پنجشنبه، 27 مهر 1396

پرسش :

شخصى از دنیا رفته و داراى ورثه‏اى بدین ترتیب بوده است: چهار دختر کبیره، سه دختر و دو پسر صغیر و دو همسر (یکى از همسران او هنگام حیات شوهر از دنیا رفته و چهار دختر کبیره از اوست، دو همسر دیگر او که جزء ورثه‌‏اند یکى عقیم است و دیگرى مادر دو پسر و سه دختر متوفّى است). پس از فوت پدر با وجود روحانى و معتمدین محلّ، برابر شرع اسلام، ورثه به رسیدگى اموال پدر مى‏‌پردازند، در این میان آشکار مى‌‌‏گردد که پدر مقدارى بدهکار است و در مقابل پول نقدى ندارد، از این رو مادر صغار -که به عنوان قیم صغار تعیین شدند- به اتّفاق بقیه ورثه زمینى را مى‌‏فروشند و با حضور گواهان و ورثه دین میت را اداء مى‌‌‏کنند، و بقیه اموال را کما فرض اللّه میان ورثه تقسیم مى‌‌‏‌‌‌نمایند. حالا صغار -پس از کبیر شدن- به فروش زمین اعتراض مى‌‌‏کنند. آیا آنان چنین حقّى دارند و مى‌‌‌‌‌‌‏‌توانند معامله را باطل نمایند؟

پاسخ :
اگر زمینى که براى اداء دین فروخته شده به نظر قیم شرعى صغار بوده با رضایت سایر ورثه، کسى حقّ اعتراض ندارد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص394