جمعه، 19 بهمن 1397

حکم طواف به نیابت حضرت فاطمه و اهل بیت (ع)

پرسش :

آیا طواف به نیابت حضرت فاطمه و اهل بیت (علیهم السلام) جایز است؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
حضرت جواد(ع) در پاسخ به موسى بن قاسم عرض کرد: طواف به نیابت از پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) جایز است و طواف به نیابت از حضرت زهرا(س) را زیاد انجام بده.

پاسخ تفصیلی:
موسى بن قاسم گوید: به حضرت جواد (علیه السلام) عرض کردم: تصمیم گرفته بودم که به نیابت شما و پدر بزرگوارت طواف کنم؛ ولی به من گفته شد که به نیابت جانشینان پیامبر(صلی الله علیه وآله) نمى شود طواف کرد، حضرت فرمود: «هر قدر که مى توانى طواف کن زیرا این کار جایز است».

سه سال بعد به آن حضرت عرض کردم من درباره طواف به نیابت از طرف شما و پدرت اجازه گرفتم و اذن فرمودید، و من از طرف شما تا جائیکه خداوند خواست طواف کردم و بعد چیزى در دلم خطور کرد و به آن عمل نمودم.

حضرت فرمود:«آن چیز چه بود؟» عرض کردم: یک روز به نیابت از حضرت رسول خدا (صلى الله علیه و آله ) طواف کردم.

حضرت سه مرتبه فرمود: «درود خداوند بر رسول خدا باد». و بعد روز دوم از طرف امیرالمومنین طواف کردم و روز سوم به نیابت از حضرت حسن و چهارمین روز از حضرت حسین و پنجم از طرف على بن الحسن و ششم از طرف ابوجعفر محمد بن على، و روز هفتم از سوى جعفر بن محمد، روز هشتم از طرف حضرت موسى، روز نهم از سوى پدرت حضرت على بن موسى و روز دهم از طرف شما اى آقاى من، و اینهایند کسانى که دین خداوند را با ولایت آنان پذیرفته ام. حضرت فرمود: «به خدا سوگند در این صورت است که متدین به آن دین خداوندى هستى که جز آن از بندگان پذیرفته نمى شود».

عرض کردم: گاهى از طرف مادرت حضرت فاطمه نیز طواف کردم.

حضرت فرمود: «آن را زیاد کن زیرا که برترین چیزى است که بدان عمل مى کنى انشاء الله». (1).

پی نوشت:
(1). بحارالانوار، ج 50، ص 101.

منبع: فاطمه زهرا (سلام اله علیها) شادمانی دل پیامبر(صلی الله علیه و آله)، احمد رحمانی همدانی، ترجمه: سیّد حسن افتخار زاده، دفتر تحقیقات و انتشارات بدر، قم، 1376هـ ش، چاپ سوّم، ص 40.
​​​​​​​

مطالب مرتبط:

لوح معروف حضرت فاطمه (س) که از جابر بن عبد الله انصاری نقل شده است، چیست؟

آیا فاطمه زهرا (س) مى تواند الگوى رفتارى زنان امروز باشد؟

آیا در قضیه سیلی خوردن، حضرت زهرا (س) همراه امام حسن (ع) بوده یا حضرت زینب؟

آیا صاحب کتاب فتوحات مکیه از حضرت زهرا و یا سائرمعصومین ـ علیهم السّلام ـ یاد کرده است؟

نظر مورخان و محققان اهل سنت بعد از قرن 12 درباره حضرت زهرا چیست؟