دوشنبه، 15 بهمن 1397

شعر قیس بن سعد انصارى درباره غدیر

پرسش :

قیس بن سعد انصاری درباره حدیث غدیر چه سروده ای دارد؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
قیس بن سعد در صفین درباره غدیر اینگونه سروده: «و علیّ إمامنا و إمام***لسوانا أتى به التنزیل/ یوم قال النبیّ من کنت مولا***ه فهذا مولاه خطب جلیل...»؛ (على امام و پیشواى ما و پیشواى دیگران است و قرآن این مطلب را بیان کرده، روزى که پیامبر(ص) فرمود: هر کس من مولاى او هستم پس این على(ع) مولاى اوست...) .

پاسخ تفصیلی:
قیس بن سعد انصاری درباره حدیث غدیر در صفّین اینگونه سروده:
و علیٌّ إمامنا و إمامٌ *** لسوانا أتى به التنزیلُ
یومَ قال النبیُّ من کنتُ مولا *** هُ فهذا مولاهُ خطبٌ جلیلُ
إنَّ ما قاله النبیُّ على الاُمّةِ *** حتمٌ ما فیه قالٌ وقیلُ
(على امام و پیشواى ما و پیشواى دیگران است و قرآن این مطلب را بیان کرده است. روزى که پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) فرمود: «هر کس من مولاى او هستم پس این(على(علیه السلام)) مولاى اوست»، و این، جایگاهى بلند مرتبه بود. تکلیفى را که پیامبر بر (دوش) امّت نهاد امرى حتمى و مسلّم است و گفت و گویى در آن نیست).

توضیحى پیرامون شعر:
این ابیات را صحابى بزرگوار و رئیس قبیله خزرج قیس بن سعد بن عباده در صفّین در پیشگاه امیرالمومنین(علیه السلام) سروده است. استاد امّت، شیخ مفید متوفّاى (413) این ابیات را در کتاب «الفصول المختارة»(1) روایت نموده و بعد از ذکر آن مى گوید:
این اشعار علاوه بر اینکه اعتراف بر پیشوایى و امامت امیرالمؤمنین(علیه السلام) است، دلیلى بر سابقه و گذشتۀ شیعه بوده و ادّعاى معتزله را که از روى لجاجت، وجود شیعه در آن زمان را انکار مى کنند، باطل مى سازد.
این روایت را ابومظفّر سبط ابن جوزى حنفى متوفّاى (654) نیز در کتاب «تذکره»(2) ذکر کرده و مى گوید:
این اشعار را قیس در محضر على در صفّین سروده است.

پی نوشت:
(1). الفصول المختارة، ج 2، ص 87 (ص 236).
(2). تذکرة الخواصّ، ص 20 (ص 33).

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، علامه شیخ عبدالحسین امینی، ترجمه محمد حسین شفیعی شاهرودی، موسسه میراث نبوت، چاپ سوم، ص 161.

مطالب مرتبط:
وامق نصرانى پیرامون غدیر چه سروده ای دارد؟
عبدى کوفى پیرامون غدیر خم چه اشعاری سروده؟
آیا روز غدیر روز جنگ مشهور و معروفى بوده است؟
سید حمیرى چه اشعاری پیرامون غدیر خم سروده است؟