پنجشنبه، 27 تير 1398

مشروعیت جزای نقدی در تخلفات رانندگی | استفتاء یک

پرسش :

نظر به این‌که عدم مراعات مقررات راهنمایی و رانندگی هم رکود قابل توجهی در امور جاری ایجاد می‌‏نماید و هم باعث بروز خسارات مالی و جانی فراوانی می‌‏شود. همچنین این بی‏‌توجهی‌‏ها تاثیر بسزایی در بدبینی، دلسردی و افسردگی عموم مردم نسبت به پیشرفت انقلاب اسلامی کشورمان دارد و از طرف دیگر تا کنون ارشاد و تذکرات عادی به نحو مطلوب نتیجه‌‏بخش نبوده است، لذا ایجاب می‌‏نماید که ایاب و ذهاب وسایط نقلیه تحت مقررات مشخص و شرایط معین با پشتوانه صحیحی کنترل گردد. ما در شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان که حدود چهل هزار کارگر و کارمند دارد و از نقاط مختلف اطراف کارخانه (در شعاع صد کیلو متری که استان‌‌های اصفهان و چهارمحال‏بختیاری را در بر می‌‏گیرد) رفت و آمد می‌‏نمایند، نزدیک به دو هزار خودروی سبک، مینی‌بوس، اتوبوس، کرایه‌‌ای و دولتی داریم که با برنامه پیش بینی شده‌‌ای هم امور داخلی کارخانه و هم ایاب و ذهاب به نقاط مسکونی کارکنان را انجام می‏‌دهند و در اثر نبودن جریمه، بی‏نظمی‌ها و نابسامانی‌هایی به وجود آورده‌‏اند، لذا برای برقراری انضباط بیشتر و جلو گیری از بی توجهی های رانندگان و مراعات حقوق عموم افراد، آیا با تعیین مبلغ و مشخص نمودن نوع خلاف مانند جرایمی که شهربانی کشور معین کرده، جریمه شدن رانندگان متخلف را اجازه می‏دهید یا خیر؟ و در صورت اجازه دادن، وجه دریافتی به چه حسابی منظور شود و در چه موردی مصرف گردد؟

پاسخ :
با فرض این‌که وسایل نقلیه مربوط به ذوب آهن و راننده‏‌ها در استخدام ذوب آهن هستند، متصدیان مربوط با مراعات مقررات می‌‏توانند در ضمن استخدام رانندگان شرط رعایت ضوابط رانندگی و جریمه مخصوص در صورت تخلف را بنمایند و می‌‏توانند با شرط مصرف معینی برای وجه، جریمه تعیین کنند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.