پنجشنبه، 27 تير 1398

وضعیت نکاح در صورت تخلف وکیل از اندراج شرط تفویض طلاق به زن

پرسش :

زنی یک‏بار شوهر کرده و از آن شوهر صدماتی دیده و با زحمت زیاد توانسته از وی جدا شود، لذا تصمیم می‌‏گیرد که اگر بخواهد شوهر کند موقع اجرای صیغه نکاح از وی وکالت مطلق در طلاق بگیرد و بر همین اساس با مرد دیگری ازدواج می‌‏کند، ولی عاقد در موقع اجرای صیغه، وکالت مزبور را ذکر نمی‌‏کند، زن اطمینان داشته که این وکالت به او داده شده، لذا از شوهر دوّم خود تمکین می‌‏کند، ولی بعد از مدت کوتاهی بین این زن و شوهر دوّمش اختلاف بروز می‌‏کند. موقعی که زن در مقام طلاق خود بر می‌‏آید، متوجه می‌‏شود که این شرط در قباله نکاحیه ذکر نشده، به دادگاه رجوع می‌‏کند و شوهر دوّم حاضر نمی‌‏شود که وی را طلاق دهد، زن می‌‏گوید که رضای من به این نکاح به طور مطلق نبوده، بلکه مشروط به این بوده که شوهرم وکالت در طلاق به من بدهد و چون اجازه وکالت به من داده نشده، راضی نبوده و نیستم، آیا در این صورت این نکاح صحیح است؛ چون رضایت زوجین شرط است و رضایت زن مقید به وکالت در امر طلاق بوده که رعایت نشده؟

پاسخ :
ازدواج مزبور محکوم به صحّت است، مگر آن که زوجه اثبات نماید که در وکالت در اجرای عقد شرط مزبور را قید نموده و وکیل تخلف کرده است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390