پنجشنبه، 21 شهريور 1398

فضیلت تلاوت سوره حدید

پرسش :

تلاوت سوره حدید چه فضیلتی دارد؟

پاسخ :
در روایات اسلامی نکته‌های جالب توجّهی درباره فضیلت تلاوت این سوره آمده است. البتّه تلاوتی که توأم با فکر و تفکّری که توأم با عمل باشد.
​​​​​​​
در حدیثی از پیامبر اعظم صلّی الله علیه و آله می‌خوانیم که فرمود:
«مَن قَرَأَ سورَةَ الحَدِیدِ کُتِبَ مِنَ الَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ؛ کسی که سوره حدید را بخواند، در زمره کسانی که به خدا و پیامبرش ایمان آورده‌اند نوشته خواهد شد».(1)

و در حدیث دیگری نقل شده که آن حضرت پیش از خواب، «مسبّحات» را تلاوت می‌کرد (مسبّحات سوره‌هایی است که با «سَبَّحَ لِلَّهِ» یا «یُسَبِّحُ لِلَّهِ» آغاز می‌شود و آن پنج سوره است: سوره حدید، حشر، صف، جمعه، تغابن) و فرمود:
«إنَّ فیهِنَّ آیَةً أفضَلَ مِن ألفِ آیَةٍ؛ در آنها آیه‌ای است که از هزار آیه برتر است».(2)
البتّه پیامبر صلّی الله علیه و آله این آیه را تعیین نفرموده، ولی برخی مفسّران احتمال داده‌اند که منظور، آخرین آیه سوره حشر است، هر چند دلیل روشنی برای این معنی در دست نیست.(3)

در حدیث دیگری از امام باقر علیه السلام می‌خوانیم که فرمود:
«مَن قَرَأَ المُسَبّحاتِ کُلَّها قَبلَ أن یَنامَ لَم یَمُت حَتّی یُدرِکَ القائِمَ علیه السلام وَإن ماتَ کانَ فی جَوارِ رَسولُ اللّهِ صلّی الله علیه و آله؛ کسی که مسبّحات (سوره‌های پنجگانه مزبور) را بخواند، از دنیا نمی‌رود تا حضرت مهدی علیه السلام را درک کند و اگر قبلًا از دنیا برود در جهان دیگر در همسایگی رسول خدا صلّی الله علیه و آله خواهد بود».(4)

پی‌نوشت:
1- مجمع‌البیان، آغاز سوره حدید
2- مجمع‌البیان، آغاز سوره حدید و درّالمنثور، ج 6، ص 170
3- مجمع‌البیان، آغاز سوره حدید
4- کافی، ج 2، ص 620، ح 3

منبع: فضیلت سوره‌های قرآن (برگرفته از تفسیر نمونه)؛ مهدی دربانی، قم: امام علی بن ابی‌طالب (ع)، ۱۳۸۹.