يکشنبه، 13 مرداد 1398

اجاره مال موقوفه عام در صورت نیاز موقوف علیهم

پرسش :

حمامی است که از وضع بنا و بانی آن کسی اطلاع ندارد ولی اهالی محل در سابق یک نفر حمامی معین می‌کردند برای گرم کردن و پاکیزه نمودن آن و هر خانواده‌‏ای در سال مبلغ معینی به او می‌داد و از حمام استفاده می‌کرد. فعلا محل عنوان شهریت پیدا کرده و حمام را به اجاره داده‌اند. آیا می‌توانند مال الاجاره را بعد از مخارج تعمیر حمام در امور خیریه محل مانند مخارج مسجد و روضه خوانی و امام جماعت مسجد مصرف نمایند یا خیر؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی (ره)
«در فرض مسأله ظاهر آن است که حمام مذکور وقف مسلمین است و مورد احتیاج و ابتلای آن ها است و از این جهت اجاره دادن صحیح نیست بلی اگر مسلمین حاضر شوند جهت اداره آن مبلغی وجه به حمامی بدهند و حمامی ملتزم شود که اگر اهالی او را اختیار کنند برای اداره حمام مبلغی جهت مسجد یا امور خیریه بدهد اشکال ندارد ولی عنوان اجاره باطل است.»

منبع: مجمع المسایل (2)، دار القرآن الکریم، قم، چاپ چهارم، 1372 ش، ج 2، ص 401.