يکشنبه، 23 تير 1398

امکان درخواست قصاص و دیه توسط ولی قهری

پرسش :

اگر در قتل عمد، همه اولیای دم مقتول، صغیر یا مجنون باشند، آیا ولی قهری (پدر یا جدّ پدری) یا قیم انتخابی دادگاه، حق درخواست قصاص یا مطالبه دیه را دارند؟

پاسخ :
از مجموع ادلّه ولایت اولیای صغیر و مجنون چنین استفاده می‌شود که جعل ولایت برای آنان از طرف شارع مقدّس به خاطر حفظ مصلحت مولّی‌علیه است. بنابراین در مسأله مورد بحث که اولیای دم، صغیر و مجنون می‌باشند ولی شرعی آنان باید با ملاحظه غبطه و مصلحت آنان اقدام کند و انتخاب او نسبت به قصاص یا دیه یا عفو مع‌العوض یا بلاعوض نافذ است. بدیهی است که تشخیص مصلحت صغیر و مجنون باید با ملاحظه همه جوانب و از جمله نزدیک‌ یا دور بودن او از سنّ بلوغ صورت گیرد.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.