دوشنبه، 24 تير 1398

حکم نبش قبر جهت انتقال اجساد از مکانی به مکان دیگر

پرسش :

نبش قبر و انتقال اجساد در صور زیر چه حکمی دارد؟ الف. انتقال اجساد از مشاهد مشرفه به مشاهد مشرفه دیگر (مثلاً از قم به کربلا). ب. انتقال اجساد از بلاد معمولی به مشاهد مشرفه. ج. انتقال اجساد از بلاد معمولی به بلاد دیگر (غیر از مشاهد مشرفه). آیا در صور فوق بین وصیت متوفی و عدم وصیت او فرقی است؟

پاسخ :
نبش قبر برای نقل به غیر مشاهد مشرفه جایز نیست و برای نقل به مشاهد مشرفه نیز اگر میت وصیت نکرده اشکال دارد، امّا اگر وصیت کرده که او را در مشاهد مشرفه دفن کنند و از روی فراموشی یا جهل به وصیت یا مخالفت با آن در جای دیگر دفن شده، می‌‏توانند نبش کنند و او را به مشاهد مشرفه انتقال دهند، در صورتی که بدن تغییر نیافته و تا وقت دفن نیز به گونه‏‌ای که موجب هتک میت و ایذاء زنده‏ها باشد، تغییر نمی‌‏کند. 1382/5/19

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.