جمعه، 30 بهمن 1394

پرسش :

چرا مجلس خبرگان، رهبر را برای مدت معلوم انتخاب نمی‌کنند؟

پاسخ :
با پذیرش ادله عقلی و نقلی انتصاب، ولی منصوب از جانب ائمه اطهار علیهم‌السلام پس از شناسایی و معرفی از سوی مجلس خبرگان، تا زمانی که شرایط لازم را دارا ‌باشد، عهده‌دار این سمت است. هرگاه یکی از این شرایط را به هر دلیلی از دست داد، خود به خود از این مقام عزل می‌شود و خبرگان وظیفه کشف و اعلام را دارند.
به همین دلیل، اگرچه ولی فقیه مانند ریاست جمهوری و اعضای مجلس خبرگان، مشروط به شرایط و محدود به اوصافی است که با گذر زمان از گزند حوادث مصون نیست. ازاین‌رو، مجلس خبرگان موظف است به طور دقیق درباره شرایط و اوصاف علمی و عملی رهبر مراقبت کند. در اصل 111 آمده است:
«هرگاه رهبر از انجام وظایف قانونی خود ناتوان شود یا فاقد یکی از شرایط مذکور در اصل 5 و 109 گردد یا معلوم شود از آغاز بعضی از شرایط را نداشته، از مقام خود برکنار خواهد شد...».

منبع: خبرگان و پرسش‌های مبنایی، علی نهاوندی‏‫، قم، نشر مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما، اداره کل پژوهش‌های اسلامی رسانه، 1394.