دوشنبه، 29 آبان 1396

پرسش :

شخصی قبل از انقلاب، سرقفلی مغازه‌ای را خریداری و اجاره نامه با امضای مالک اصلی تنظیم می‌نماید. پس از انقلاب این املاک تحت سرپرستی بنیاد مستضعفان قرار می‌گیرد که اجاره بها دریافت می‌نماید. 1) شخصی که سرقفلی را خریده هنوز هم مالک سرقفلی می‌باشد یا خیر؟ 2) اگر اکنون این شخص مالکیت سرقفلی خود را بخواهد بفروشد، آیا برای خریدار شرعاً اشکالی ندارد؟ 3) در حالی که مالک اصلی در خارج کشور و مجهول المکان می‌باشد، آیا اجاره بها را بایستی به بنیاد پرداخت نماید؟ 4) کسب درآمد در چنین اماکنی مشروع است یا خیر؟

پاسخ :
ج 1. در صورتی که قیود و شروطی نداشته که الآن موجود نیست، هنوز هم مالک است.
ج 2. خرید و فروش طبق قرارداد است و چنانکه اگر مالک حضور داشت، چگونه می‌فروخت و می‌خرید، اکنون نیز به همان حال است.
ج 3. باید به مالک بپردازد، هر چند با واسطه و در غیر این صورت به نایب او که حاکم شرع می‌باشد بپردازد.
ج 4. از جواب‌های بالا معلوم شد.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.