يکشنبه، 12 فروردين 1397

چرا کودکم هنوز حرف نمی‌زند؟ چه مشکلی می‌تواند پیش آمده باشد؟

پرسش :

چرا کودکم هنوز حرف نمی‌زند؟ چه مشکلی می‌تواند پیش آمده باشد؟

پاسخ :
تأخیر در حرف زدن کودکان، گاهی به خاطر توقعات و انتظارات پدر و مادر به وجود می‌آید. کودک باید همه چیز را خوب ببیند، نه این‌که بشنود، و اگر کودک نوپا سطح درک و فهم خوبی از خود نشان بدهد و قدرت شنوایی طبیعی داشته باشد، به تدریج می‌تواند صحبت کند. بدین‌ترتیب کودک 18 ماهه‌ای که کلمات مشخصی را ادا نمی‌کند، به معاینه و سنجش گفتاردرمانی نیاز خواهد داشت.
نخستین چیزی که باید مورد معاینه قرار بگیرد، حس شنوایی کودک شماست. او باید بشنود تا بتواند حرف بزند. سنگینی گوش، علت مهمی برای تأخیر در حرف‌زدن است. پزشک می‌تواند ترتیب انجام آزمایش تست شنوایی را برای کودکتان بدهد.

علت‌های دیگرِ تأخیر افتادن در حرف‌زدن کودک عبارتند از:

• عدم تحریک و ترغیب گفتاری از طرف بزرگ‌ترها؛
که در خانواده‌های پرجمیعت و آن‌هایی که دوقلو دارند، بیشتر اتفاق می‌افتد.

• فقر عاطفی؛
کودک به محبت و امنیت نیاز دارد تا خوب رشد کند.

• عقب‌ماندگی ذهنی؛
معمولاً به تأخیر در رشد دیگر قسمت‌های بدن و دیگر حواس پنج‌گانه نیز مربوط می‌شود.

• تأخیر فقط در حرف‌زدن؛
به دیر زبان بازکردن کودک معروف است. علت آن مشخص نیست، اما غالباً می‌توان آن را درمان کرد و گاهی هم خودبه‌خود برطرف می‌شود.

• اوتیسم (درخودماندگی)؛
به عدم مهارت‌های اجتماعی یا دیگر علائم آشفتگی عاطفی مربوط می‌شود.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

پرسش و پاسخ مرتبط:

چه چیزی موجب پدیدآمدن تفاوت‌های مربوط به رشد کودک می‌شود؟

از لحاظ ذاتی دخترها با پسرها چه تفاوتی دارند؟

چه موقع کودکم می‌تواند بخواند؟

آیا تلویزیون به رشد قدرت تکلم کمک می‌کند یا به تأخیر می‌اندازد؟

کودکم لکنت زبان دارد. چه می‌توانم بکنم تا او بتواند بهتر حرف بزند؟

چگونه می‌توانم جلوی کودکم را بگیرم تا از کلمات رکیک استفاده نکند؟

در مورد یادگیری زبان توسط کودک، چه نکاتی را باید بدانیم؟

ما یک خانواده‌ی دوزبانه هستیم، آیا صحبت‌کردن کودکم به تأخیر می‌افتد؟

چه موقع کودکم می‌تواند کلمات را درست ادا کند؟

چگونه کودکم را تشویق کنم که حرف بزند؟