يکشنبه، 13 مرداد 1398

اجاره استدانه در نفقه اقارب

پرسش :

با توجه به این که فقهای عظام فرموده‌اند نفقه گذشته اقارب بر ذمه قرار نمی‌گیرد و به عنوان دین قابل مطالبه نیست مگر در صورتی که قبلاً از دادگاه اجازه استدانه و استقراض شده باشد، بفرمایید: آیا صرف تقدیم دادخواست به دادگاه بدون این که اجازه استدانه و استقراض از دادگاه شده باشد به معنی اجازه استدانه و استقراض است یا خیر؟

پاسخ :
آیت الله العظمی محمد تقی بهجت (ره)
«نفقه اقارب قضا نمی‌شود و دین ثابت در ذمّه نیست مگر آن که به وجه صحیحی به وسیله حاکم یا عدول مؤمنین استدانه بشود بر ذمّه منفق، که واجب است ادای این دین. 1387/06/10»

آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی
«مجرّد تقدیم دادخواست اثری ندارد والله العالم. 30 رجب المرجّب 1429 ه.ق»

آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«مجرد دادخواست قبل از اجازه دادگاه به استقراض کافی نیست و به معنی استقراض هم نیست. 1387/09/21»

آیت الله العظمی حسین نوری همدانی
«در فرض سؤال، مجرد تقدیم دادخواست به دادگاه، اجازه استدانه و استقراض به حساب نمی‌آید. 1387/07/21»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه