سه‌شنبه، 25 تير 1398

اعتراض ورثه صغیر بعد از بلوغ به نحوه تقسیم ترکه

پرسش :

شخصی از دنیا رفته و دارای فرزندانی بدین ترتیب بوده است: چهار دختر کبیره، سه دختر و دو پسر صغیر و سه همسر، (یکی از همسران او هنگام حیات شوهر، از دنیا رفته و چهار دختر کبیره از اوست. دو همسر دیگر او که جزء ورثه‌‌اند یکی عقیم ‏است و دیگری مادر دو پسر و سه دختر متوفی است.) پس از فوت پدر، با وجود روحانی و معتمدین محل، برابر شرع اسلام، ورثه به رسیدگی اموال پدر می‏پردازند، در این میان آشکار می‌‏گردد که پدر مقداری بدهکار است و در مقابل، پول نقدی ندارد، از این رو مادر صغار ـ که به عنوان قیم صغار تعیین شدند ـ به اتفاق بقیه ورثه زمینی را می‏فروشند و با حضور گواهان و ورثه، دین میت را ادا می‌‏کنند و بقیه اموال را کما فرض الله میان ورثه تقسیم می‏نمایند. حالا صغار ـ پس از کبیر شدن ـ به ‏فروش زمین اعتراض می‌‏کنند، آیا آنان چنین حقی دارند و می‌‏توانند معامله را باطل نمایند؟

پاسخ :
اگر زمینی که برای اداء دین فروخته شده به نظر قیم شرعی صغار بوده با رضایت سایر ورثه کسی حق اعتراض ندارد.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.