دوشنبه، 24 تير 1398

وضعیت هدایا در صورت به هم خوردن نامزدی

پرسش :

شخصی از یک دوشیزه خواستگاری کرده و طی مراسمی او را به نامزدی خویش در می‌آورد. در جریان مراسم، هدایایی از سوی طرفین به یکدیگر اهدا می‌شود و مخارجی نیز برای برگزاری مراسم یاد شده از سوی خانواده‌‌ها هزینه می‌گردد. پس از گذشت مدتی، یکی از طرفین بدون هیچ علت موجّهی، وصلت را بر هم می‌زند و اعلام انصراف می‌کند. آیا طرف مقابل، اولیای او یا اشخاص دیگری که به اعتماد وقوع ازدواج، مخارجی را متحمل شده‌اند، می‌توانند از طرفی که وصلت را به هم زده است، مطالبه خسارت نمایند؟

پاسخ :
با توجه به این‌که طرفین و اولیاء آنان و اشخاص دیگر این مخارج را تبرعاً و داوطلبانه پرداخت کرده‌اند نمی‌توانند مطالبه خسارت نمایند؛ ولی هدایایی که طرفین به یکدیگر بخشیده‌اند اگر اقوام نسبی یکدیگر نبوده و یا تصرفاتی که موجب تغییر عین آنها است ننموده باشند می‌توانند پس بگیرند.  مگر این‌که هدایای معوض باشند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390