ص21، نقل شده در کتاب آرامگاه هاي خاندان پاک پيامبر و بزرگان صحابه و تابعين.
منبع: اندیشه قم