سه‌شنبه، 25 تير 1398

تقاضای افزایش مهر در هنگام رجوع مرد

پرسش :

لطفاً به مسایل زیر پاسخ فرمایید: 1. آیا شرعاً صحیح است وقتی پسری برای خواستگاری دختری می‏رود ولی دختر، اوّل به اندازه جهیزیه‌‏‌‌ای که می‏‌خواهد به دخترش بدهد (و حتی بیشتر از آن) از داماد پول بگیرد و اگر چنان‌چه جریان طلاق رجعی پیش بیاید، زن بتواند ادعای جهیزیه نماید؟ و اگر پدر دختر (به طوری که در روستا مرسوم است) گاو یا گوسفندی به دخترش بدهد، زن بتواند همان گاو و گوسفند را با منافع و نتاج آن مطالبه کند؟ 2. اگر چنان‌چه مرد در بین عده شرعی بخواهد رجوع کند و زن ادعای مهریه¬ای بیشتر از مهریه اوّل را بکند و مرد هم به هیچ عنوان قدرت و توانایی بیشتر کردن مهریه را نداشته باشد، حکمش چگونه است؟

پاسخ :
جهیزیه اگر به دختر تملیک شده به او اختصاص دارد و نماءات و نتاج هم تابع عین است و ملک دختر می‌‏شود. و در صورت طلاق اگر در بین عده رجعیه، مرد رجوع کند زن حق مطالبه مهر جدید ندارد. و اگر بعد از عده بخواهند عقد جدید کنند اختیار تعیین مهر جدید با خود زن و شوهر است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.