پنجشنبه، 27 تير 1398

مقدار دیه قتل غیرعمدی زن حامله، نحوه تعیین و مقدار دیه در صورت معلوم نبودن جنس جنین

پرسش :

زنی حامله به جنین هفت ماهه بود که در اثر زیر ماشین رفتن، خودش بلافاصله و جنین پس از دو ساعت تلف شده‌‏اند، ورثه آنان شوهر و دو فرزند صغیر هشت ساله و چهارساله می‌‏باشند (غیر از جنین فوت شده)، اولاً؛ آیا بر راننده که قاتل خطایی است، دو دیه است یا فقط دیه زن؟ و ثانیاً؛ تکلیف دیه جنین که پسر بودن و دختر بودنش معلوم نیست چه می‌‏شود؟ و ثالثاً؛ مقدار این دیه از لحاظ پول کشور چقدر است؟ و رابعاً؛ چنین دینی مانند سایر دیون در صورتی مطالبه‏اش جایز است که ولی قاتل زاید از مستثنیات دین چیزی داشته باشد یا نه؟

پاسخ :
باید اضافه بر دیه زن دیه جنین هم داده شود. و اگر پسر بودن و دختر بودن جنین مشتبه است باید نصف مجموع دیه پسر و دختر را بدهند و تعیین قیمت آن با عرف بازار است. و از جهت مستثنیات دین، حکم سایر دیون را دارد و دیه قتل خطایی بر عاقله است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390