چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام وقف | مسائل متفرقه: سوال سی‌ و سه

پرسش :

با توجه به اینکه محلّ برگزارى نماز جمعه در این شهر کوچک است و گنجایش نمازگزاران را ندارد، مسؤولین امر تشخیص داده اند که بهترین محلّ براى مصلّى قبرستان متروکه این شهر است که لازم است مسطح شده و وضوخانه و سایر تاسیسات لازم در آن احداث گردد، آیا این عمل صحیح است؟

پاسخ :
اقامه نماز جمعه در آن محل اشکال ندارد، ولى اگر وقفیت آن براى دفن اموات محرز باشد، ساختن وضوخانه و تصرفات دیگر جایز نیست، ولى اگر وقفیت محرز نباشد و ساختمان و تصرفات دیگر مستلزم نبش قبر محرم (بطورى که در عروة الوثقى، مکروهات دفن، مسأله 6 بیان شده است) و هتک اموات نباشد اشکال شرعى ندارد. ضمناً پوشاندن روى سنگ قبور نوعى تصرف در ملک غیر تلقى مى شود. لذا اگر آنها را بدون اینکه با خاک بپوشانند هم سطح مصلى قرار دهند بى اشکال است.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.