پنجشنبه، 25 مهر 1398

مشارکت مدنى با سود تضمینى و خسارت یک طرف

پرسش :

در یک قرارداد به عنوان مشارکت مدنى بین دو طرف هر کدام تأمین قسمتى از سرمایه را پذیرفته اند و سود بالنسبه تقسیم مى شود ولى ضرر فقط به عامل تحمیل شده و طرف دیگر در هر شرایط حداقل سود را دریافت مى کند، و اگر عامل نتواند در موعد مقرر اصل سرمایه و سود تضمینى طرف را تأدیه کند باید خسارت تأخیر دین بپردازد؟ آیا این قرارداد صحیح است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: شرط مذکور که ضرر فقط متوجه عامل شود شرط باطل است. و اینکه اگر سود هم نکرد، حداقل سود را بپردازد این خلاف قانون شرکت است و این که گفته شده خسارت تأخیر دین به طرف بپردازد نیز خلاف شرع است زیرا براى دیرکرد جریمه تعلق نمى گیرد. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.